Barcelona

El mussol de la Diagonal tornarà a picar l'ullet

L'Ajuntament negocia amb la propietat de l'edifici restaurar aquesta icona de la ciutat

El cartell del mussol de l'avinguda Diagonal de Barcelona
17/11/2024
2 min

BarcelonaL'arribada del tramvia a la plaça Verdaguer ha centrat moltes mirades en aquest punt de l'Eixample. Un encreuament entre l'avinguda Diagonal, el passeig de Sant Joan i el carrer Mallorca presidit des de fa un segle pel monument al poeta, però que des de fa 50 anys té un altre inquilí destacat: el mussol de la Diagonal. Un rètol gegant que hi va arribar a principis dels anys 70 de la mà de l'empresa Rótulos Roura i que amb el temps s'ha convertit en una icona de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Aquest rètol alat amb els ulls il·luminats no va trigar gaire a guanyar-se la simpatia dels barcelonins gràcies a la seva afició de picar l’ullet, un costum interromput en diverses ocasions durant aquests anys, però que ara vol recuperar. Segons ha pogut saber l'ARA, l'Ajuntament de Barcelona negocia amb la propietat de l'edifici on està el mussol un nou conveni de col·laboració que, entre altres coses, ha de permetre que l'animal del rètol torni a fer la seva característica picada d'ull.

Fonts municipals expliquen que l'anterior conveni va caducar el 2020, i que ara la idea és posar-lo al dia. Les converses amb la família propietària de l'immoble estan en marxa, i des del consistori són optimistes que es pugui tancar un acord. "Creiem que això acabarà fent-se, és un element que interessa a tothom", apunten. Si es tanca l'acord, una de les coses que el consistori vol arreglar és el sistema de llums i automatitzar-lo, de forma que es pugui controlar –i reparar, si s'escau– a distància. "Volem que torni a picar l'ullet als barcelonins", asseguren des de l'Ajuntament.

El temporal del 2010

L'anterior conveni entre l'Ajuntament i la propietat es va subscriure després que el 2010 un fort temporal d'estiu fes malbé el mussol. El vent li va esmicolar els ulls, que van caure a trossos pel terrat però també pel terra de la Diagonal. Aquell ensurt va encendre algunes alarmes al consistori, que va signar un acord que implicava que la propietat asseguraria el cartell i que l'Ajuntament el restauraria. Es va refer l’estructura i es van canviar els llums antics per leds, cosa que li va retornar durant un temps aquella característica picada d’ullet. Fins que es va tornar a espatllar i va quedar completament a les fosques.

La tempesta del 2010 no va ser l'única vegada que el mussol va estar en perill. El 2004 hauria pogut desaparèixer quan l'Ajuntament va començar a retirar aquesta mena de rètols publicitaris perquè incomplien la normativa. El consistori, però, el va indultar reconeixent-li la condició d’emblema de Barcelona i incorporant-lo al catàleg de petits paisatges de la ciutat. Un programa elaborat per l'Institut del Paisatge Urbà per destacar "elements singulars que confereixen caràcter a Barcelona".

Amb la condició d'icona de la ciutat ja indiscutible –fins i tot ha inspirat el logo del segell L'Altra Editorial–, ara el mussol espera una nova vida amb l'estrena del tramvia. Cinquanta anys després d'haver arribat a Verdaguer, primer com a anunci de Rótulos Roura i després ja, a partir dels anys 90, sense el nom de l'empresa, una de les aus més característiques de la ciutat pot tornar a picar l'ullet.

stats