Salut

El nou Hospital Clínic a la Diagonal comença a caminar

El conveni signat encara no parla ni de terminis ni de pressupost

L'alcaldessa de L'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (1e), presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret (2e), director general de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Campistol (3e, president de la Generalitat , Pere Aragonès (c), l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni (3d), el rector de la Universitat de Barcelona. Joan Guàrdia (2d), i l'alcaldessa d'Esplugues de Llobregat, Pilar Díaz (1d), durant la signatura del conveni per a la construcció del nou campus de salut de l'Hospital Clínic de Barcelona, el 29 de gener del 2024, a Barcelona,
29/01/2024
3 min

BarcelonaUn dels projectes més llargament batallats al país va entrar ahir en una nova fase. La Generalitat, el Consorci Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona (UB), els ajuntaments de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat i la Diputació de Barcelona van signar el conveni que solemnitza l’acord per construir el nou Campus de Salut de l’Hospital Clínic de Barcelona. Un “dia històric”, en paraules dels signants, que confirma que, després de molts anys buscant emplaçament, l’Hospital Clínic creixerà a les pistes esportives de la Universitat de Barcelona (UB). El conveni, tanmateix, encara no parla ni de calendari ni de pressupost.

“Avui signem molt més que un conveni. Estem traçant el que és la Barcelona, l’Àrea Metropolitana i la Catalunya del futur”, va subratllar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, encarregat de cloure l’acte. Abans que ell, l’alcalde de la capital, Jaume Collboni, havia posat aquest projecte com a exemple de tot el que pot aconseguir el país quan les institucions col·laboren i van plegades. La signatura oficialitza l’acord assolit fa un any per totes les institucions i, segons diverses fonts, el fa irreversible. “Ja no hi ha marxa enrere”, van apuntar.

Equips interdepartamentals

A partir d’aquí es crearan equips interdepartamentals per facilitar la concreció, desenvolupament i execució d’un projecte que, segons informava ahir Efe, pot necessitar 20 anys per completar-se. La previsió, és que més endavant representants de tots els actors que van participar ahir en la signatura del conveni formin part del consorci que s’haurà de constituir i que actuarà com a òrgan de governança del projecte i de coordinació entre les diferents institucions implicades.

L’acord de fa un any per portar l’ampliació del Clínic a les pistes esportives de la UB –on anirà també la Facultat de Medicina de la UB– va arribar després de fer molts tombs d’unes negociacions que s’havien allargat dues dècades. Durant aquesta fase es van descartar fins a sis emplaçaments, entre els quals remodelar el mateix edifici actual del Clínic; un solar al carrer Provença davant de l’actuala hospital; l’Escola Industrial o l’antiga presó Model. Finalment, però, es va optar per ubicar-lo a la Diagonal, al límit entre Barcelona, Esplugues i l’Hospitalet, un espai que permetrà construir en un únic emplaçament els 250.000 metres quadrats necessaris per al nou hospital.

Hospital Clínic en una imatge d'arxiu

El trasllat permetrà construir “un dels campus biomèdics més importants d’Europa” i sobretot resoldrà la fragmentació de l’hospital, ara amb instal·lacions escampades per tot l’Eixample, i l’atapeïment a l’edifici del carrer Villarroel, que, tot i la reubicació d’alguns serveis, es mantindrà com a centre de referència per al districte. Permetrà, en definitiva, donar aire a un hospital que s’ha fet petit i que està “vellet”, segons va reconèixer el seu director general, Josep Maria Campistol.

Tant ell com el rector de la UB, Joan Guàrdia, van celebrar la col·laboració entre institucions que finalment ha aconseguit tirar endavant aquest projecte, i van reivindicar que l’aposta contribuirà a convertir Catalunya en “un pol de referència internacional en l’àmbit sociosanitari”. Aragonès i Collboni van subratllart que el projecte no és “un bolet”, sinó que dialoga amb moltes altres iniciatives que s’estan duent a terme a l’àrea metropolitana i que l’han de consolidar com un dels principals nuclis de recerca a Europa. Entre aquests hi ha l’aposta per la Ciutadella del Coneixement o el Caixa Research Institute.

Ampliar la línia 3 del metro

El trasllat del Clínic ha de comportar una mena d'efecte dòmino d'inversions i projectes. Un dels més destacats ha de ser l'ampliació de la línia 3 del metro, que ara finalitza a Zona Universitària i que, tal com ha recordat Collboni, s'hauria d'allargar per donar servei a aquesta zona fronterera entre Barcelona, Esplugues i l'Hospitalet. A més, també desbloquejarà el futur de l'Escola Industrial com a centre d'innovació, alliberant espais i obrint-la més al districte de l'Eixample.

stats