Barcelona
Barcelona20/04/2023

El macroedifici de l'antiga seu de Telefónica de Barcelona serà un pol d'oficines

L'Ajuntament ja ha aprovat la nova llicència d'obres per a aquest edifici, buit des del 2011, que tindrà quatre locals comercials i pàrquing

BarcelonaNo serà ni un hotel, ni acollirà pisos de luxe, com s'havia dit en altres ocasions. El macroedifici de l'antiga seu de Telefónica, a l'avinguda Roma de Barcelona, es convertirà, finalment, en un gran pol d'oficines. O això és el que preveu la llicència que ja ha aprovat l'Ajuntament. El conegut com a Edifici Estel, que està buit des del 2011, serà un supercomplex d'oficines, dividit en dos cossos. Hi haurà, també, quatre locals comercials (algun podria ser un bar) i espais comuns en planta baixa, 418 places d'aparcament per a cotxes, 303 per a motos i 420 per a bicicletes. Els propietaris de l'espai, Fiscalter Inversiones 2013, hauran d'abonar a l'Ajuntament 1,73 milions d'euros en concepte de taxes de llicència d'obres i de l'impost de construccions, instal·lacions i obres.

Superat aquest tràmit i amb la llum verda des d'avui de la comissió de govern, ja podran començar les obres en un bloc que fa anys que està convertit en un gran esquelet de formigó i que ha estat objecte de diversos actes vandàlics. Si fins ara s'hi havien vist alguns operaris, hi feien només tasques de consolidació de l'estructura perquè no hi havia cap llicència per a nou projecte.

Cargando
No hay anuncios

L’estudi d’arquitectes que ha fet el projecte és Blanch + Conca Arquitectura (BCA), com va avançar La Vanguardia. En declaracions a l'ARA, han explicat que la planta baixa, sobretot la cara que dona a l'avinguda Roma, serà permeable i tindrà molt verd. La previsió és que l’obra estigui acaba a finals del 2024 i suposa una inversió de més de 55 milions.

El bloc, de fins a 14 plantes i prop de 42.000 metres quadrats de sostre edificat, no té cap ús des que Telefónica va completar el seu trasllat a una torre del Fòrum. El pla que s'hi preveia el 2018 era fer-hi 421 pisos de luxe, que inicialment esquivaven la mesura que obliga a reservar-ne el 30% a habitatge protegit. Però després la xifra es va rebaixar a 277 pisos. I s'hi preveia, també, una mena de galeria amb bars, cafeteries i restaurants. El projecte final no hi farà habitatge.

Cargando
No hay anuncios

Tots els obstacles

El promotor va demanar la nova llicència a finals del mes de juny de l'any passat per transformar l'edifici i donar-li ús principal d'oficines, locals comercials, locals de restauració i aparcament soterrani. I ara l'Ajuntament ja ha beneït el projecte. La transformació ha topat, fins ara, amb tots els obstacles possibles. El primer propietari, el fons Carlyle, que va adquirir l’espai el 2007 per uns 220 milions d’euros, va fer fallida abans de concretar el primer projecte. Després van ser els asiàtics Platinum Estates els que van adquirir l’edifici (per uns 56 milions d’euros) i hi van preveure un pla combinat d’un hotel de la firma Hyatt i d’apartaments. Aquest pla va topar de morros amb la moratòria hotelera del nou govern dels comuns i després amb el pla que impedeix l’obertura de nous establiments d’aquest tipus al centre de Barcelona. L’estudi madrileny d’arquitectes Agas va arribar a presentar un projecte amb l’hotel, els apartaments i fins i tot un heliport. I el 2018 ja va ser Fiscalter Inversiones 2013 qui va agafar les regnes del projecte.

Cargando
No hay anuncios

L'Edifici Estel, que és obra de l'arquitecte Francesc Mitjans, es va començar a construir el 1972. El seu tret més identitari, a banda de les dimensions, eren les plaques de color blanquinós de la façana. Ja fa anys, però, que van desaparèixer i que només es conserva l'estructura del bloc.