Mor el Pedro, l'últim rinoceront del Zoo de Barcelona
L'exemplar, considerat el més vell d'Europa, va arribar a les instal·lacions fa 20 anys procedent de Rioleón Safari
BarcelonaTenia més de 50 anys i ha passat prop de mitja vida a les instal·lacions del Zoo de Barcelona, on va arribar per accident quan es va tancar i liquidar el parc Rioleón Safari d'Albinyana, al Penedès. El Pedro, el rinoceront blanc, ha mort aquest dilluns i deixa el Zoo orfe d'un dels seus animals emblemàtics, que era, a més, l'únic de la seva espècie al parc. La mort de l'exemplar també suposa la pèrdua del que es considera el rinoceront blanc més longeu d'Europa i un dels quatre més vells de tot el món.
Es pot dir que el Pedro ha mort d'ancià. Un rinoceront blanc té una esperança de vida d'entre 40 i 50 anys i, segons els càlculs del Zoo, ell s'acostava als 54 anys. Els últims temps la salut havia anat decaient i ja feia anys que rebia cures geriàtriques dels cuidadors, un àmbit on el Zoo de Barcelona té força expertesa perquè hi viuen altres exemplars de grans animals d'edat avançada, com la famosa elefanta Susi i les elefantes Yoyo i Bully.
El Pedro va arribar a Espanya procedent de Sud-àfrica l'any 1972 per viure al zoològic d'Albinyana fins que la fallida i un embargament van obligar a traslladar-lo. Les administracions van negociar perquè fos un nou inquilí del Zoo de Barcelona, on va arribar el desembre del 2003. "Ha mort un animal molt estimat i que representa un dels propòsits del Zoo de Barcelona: ser refugi i garant del benestar d'animals que requereixen una protecció especial", ha declarat el director de les instal·lacions, Antoni Alarcón. Aquesta protecció pot ser, ha detallat, perquè estan amenaçats al seu hàbitat natural o perquè tenen necessitats especials fruit de la seva història.
L'espècie a la qual pertanyia el Pedro, el rinoceront blanc meridional, està classificada com a "gairebé amenaçada", segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), després que els últims anys els programes de protecció i reintroducció hagin millorat la seva perspectiva davant la greu amenaça de la caça furtiva que els empaita per matar-los i arrencar-los la banya. Avui, a part de Sud-àfrica, també es pot trobar en altres països com Botswana, Namíbia, Kenya o Zimbàbue.