La Mercè engega el 'tots contra Colau'
La festa recupera la normalitat amb una primera nit escurçada per la pluja, però sense incidents destacats
BarcelonaLes Festes de la Mercè d'aquest any són les de la recuperació de la normalitat: les festes del retorn dels concerts massius (només ahir van passar unes 40.000 persones per l'escenari de l'avinguda Maria Cristina, on actuaven grups com La Oreja de Van Gogh) i les de la desaparició de mascaretes i les reserves prèvies per assistir als espectacles. També són les festes del retorn de clàssics com el seguici que, encapçalat per les autoritats municipals, surt de la plaça de la Mercè després de la missa i acaba a l'Ajuntament, on tots els grups polítics fan la seva valoració de l'arrencada del curs. I aquest any, esclar, tot pren ja un aire electoral.
Tots els grups de l'oposició han coincidit avui en confiar que aquesta serà l'última Mercè de Colau com a alcaldessa i la majoria han donat per fet que tots tenen programes i candidats millors per ocupar aquesta posició; tot i casos com el de JxCat, que encara no ha confirmat si serà l'exalcalde Xavier Trias qui encapçalarà la llista o si ho farà algú altre. "Estem fent un treball intern per aportar la millor persona per guanyar l'alcaldia", ha defensat l'actual cap de files del grup, Neus Munté. L'únic que no ha confiat en el candidat que pugui escollir el seu partit ha sigut Josep Bou, encara al capdavant del PP, que ja va deixar clar que no repetirà el mandat que ve. Ho va dir carregant contra la direcció del partit a Catalunya, però mantenint la porta oberta a altres projectes que el puguin venir a buscar i després, segons ha apuntat avui, pendent de consultar-ho a la família i als treballadors de l'empresa. Bou ha dit que el PP continua buscant candidat i que això indica que "alguna cosa s'ha fet malament".
"La Mercè de l'any que ve serà encara millor", ha obert foc Ernest Maragall, d'ERC, que ha confiat que el 2023 a Barcelona hi haurà un govern nou i un clima nou: "Espero que deixi de tronar i llampegar sobre la ciutadania". "Aquesta és la darrera Mercè d'un cicle polític", ha afegit Neus Munté, de Junts, que ha aprofitat la seva intervenció per retreure a Colau que ahir no cedís tot el protagonisme del pregó a la cineasta Carla Simón i que aprofités la seva introducció per donar el suport a la iniciativa legislativa popular (ILP) per la regularització de persones immigrants. Entén que les paraules de l'alcaldessa buscaven "confrontació" perquè aquesta és una qüestió que depèn del govern de l'Estat, que està format per les mateixes forces que governen la ciutat.
Neteja i seguretat
Luz Guilabert, de Cs, també ha donat per enterrat un cicle polític, el de comuns i socialistes (ella hi suma ERC en un "tripartit de facto"), que considera que no ha aportat "res de positiu a la ciutat". I ha assegurat que el llegat que deixa és haver convertit Barcelona en una de les ciutats més brutes i insegures de l'Estat, avançant el que, segur, seran dos dels fronts d'atac contra el govern de Colau quan comenci la campanya. I ja molt abans. Eva Parera, de Valents, ha reiterat la crítica que ja va fer en el seu primer seguici de la Mercè com a regidora (en el qual va rellevar Manuel Valls perquè estava de viatge de noces): insisteix que la missa de la Mercè, on no han assistit ni Colau ni cap dels regidors dels comuns, hauria de formar part del programa oficial d'actes de la festa major de la ciutat. "Algú ens hauria d'explicar per què la celebració en honor de la patrona no forma part del programa i sí que ho fa una xerrada sobre finançament islàmic halal", ha defensat.
L'actual soci de Colau, el socialista Jaume Collboni, s'ha moderat més amb les crítiques i s'ha limitat a dir que espera tenir un alcalde diferent l'any que ve. "Està bé que confiïn en una Mercè sense nosaltres, jo confio que aquest és l'esclat de totes les Mercès que vindran. Sortim a guanyar igual que sempre", ha defensat Jordi Martí, com a portaveu dels comuns. Martí també ha fet el balanç de la primera nit de festa major, en què alguns concerts van haver d'acabar abans del previst per la pluja però no es van registrar incidents greus. Segons Martí, n'hi va haver fins i tot menys que en una nit normal de cap de setmana.
L'alcalde de Kíiv, a Sant Jaume
Aquest dissabte ha tornat el seguici i la imatge de la plaça de Sant Jaume a rebentar per veure l'actuació de les colles castelleres locals. L'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, que visita la ciutat amb motiu de la Mercè (la capital ucraïnesa serà la ciutat convidada de l'any que ve), també ha sortit al balcó de la plaça per seguir un moment de l'actuació castellera. Ho ha fet després de reunir-se amb Colau, amb qui ha firmat un conveni de col·laboració per als pròxims tres anys per enfortir la relació entre les dues ciutats en àmbits com l'educació, la salut o la cultura. "No som neutrals, fem costat al poble d'Ucraïna", ha defensat l'alcaldessa.