Festes de la Mercè 2024
Barcelona26/09/2022

Els Mossos demanen una "reflexió a fons" del model de les Festes de la Mercè arran dels aldarulls

L'Ajuntament diu que fa una "revisió continuada" del model de festa però insisteix en donar un missatge de "normalitat"

ARA
i ARA

BarcelonaEl govern municipal de Barcelona s'ha esforçat en les últimes hores en donar un missatge de "normalitat" durant les Festes de la Mercè, que acaben aquest dilluns. Però el cert és que la festa major també ha quedat marcada pels aldarulls durant la matinada de diumenge al voltant de la plaça Espanya i per la mort d'un jove, també a la zona de l'avinguda Maria Cristina. Davant les imatges de comerços saquejats, el director general dels Mossos, Pere Ferrer, ha afirmat que les Festes de la Mercè requereixen una "reflexió a fons més enllà de la seguretat" per evitar que aquests aldarulls es repeteixin. Si bé és cert que han estat menys greus que els de l'any passat, Ferrer ha assegurat a Catalunya Ràdio que els fets són igualment "intolerables" i que cal prendre mesures per a les pròximes edicions: per exemple, estudiar la distribució dels espais, aforaments limitants i control de l'oferta d'alcohol, entre altres mesures.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"És un treball que s'ha de fer en conjunt i en positiu", ha dit el responsable dels Mossos, que s'ha compromès a destinar-hi els recursos i les mesures que calguin, tot i que ha negat que l'operatiu "quedés curt" d'efectius dissabte a la nit. La prova, ha recordat, és que a les festes majors multitudinàries com la de Sants i Gràcia s'han posat en marxa dispositius semblants amb balanços molt positius.

Cargando
No hay anuncios

El govern d'Ada Colau s'obre a explorar canvis, tot i que sense més concrecions. "Hem de fer una revisió continuada, ens hem de replantejar totes les qüestions, amb perspectiva per veure què ha funcionat i què no, veure si consolidem l'espai de festa que hem estrenat a la Zona Universitària o el modulem perquè no es produeixin incidents", ha dit Albert Batlle, tinent d'alcaldia de Seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, que ha recordat que els aldarulls no només es produeixen per festes: "A Barcelona, en els últims anys, d'aldarulls a l'espai públic hem anat ben servits".

Nit de diumenge més "tranquil·la"

En qualsevol cas, la nit de diumenge ha estat molt més "tranquil·la" que la de dissabte. El fet més destacat ha estat una agressió lleu per arma blanca que ha acabat amb la detenció de dues persones, i Batlle ha explicat que hi ha hagut una vintena de detencions per furts. "És un tema que ens preocupa", ha admès. No hi ha dades de possibles agressions sexuals.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb l'oferta cultural, el director de Programes Culturals, Esteve Caramés, ha celebrat que la ciutat hagi "recuperat el pols, la intensitat i l'ambient" de les Mercès prepandèmiques, i ha valorat especialment els actes descentralitzats per la ciutat (al Parc de Joan Miró, a la Ciutadella o a Nou Barris) i la "imatge potent" del correfoc al passeig de Gràcia, que va ser seguit per 120.000 espectadors i va comptar amb la participació de més de mig centenar de colles de la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

Segons ha informat l'Institut de Cultura de Barcelona, a falta de les dades de l'última jornada (i, per tant, del Piromusical), la programació de la Mercè ha estat seguida per 1.020.000 persones. Els concerts han estat l'activitat que ha reunit més participants: fins a 260.000 assistents han tingut les propostes musicals del BAM i Acció Cultura Viva. A més, les arts de carrer han tingut un espai molt destacat que han sumat 190.000 espectadors, amb la presència de companyies internacionals i la recuperació del Parc de la Ciutadella com a epicentre cultural.

Tenint en compte que el piromusical del 2019 va reunir 90.000 persones a Maria Cristina, és fàcilment deduïble que la Mercè del 2022 superarà l'1,1 milions d'espectadors. Aquest dilluns al vespre el castell de focs –a càrrec de la Pirotècnia Igual de Canyelles i amb direcció musical de Jordi Bonet– tancarà la festa major amb un espectacle de mitja hora de durada, distribuït en cinc blocs musicals: el primer, dedicat a Roma, la ciutat convidada; el segon estarà dedicat als feminismes i el moviment Me too; el tercer commemorarà el 175è aniversari del Liceu; el quart es farà ressò del moviment No a la Guerra, mentre que l’últim posarà un final de festa multicolor a la Mercè 2022. Caldrà, encara, una valoració més pausada sobre com ha funcionat cada espai i cada activitat.

Cargando
No hay anuncios