Incivisme

Neteja gratuïta de grafitis i més policia per evitar el deteriorament de Barcelona

L'Ajuntament no descarta denúncies penals contra els autors de les pintades i destinarà 1,8 milions contra aquest vandalisme

BarcelonaBarcelona torna a obrir-se al món després de la pandèmia i l'Ajuntament tem que la imatge que se'n projecti estigui tacada per l'incivisme. Segons el tinent d’alcaldia de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, fa temps que els grafitis "degraden" els carrers i el patrimoni barceloní, i les pintades a la basílica del Pi o les denunciades per diversos comerços en els últims mesos –com les de l'aparador modernista de Queviures Múrria– en són una prova. Veïns, empresaris i l'oposició en bloc demanaven al govern municipal més contundència en la lluita contra aquest tipus de vandalisme i aquest dilluns el consistori ha presentat un paquet de mesures que pretenen promoure "hàbits d'endreça urbana" i millorar la convivència entre veïns i visitants. El pla inclou un augment del pressupost per a la neteja de pintades en edificis d'alt valor històric, un servei de neteja urgent i gratuït per a comerços atacats i una intensificació de la presència policial en els punts calents, és a dir, on s'ha detectat que es fan més grafitis. “No volem que la imatge de la ciutat es vegi malmesa en parets, persianes, monuments i patrimoni”, ha insistit Batlle.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

El pla municipal, que rep el nom de Cuidem Barcelona, preveu un increment del pressupost contra les pintades i els grafitis en elements del mobiliari urbà, sobretot aquells que són patrimonials o històrics. En total, s'hi dedicaran 1,8 milions d'euros per prevenir i eliminar aquests traços. Entre les novetats hi ha l'habilitació d'un servei de neteja de pintades que es posarà a disposició de particulars que hagin patit un atac a la façana. "De la mateixa manera que vam posar un milió d'euros per renovar persianes, ara netejarem de forma gratuïta, en un termini 48 hores, les façanes de comerços que ens ho comuniquin a través del 010", ha explicat el regidor d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Eloi Badia. El 2021 es van fer 115.092 intervencions i es van netejar 279.422 metres quadrats de façanes, mentre que aquest any ja s’han fet fins al 31 de març 30.345 intervencions i s’han netejat 71.114 metres quadrats.

Cargando
No hay anuncios

El consistori també intensificarà la presència policial amb agents uniformats i de paisà allà on hi hagi més acumulació de pintades durant tot l'estiu. Les brigades de neteja augmentaran en nombre: n'hi haurà 26 a tota la ciutat, i treballaran de dilluns a dissabte per mantenir els carrers en condicions. Sis d'aquests equips actuaran exclusivament al districte de Ciutat Vella, on el consistori vol dedicar més recursos, ja que s'hi concentren bona part d'aquests comportaments incívics. A més, Badia ha informat que la ciutat passarà a tenir 50 espais habilitats per pintar murals, una vintena més que ara. “És un tema de neteja, sí, però també de civisme. Mantenir nets els espais públics suposa un esforç, però no només de l’Ajuntament, tots hem de ser corresponsables i treballar per tenir una ciutat endreçada”, ha continuat Batlle.

200 sancions a l'any

L'oposició exigeix al govern que s'apliqui de manera estricta l'ordenança de civisme, que s'incrementi la vigilància i que no es facin els ulls grossos amb la legislació que ja permet perseguir aquest tipus d'infraccions. L'Ajuntament recorda que cal enxampar l'autor de les pintades in fraganti per poder iniciar una sanció, però Batlle ha advertit que el consistori té la voluntat de "ser proactiu" en la sanció d'aquests comportaments, i per això no descarta denúncies penals contra els infractors. "Barcelona s'ha anat degradant al llarg dels anys i aquesta situació continuada és visible passejant per la ciutat. Fins ara no hi ha hagut acció sancionadora amb caràcter dissuasori i no netejar-ho ha incrementat la sensació de desendreçament", ha assegurat el tinent de Seguretat.

Cargando
No hay anuncios

Augmentar les denúncies, ha dit Batlle, és un dels objectius de pla de reforç d'estiu. Actualment només se'n tramiten unes 150 o 200 i més del 90% són administratives. Segons l'inspector de la Guàrdia Urbana Jordi Oliveres, quan es caça l'autor fent la pintada i en una ubicació no autoritzada, s'intervé cautelarment el material i es fa un reportatge fotogràfic per estimar la quantitat de diners que es podran reclamar a l'autor per a la reparació dels danys. La multa estàndard oscil·la entre els 300 i els 500 euros.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, l'inspector ha assegurat que pintades com les de Santa Maria del Mar o l'església del Pi són supòsits que es podrien instruir per la via penal perquè “no es tracta d'un mer deslluïment, sinó que causen desperfectes greus”. Arribar a aquesta consideració, però, és un procés complex: a més d'haver d'enxampar l'autor in fraganti, perquè un cas així tingui recorregut penal no només cal que l'Ajuntament denunciï, sinó que un jutge decideixi acceptar-lo. En cas que això passi, aquesta instrucció podria comportar una multa o fins i tot una pena de presó depenent dels danys causats.

Gestió de les deixalles i els voluminosos

Badia ha informat que el 85% dels barcelonins creuen que l’incivisme és un dels principals problemes de la ciutat i, davant d’aquesta dada municipal, ha destacat que l’Ajuntament ha fet una aposta per les campanyes de neteja. Com a exemple, ha dit que ja està en marxa una part de la nova contracta de neteja, que es completarà previsiblement al setembre. El pla de reforç d’estiu, però, no només aborda la problemàtica de les pintades, sinó que vol minimitzar l’abandonament de mobles i els desbordaments de contenidors de deixalles (molts cops causats perquè no es dobleguen els cartrons o bé es deixen acumulats al costat dels contenidors). 

Cargando
No hay anuncios

“Notem la reactivació econòmica i per això reforcem els circuits de recollida a les àrees comercials”, ha explicat Badia, que ha detallat que on es recollia la brossa cada tres dies ara es fa diàriament. A l’Eixample, ha exemplificat, el paper es recull dues vegades al dia. Per fomentar aquesta recollida, l’Ajuntament ha posat en marxa tasques pedagògiques amb 44 informadors. Des d’aquest dilluns i fins al 30 de juny, quatre aniran als comerços del Raval. “Si observem incidències reiterades, estem preparats per sancionar”, ha advertit el regidor. En el cas dels voluminosos abandonats, el govern municipal informarà amb adhesius que aquell residu es va treure al carrer el dia i l’hora que no tocava.