Barcelona

La nova llotja de Barcelona permetrà veure la subhasta de peix en directe

El Port preveu inaugurar la nova infraestructura a l'octubre, després de la Copa Amèrica

ARA
2 min
Pescadors de la llotja del Port de Barcelona dins el nou edifici.

BarcelonaEl Port de Barcelona obrirà les portes de la seva nova llotja de pescadors aquest octubre, un cop finalitzi la Copa Amèrica. Es tracta d'un projecte llargament esperat que permetrà “visibilitzar” la pesca a Barcelona i que la ciutadania pugui accedir a la subhasta de peix blau en directe. “Avui fem un pas molt important: que la llotja deixi de ser un espai allunyat físicament i amb barreres per als ciutadans. [En qüestió de mesos] N'obrirem les portes per descobrir una pràctica que fa segles que es fa a Barcelona i que té futur”, ha assegurat aquest divendres el president del Port, Lluís Salvadó. I ha afegit: “Volem que la llotja sigui més que un espai on es compra i es ven peix, i que la gent pugui conèixer la pesca de la ciutat de primera mà”.

La inversió total per a aquesta infraestructura –construïda per FCC– a disposició de la Confraria de Pescadors de Barcelona és de 9 milions d'euros, i Salvadó s'ha mostrat optimista que en pocs mesos tot l'espai estarà enllestit. L'edifici comptarà amb una rampa exterior que permetrà als ciutadans accedir a la subhasta de peix blau en directe. En concret, aquesta rampa de 140 metres connectarà l'entorn de la Torre del Rellotge amb els diferents espais de l'edifici. Segons ha explicat el director del Port Vell, David Pino, la rampa d'accés té dos nivells, la qual cosa permetrà als ciutadans accedir a les subhastes "sense molestar l'activitat pesquera", que se situa a la part baixa de l'edifici.

La construcció de la nova llotja s'ha accelerat per la celebració de la Copa Amèrica de Vela, tot i que la previsió és que no estigui enllestida fins que finalitzi l'esdeveniment. L'espai incorporarà un restaurant nou de cuina mediterrània vinculada al mar, que previsiblement s'adjudicarà passat l'estiu. La idea, però, és que "no sigui un restaurant més de tots els que hi ha a l'entorn portuari, sinó que sigui singular", en paraules de Salvadó. També es farà una terrassa perimetral amb vistes al Port Vell. De moment, els treballs d'enderrocament de l'antiga llotja i la reurbanització dels accessos ja estan en marxa. Els primers van començar a finals de maig, i s'espera que les obres s'allarguin uns quatre mesos perquè l'espai pugui obrir les portes al públic a l'octubre. La coberta de la llotja compta amb plaques fotovoltaiques capaces de generar 170,5 megawatts cada hora (MWh). En conjunt, diverses instal·lacions solars del moll podran generar 376 MWh anuals.

A la presentació de la nova llotja també hi ha assistit el director general de Política Marítima, Sergi Tudela, que ha assegurat que l'espai "dignifica i visibilitza" el sector de cara a la resta de ciutadans. "Contribuirà a trencar la bretxa entre el món urbà i el marítim", ha insistit. En una línia similar s'ha expressat el patró major de la Confraria de Pescadors de Barcelona, José Manuel Juárez, que ha demanat que els pescadors "no estiguin tan separats del sector urbà". "Som l'únic sector primari que queda a la ciutat", ha dit. 

stats