Nadal

El primer i l'últim passeig "màgic" pels 110 km de llums de Nadal a Barcelona: "Quin estrès!"

La ciutat dona el tret de sortida a l'època nadalenca amb la tradicional encesa

El passeig de Gràcia de Barcelona, il·luminat per Nadal.
28/11/2024
4 min

BarcelonaA Barcelona ja és Nadal. Cortines lluminoses, platejades i daurades, pengen i fan pampallugues a les façanes dels edificis. La gent alça els caps, treu els mòbils de les butxaques i fan una foto, amb un somriure d'orella a orella, als arcs daurats que envolten i es concentren al mig de la plaça Catalunya. I, per la Gran Via de les Corts Catalanes, un cotxe abaixa les finestres i fa sonar el mític All I want for Christmas de Mariah Carey mentre els que passegen es giren per veure d'on ve la música.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La tradicional encesa de llums –més de 110 km de recorregut– ha donat el tret de sortida al Nadal a la capital catalana aquest dijous a la tarda. Alguns llums han debutat i per a d'altres serà el seu últim any, ja que aviat es renovarà el concurs en alguns punts emblemàtics, com la plaça Catalunya, i aquest serà el darrer Nadal per fer aquest passeig màgic en alguns indrets. Tot ho ha inaugurat l'espectacle Solvern, una exhibició de dansa urbana, rap i efectes audiovisuals a les pantalles de la companyia Aktionstheater Pan.Optikum. Tot i que hi ha hagut un petit retard d'uns minuts entre l'encesa dels llums i l'espectacle, milers de persones s'han reunit al passeig de Gràcia per gaudir dels cinc escenaris, per on han actuat 28 intèrprets.

El centre s'ha omplert de gom a gom amb gent de totes les edats que ha vingut a veure l'exhibició. La Maria, que hi assisteix cada any amb la seva filla, explica que ha sigut "molt bonic" i que "l'espectacle ha sigut molt complet". La Laura, estudiant universitària, ha vingut per primer cop a veure l'encesa amb les seves amigues, i diu que "ha sigut molt guai". Tot i que altres anys ja havien vist els llums, expliquen que mai havien vist com s'encenien per primer cop: "No som d'aquí i ens feia il·lusió venir". En canvi, a un matrimoni de turistes espanyols que estaven de viatge a la ciutat tot els ha agafat "per sorpresa". El fet de no esperar-ho ni tenir-ne cap expectativa ha fet que encara hagi sigut més "màgic".

Una parella fent-se un petó durant l'encesa de llums.

Els darrers mesos s'han popularitzat a les xarxes socials diversos vídeos que mostren la verdadera realitat que hi ha darrere de les estampes més icòniques de tot el món: en una primera part del vídeo es veu, per exemple, una imponent posta de sol a la cala més popular d'Eivissa. A la segona part el vídeo està gravat des de darrere i mostra una també imponent massa de gent buscant la mateixa foto i fent-se lloc entre la multitud per aconseguir-la. La Barcelona d'aquest dijous ha sigut una mica això. La "màgia" que han vist els turistes espanyols es palpava quan s'alçava la mirada cap als llums. Però a peu de carrer tot era estressant, tothom es tocava amb tothom, la gent esbufegava i només tenia ganes de sortir de la multitud després de fer la corresponent fotografia. I per aconseguir-la calia aixecar molt els braços. "Quin estrès", s'ha queixat més d'un assistent.

Última postal

A més, la d'aquest any (i d'aquí potser s'entén el forceig per aconseguir-la) no era una fotografia qualsevol. Més aviat pot arribar a convertir-se en una postal que difícilment es repetirà. Els llums que van des de la plaça de Catalunya fins al carrer Aragó, passant per la Gran Via, és l'últim any que estaran penjats. Són obres del dissenyador Antoni Arola, i des de l'any 2021 coronen aquests carrers per l'època nadalenca. L'any que ve hi haurà un nou concurs públic de l'Associació de Disseny Industrial (ADI-FAD).

La Casa Batlló il·luminada per Nadal.

Durant les setmanes que venen, i fins al 5 de gener, els que visiten la ciutat de Barcelona podran fer una passejada pels 110 quilòmetres de carrers enllumenats. Aquest any els llums estaran més hores encesos que l'any passat: s'engegaran a les 17.30 h de cada dia i s'apagaran a la una de la matinada, de diumenge a dijous. Pel que fa als divendres, els dissabtes i les vigílies dels dies festius, es tancaran una hora més tard, és a dir, a les dues de la matinada. Entre les diferents propostes també es veurà enllumenat el tram recentment inaugurat del tramvia de la Diagonal, concretament entre el carrer Bruc i la plaça de les Glòries. Aquest és un dels 20 carrers que aquest any s'han il·luminat en el marc de la Dinamització Comercial.

Tòtems

Si es continua caminant, a uns pocs carrers de la plaça de Glòries, a la placeta de l'Oca, hi ha un dels 25 grans tòtems repartits per diferents punts de la ciutat. Alguns són figures d'animals –com ara rens–, arcs de Nadal o caixes de regal ben grossos que es poden veure a les places de tots els districtes, com la plaça de Sants, la de Sarrià, la de l'Orgull –a Sants-Montjuïc– i la de la Bonanova.

Amb una proposta una mica diferent, i també nova d'aquest any, hi ha les rutes pels comerços emblemàtics dels barris del Gòtic i del Raval, on el teixit comercial ha optat per posar unes boletes de colors que fan zig-zag pel barri. Així, pretenen simbolitzar les típiques garlandes que representen la multiculturalitat dels carrers i la inclusió de tots els col·lectius.

Els llums inspirats en 'El 47'

Al barri de Torre Barró els llums de Nadal tenen un valor afegit. A partir d'un projecte de lligams comunitaris, el barri ha volgut crear 13 arcs de llum que rememoren l'èxit del film El 47 i la història que hi ha al darrere. De fet, l'any passat els llums ja feien honor a moments històrics i reivindicatius de Torre Baró. És, doncs, el segon any que un centenar de veïns han dissenyat, construït i instal·lat amb les seves pròpies mans la seva il·luminació nadalenca. Juntament amb l'estel Origen de la plaça Sant Jaume, es podran veure encesos a partir d'aquest divendres. Aquest any serà el primer que a la plaça Sant Jaume hi haurà, en lloc del pessebre, una estrella de 20 puntes que té un diàmetre de nou metres, a més a més d'un arbre de 15 metres.

stats