Què no et pots perdre de les Festes de la Mercè
Tot i que la programació d'actes ja està en marxa, el pregó de divendres marca l'inici formal de la festa grossa de Barcelona
BarcelonaLa Mercè d'aquest any té com a ciutat convidada Kíiv, la capital ucraïnesa, en un gest d'agermanament simbòlic amb un país que viu sota les bombes russes des de ja fa més d'un any i mig. El calendari d'activitats ja ha començat, però el pregó d'aquest divendres de l'escriptora Najat El Hachmi marca l'inici formal de la festa grossa de Barcelona, amb el permís de santa Eulàlia. Aquí teniu les principals propostes, una petita guia per poder escollir entre l'oferta diversa.
Pregó
L'escriptora i articulista de l'ARA, guanyadora del premi Ramon Llull, és l'encarregada de llegir el pregó d'aquesta edició, una elecció que no ha estat exempta de polèmica pel posicionament de la vigatana en contra de la llei trans, que reconeix el dret a l'autodeterminació de gènere. La cita és divendres, 22 de setembre, a les 19 h, al Saló de Cent de l'Ajuntament. A les 20 h es farà el tradicional toc d'inici de les festes.
Concerts gratuïts
Catorze escenaris repartits per la ciutat acolliran els més de 120 concerts gratuïts de la Mercè Música, el BAM, Cultura Viva i les emissores de ràdio, que traslladen els seus concerts de l’avinguda Maria Cristina al carrer Menéndez Pelayo, on actuaran The Tyets, Triquell i Lildami, i també a la platja de Bogatell, per on passaran Zoo, Ginestà, Suu i Els Catarres. La diversitat d’estils mana en una programació que va de la festa mestissa de Gogol Bordello als ritmes urbans de Mushkaa o del pop eurovisiu de Vicco a la música simfònica de l’OBC. Enguany també se celebrarà l’homenatge Mil veus per a Víctor Jara, amb artistes com la xilena Javiera Mena.
Cultura popular
Un altre any, les bèsties de foc tindran el seu dia gran dissabte, dia 23, a partir de les 20 h a la cantonada de Provença amb passeig de Gràcia, per on el seguici tirarà avall en un recorregut de guspires i pólvora fins a arribar a la intersecció de Consell de Cent. L'altra gran cita de la cultura popular són les dues diades castelleres: la primera serà dissabte a les 12 h a la plaça de Sant Jaume, amb els amfitrions, els Castellers de Barcelona, els Minyons de Terrassa i la Colla Joves Xiquets de Valls. Diumenge 24, a les 13 h, al mateix punt, la diada la protagonitzaran la resta de colles locals (Castellers de Barcelona, Esquerdats de l'Eixample, Jove de Barcelona, Poble-sec, Sagrada Família, Sants, Sarrià i Vila de Gràcia). Durant el cap de setmana, les sardanes, bastoners i havaneres completen l'agenda festiva.
L'art al carrer
El parc de l'Estació del Nord s'estrena com el punt neuràlgic de la Mercè Arts de Carrer (MAC), que es repartirà aquest any per tres punts de la ciutat més: Sarrià, la Marina del Prat Vermell i Trinitat Vella. Altres escenaris seran el castell de Montjuïc, el Palauet Albéniz i els parcs de Joan Miró i l’Aqüeducte. Aquí es podrà veure espectacles de dansa, jocs i poesia.
Llums al cel
Els amants de la pirotècnica tenen el XXIV concurs internacional a la platja de l'Espigó del Gas, divendres i dissabte a les 22 h, amb dos espectacles de llums i colors que il·luminaran el cel del litoral barceloní. També amb llums, però de drons, divendres se celebraran al Bogatell els 30 anys de la Vila Olímpica, i diumenge, a la platja del Somorrostro, hi haurà una altra novetat d'aquesta edició: el Geometrics X200, un espectacle de drons que, amb música i llums, evoca els castells de focs i les constel·lacions. El plat gros serà, com cada any, el piromusical de la Mercè, dilluns 25 a les 22 h, a l'avinguda Maria Cristina, que posarà fi a la setmana de festa a ritme d'una banda sonora triada especialment pels organitzadors del Sónar per commemorar els 30 anys d'aquest festival de música electrònica. Entre la selecció musical que marcarà el ritme dels focs se sentirà Rosalía, Bad Gyal, Daft Punk, Bad Bunny, C. Tangana, Nathy Peluso i Pet Shop Boys. A més, l'espectacle retrà un homenatge al compositor japonès Ryuichi Sakamoto, mort recentment.
Kíiv, la ciutat convidada
Kíiv pren el relleu de Roma com a ciutat convidada. La capital ucraïnesa regalarà dos gegants a Barcelona. Es tracta de l'Olga i el Volodímir, una princesa i un príncep que s'afegiran al patrimoni de gegants de Barcelona. Bona part dels espectacles de carrer i tallers es dediquen també a la ciutat ucraïnesa.