La llosa de Sant Antoni: una ferida oberta a la ronda
Els veïns demanen solucions definitives per a l'espai, degradat i ocupat encara per la plataforma on hi havia el mercat provisional
BarcelonaEls jocs infantils que es van pintar, a finals del 2018, sobre el paviment que havia acollit les carpes provisionals del Mercat de Sant Antoni, a Barcelona, ja es comencen a desgastar. I molts veïns donen per més que amortitzada la reforma tàctica que es va fer a la ronda un cop inaugurat el nou mercat, molt especialment la llosa de formigó que sostenia les carpes, decorada ara amb els jocs dibuixats, grans jardineres i poca cosa més. N'hi ha que reclamen des de fa temps més verd i actuacions definitives, i alguns dels que pateixen de prop el dia a dia a la ronda denuncien que s'hi acumulen els problemes de convivència: des de baralles fins a botellons, passant pel mercat de la misèria que s'hi instal·la pràcticament cada dia.
"Aquí s'hi venen rampoines i el que no són rampoines", assegura un comerciant de la zona que prefereix no dir el seu nom i que està convençut que a la part sense trànsit de la ronda hi abunden els tripijocs de drogues. La policia, denuncien els veïns, hi acaba venint pràcticament cada dia. Dijous al vespre, sense anar més lluny, un dispositiu de la Guàrdia Urbana amb agents uniformats i de paisà –dels que passen desapercebuts als avisadors– va requisar el material que alguns venedors tenien exposat a les mantes: des de roba usada fins a figuretes de Playmobil o antiguitats.
"El problema és la llosa", insisteix Toni Olivella, de la nova plataforma d'afectats per la llosa de Sant Antoni. Considera que és un espai que mai s'ha acabat d'integrar –el desnivell entre la plataforma i la resta del carrer no s'ha solucionat– i que fa "d'efecte crida" per a tot tipus d'activitats a la frontera entre els barris del Raval i Sant Antoni i que no es donen a la part de la ronda oberta al trànsit. Per això la plataforma ha començat una campanya perquè l'Ajuntament abandoni la reforma que hi havia de començar a fer ja al febrer amb l'objectiu, precisament, de "dignificar" la llosa amb nova pintura i elements d'estada. Aquests veïns no volen més propostes de tipus tàctic. Res provisional, ni tampoc res que hi faciliti les concentracions nocturnes.
"No volem més bancs, ni elements de joc o per fer esport", denuncien els veïns de la nova plataforma, que demanen que no es faci un nou "pedaç" a la ronda i que s'acceleri la reforma definitiva, la que ja s'hi havia d'haver fet el 2018. Llavors el govern municipal va decidir aturar-la per repensar aspectes com si era necessari reobrir un carril de circulació per sentit –per al bus i la càrrega i descàrrega– en un espai i que ja portava nou anys tallat al trànsit. El pla inicial també hi dibuixava un carril bici de doble sentit a la part central.
Reforma conjunta
Després del nou malestar veïnal, que va copar bona part de l'últim consell de barri de Sant Antoni, l'Ajuntament ha decidit aturar el projecte provisional que hi havia de fer i que tenia un cost de 750.000 euros i rediscutir-lo amb el veïnat. El regidor de l'Eixample, Pau González, va defensar que la voluntat del consistori és fer la reforma definitiva a la ronda "com més aviat millor" i retirar la llosa, però que aquest és un gran projecte que no es pot encarar de manera immediata i que es vol coordinar amb la reforma del conjunt de rondes que envolten Ciutat Vella –Sant Pau, Sant Antoni, Universitat i Sant Pere–. Ara l'Ajuntament reajusta les millores provisionals que hi pensava fer.
"Volem fer la millor actuació possible fins que sigui possible la definitiva", va exposar el regidor, després que diversos veïns defensessin que el que s'hi preveia no serviria de res i que era millor estalviar-se la reforma pont i posar fil a l'agulla a la que es va decidir aturar el 2018. Una posició, però, que no és unànime al conjunt del barri. Entitats com Fem Sant Antoni no veuen clar que sigui necessari tornar al dibuix previst fa quatre anys quan es reobria la ronda al trànsit i celebren que el barri hagi guanyat espai d'ús ciutadà.
Mesures pal·liatives
"Després de 12 anys, ha quedat demostrat que l'espai pacificat funciona bé i que la ciutat necessita llocs esponjats, sobretot en zones tan denses com el Raval", defensa Xavier Caballé, de Fem Sant Antoni, que demana reobrir el procés participatiu sobre la reforma escoltant els veïns d'una banda i l'altra de la ronda i prendre decisions ja sobre quin serà el dibuix definitiu.
"La situació actual no és admissible", denuncia el president de l'associació de veïns del barri, Pep Sala, que assegura que caldran mesures pal·liatives abans de la transformació definitiva. Des de l'Ajuntament expliquen que s'està treballant per introduir "possibles ajustos" a la nova proposta provisional que es preveia i que l'objectiu serà fer-hi actuacions immediates vinculades a l'accessibilitat, la neteja i la seguretat. No començaran al febrer com s'havia dit. I està per veure si inclouran o no les zones de joc anunciades.