L'atac rus a Ucraïna

"Necessitem menjar i medicaments però també cascos i armilles antibales"

La comunitat ucraïnesa a Barcelona es bolca en la recollida d'aliments i material sanitari per enviar cap al seu país

Barcelona"Tinc l'esperança que la guerra contra Ucraïna acabi al més aviat possible i que Rússia hagi d'assumir totes les conseqüències del mal que ha causat". Andrí Antonovski va néixer a Ucraïna fa 48 anys i en fa vint que viu a Barcelona, des d'on, aquests dies, s'ha bolcat en la recollida de material per ajudar al seu país. Camina enèrgic entre les caixes que s'apilen a la parròquia de Santa Mònica, a baix de tot de la Rambla de Barcelona, des d'on el sacerdot ucraïnès ja ha marxat cap al seu país d'origen per ajudar. La parròquia s'ha convertit en el principal punt de recollida humanitària organitzat per l'Església Greco-Catòlica Ucraïnesa a Barcelona, el consolat i l'ONG Sonrisas de Ucrania. Demanen, sobretot, menjar que sigui fàcil de conservar (com llaunes o llegums secs i llet en pols per a nadons), medicaments com ibuprofèn, paracetamol o Buscapina; material sanitari com venes i torniquets, i productes d'higiene personal. Però també material de càmping com fogonets o mantes, i fan una crida a tothom que vulgui comprar alguna cosa a portar-hi armilles antibales i cascos. "No són coses que s'acostumi a tenir a casa, però si algú en vol comprar serà de molta ajuda. És material defensiu molt útil, no són armes, és la manera de protegir la nostra gent allà", detalla l'Andrii.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Ahir ja van enviar una furgoneta plena de totes aquests coses –sense armilles ni cascos, perquè d'això, de moment, no n'han rebut— cap a Ucraïna via Polònia, on hi ha el corredor per a ajuda humanitària: furgonetes vingudes des d'Ucraïna carreguen allà el material i el reparteixen. Aquest migdia arribava la segona furgoneta a la Rambla i els voluntaris s'organitzaven per omplir-la al més ràpid possible. El trajecte fins a Polònia durarà tot un dia, segons explica el conductor, que detalla que faran parada a Alemanya.

Cargando
No hay anuncios

"Fer caixes és la meva manera d'ajudar la família d'Ucraïna", explica Luisa Potzhar, que té 16 anys i ja va néixer a Barcelona. Aquest diumenge a la manifestació de suport a Ucraïna la van informar que s'havien habilitat aquests punts de recollida de material –també n'hi ha un a l'església de Nostra Senyora del Perpetu Auxili, al carrer Balmes, 100, i un altre a l'Institut Salvador Seguí, al carrer del Pont del Treball Digne, 15– i va decidir que hi passaria tantes hores com fos possible pensant, sobretot, en els avis i els tiets que són allà. Avui, que és festiu a l'institut, farà caixes durant tot el dia. "Ucraïna és un país preciós, jo hi vaig cada estiu, i és una pena que ara hagi de viure això", relata. Els seus avis "per sort" viuen en una zona propera a Polònia i no estan patint la duresa de la guerra.

Cargando
No hay anuncios

"Accepteu bizums?", pregunta una parella que acaba d'arribar a la parròquia. I, d'entrada, ningú no sap ben bé la resposta. Però, sí, també accepten donacions econòmiques. "Acceptem tot el que pugui ser una ajuda per al nostre país", detallen, mentre tanquen caixes. També necessiten caixes, tisores i cinta d'embalar perquè el ritme no pari.