Turisme

Milers de persones clamen a Barcelona per posar límits al turisme

Els manifestants exigeixen reduir l'activitat turística a la capital catalana

4 min
La manifestació contra el turisme a La Rambla de Barcelona

BarcelonaEl clam contra la sobreexplotació turística ha arribat aquest dissabte a Barcelona. 2.800 persones s'han manifestat al centre de la ciutat per posar límits al turisme, segons la Guàrdia Urbana, mentre que l'organitzció ha xifrat en 10.000 els assistents. Seguint l'exemple del que ha passat en els últims mesos a les Canàries i a Mallorca, els manifestants han sortit al carrer per dir "prou" i exigir mesures per reduir l'activitat turística a la capital catalana, que s'encamina cap a batre el seu rècord històric de visitants.

La marxa es dirigeix a la Barceloneta, símbol de la massificació turística, on es llegirà el manifest. Abans, però, els manifestants s'han aturat al Passeig de Colom, on un grup de persones han precintat un restaurant i han posat enganxines contra la massificació turística. També s'han viscut moments de tensió a les portes de l'hotel Duquesa de Cardona, quan alguns manifestants l'han precintat al crit de "Fora turistes dels nostres barris" i "aquest hotel serà una biblioteca". Aleshores algunes de les persones que eren a l'interior celebrant un casament s'han enfrontat als manifestants.

Moments de tensió a les portes de l'hotel Duquesa de Cardona

La protesta ha deixat altres estampes, com la de turistes sopant a les set de la tarda mentre els manifestants desfilen o fins i tot, els ruixen amb pistoles d'aigua.

Turistes sopen a les set de la tarda mentre els manifestants desfilen cap a la Barceloneta

En un manifest difós fa setmanes, els promotors de la manifestació van criticar la "turistització" de Barcelona i la "sobreexplotació de la ciutat", que, interpreten, genera tota una sèrie de perjudicis per a Barcelona. Entre els costos d'aquest model, hi situen la "dependència econòmica d’una indústria altament volàtil, l'expulsió del veïnat, la precarització laboral, l'afebliment del teixit comercial i la pèrdua d’espais comunitari, la petjada mediambiental i l'augment de les desigualtats i les injustícies socials i econòmiques".

A més, consideren que l'actual model turístic permet una "alta influència de grups empresarials en la governança de la ciutat i dèficit democràtic, augment de la despesa pública en serveis en benefici fel sector turístic, agreujament de les condicions ambientals i en la crisi climàtica, banalització i mercantilització del patrimoni de la ciutat, i empobriment de la cultura local".

La manifestació d'aquest dissabte confirma l'augment del malestar entre part de la societat per l'impacte que l'explotació turística està tenint sobre la ciutat, afegint pressió a l'espai públic, contribuint a l'increment de preus de l'habitatge i incidint decisivament en el paisatge del comerç de proximitat. La concentració d'aquest dissabte, de fet, arriba després que tant la desfilada de Louis Vuitton al Parc Güell com l'exhibició de la Fórmula 1 al passeig de Gràcia ja generessin protestes. Entre els manifestants d'avui, de fet, també s'hi podien veure pancartes contra el futur gran esdeveniment que hi haurà a la ciutat: la Copa Amèrica de Vela.

La recuperació de les xifres de visitants després de la pandèmia han ressuscitat unes protestes contra el model turístic que Barcelona ja va viure ara fa 10 anys quan els veïns de la Barceloneta van alçar la veu contra el turisme de borratxera que proliferava al barri i l'allau de pisos turístics a la zona.

Un moment de la manifestació
Un moment de la manifestació
Un moment de la manifestació

Deixar de fer promoció turística

Per tot plegat, entre les mesures que reclamava el manifest demana deixar de fer promoció turística amb diners públics i desmantellar el consorci Turisme de Barcelona, així com acabar amb les subvencions i les exempcions fiscals al sector. També reclamen frenar qualsevol ampliació del Port i l'aeroport, reduir els creuers i l'oferta d'allotjament turístic. A més, plantegen la necessitat de renunciar a esdeveniments com el Mobile i la Copa Amèrica i millorar les condicions laborals del sector.

Pel que fa a la fiscalitat, proposen incrementar la taxa turística fins al 12,5% del preu de la pernoctació i fer pagar 11 euros a les persones que arribin a Barcelona en creuer. A més, demanen nous impostos sobre el turisme destinats a compensar les despeses directes i indirectes que aquest sector genera, i a fomentar la diversificació econòmica dels entorns massificats.

Jaume Collboni, que ha estat el focus de les crítiques les últimes setmanes, ha reaccionat a la manifestació assegurant que l'Ajuntament de Barcelona té "la voluntat i el compromís de limitar la massificació turística", amb un missatge a X. L'alcalde ha recordat l'augment de l'impost turístic que el consistori s'ha compromès a aplicar i s'ha compromès a limitar el nombre de creueristes que fan nit a Barcelona.

"Això només ha començat"

L'Anna, l'Antònia, la Montse i la Sussana han vingut a la manifestació amb altres veïnes del Casc Antic de Barcelona. Critiquen que el turisme "està matant els barris" perquè dificulta l'accés a l'habitatge, massifica l'espai públic i destrueix el comerç de proximitat. Avisen l'Ajuntament de Barcelona que la manifestació d'aquest dissabte només al principi: "Això només ha començat".

L'Anna, l'Antònia, la Montse i la Sussana, veïnes del Casc Antinc de Barcelona.

El Misael i els seus companys venen des de Tarragona per solidaritzar-se amb Barcelona davant d'una massificació turística que "destrueix ciutats". El tarragoní alerta que el que passa a Barcelona ha de servir d'avís també per la resta de ciutats del país que ja comencen a notar també la pressió turística.

El Misael i els seus companys venen des de Tarragona per solidaritzar-se amb Barcelona.
stats