El nou pla hoteler de Colau també acaba als jutjats
El Gremi presenta un contenciós per exigir que la regulació permeti obertures en edificis singulars
BarcelonaEl Gremi d'Hotels de Barcelona no tira la tovallola en l'ofensiva contra la regulació hotelera del govern d'Ada Colau i ja ha presentat un contenciós administratiu contra el nou Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics (PEUAT), el document que l'Ajuntament va haver de redactar després que diverses sentències tombessin la regulació inicial, aprovada el 2017. Els hotelers no s'enfronten ara al conjunt del text, sinó que centren la crítica en el punt que impedeix noves obertures en les zones que ja es consideren saturades, que és tota la part central de Barcelona. Demanen que es permeti tirar endavant projectes singulars que recuperin com a hotels edificis amb valor arquitectònic o històric. "Hem de poder sumar hotels de qualitat sigui on sigui i no haver de deixar passar oportunitats de reconvertir edificis singulars", expliquen des del Gremi, que considera que la limitació actual "pot condicionar greument el desenvolupament qualitatiu de la destinació".
El sector s'oposa a la limitació territorial, que és un dels punts clau del document, perquè el govern de Colau va definir la corona central com a zona de decreixement –si hi tanca un establiment turístic no n'hi pot obrir un de nou–, i a la segona corona s'hi determina el manteniment de l'oferta actual, i només es preveu el "creixement contingut" a partir de la tercera corona, és a dir, a la perifèria. I l’Ajuntament defensa ara que cap sentència no va posar en dubte l’objectiu regulador del pla i que el que es va fer amb la segona proposta era dotar-lo de “plena seguretat jurídica”.
Fonts municipals apunten que la petició que fa ara Gremi de poder obrir hotels en edificis singulars està condicionada pel Pla General Metropolità per a la Protecció del Patrimoni Històric Artístic de Barcelona i no pel PEUAT i que aquest text no va rebre cap recurs en la línia de la proposta que ara es planteja i que tampoc no es podria recórrer ara perquè ja han passat més de sis mesos des que va quedar aprovat. El govern de Colau assegura que el PEUAT s’ha demostrat “necessari” per governar el turisme “de forma sostenible”
El que sí que celebren els hotelers del nou PEUAT, el que va rebre la llum verda del ple a finals de l'any passat, és que tanqui la porta al lloguer d'habitacions, que queda prohibit per a períodes inferiors als 31 dies amb l'objectiu d'evitar que se'n faci un ús turístic.
Aquest punt, de fet, va generar discrepàncies entre socis de govern, ja que els socialistes són partidaris de fer una regulació restrictiva i els comuns de no obrir-hi la porta tenint en compte que la ciutat ja disposa ara de 154.000 llits turístics. Els hotelers defensen, en aquest cas, que si hi ha una nova regulació sigui "especialment restrictiva".
La proposta de consens va ser el compromís de redactar en el futur una nova ordenança que abordi la situació de les cases compartides. El PSC, de fet, també és partidari de fer canvis com el que demana el Gremi i de permetre convertir edificis singulars en hotels encara que es trobin en una zona on no es permeten noves places hoteleres, que és una demanda que també defensa l'associació empresarial Barcelona Global.
El que sí que va abolir el nou redactat del PEUAT van ser elements com l'obligació per als hotels del centre de fer reformes per perdre un 20% de les places, que era una de les parts que quedava recollida en les sentències judicials, que també obligaven a fer un estudi econòmic i financer que avalés tot el contingut del pla. Aquesta mesura donava resposta a la denúncia dels hotelers, avançada per l'ARA, que van al·legar que els plans de Colau no estaven basats en cap estudi econòmic, i la justícia els va donar la raó.