Àrea Metropolitana

Inversió rècord fins al 2028 per reduir desigualtats a l'àrea metropolitana

L'AMB destinarà 423 milions per a "transformacions físiques i polítiques socials"

ARA
2 min
Jaume Collboni i Antonio Balmon, aquest dimarts

BarcelonaEls municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han rebut aquest dimarts una bona notícia per estrenar l'estiu. L'AMB ha presentat el pla d'inversions per al període 2024-2028, que suposarà l'arribada de la xifra rècord de 423 milions d'euros als municipis que formen part de l'ens. Aquests diners s'adreçaran a diversos programes destinats a millorar l'espai públic, reequilibrar la cohesió social i lluitar contra les desigualtats, segons informa l'ACN.

Així ho ha assegurat el seu president i alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que ha presentat el full de ruta fins al 2028 amb especial atenció a la millora urbana i social, amb 181,15 milions de pressupost, i la cohesió territorial, amb 150 milions. Les aportacions es faran de manera proporcional als municipis de l'àrea metropolitana i beneficiaran un total de 3,3 milions d'habitants. "L'objectiu és reequilibrar i ajudar els ajuntaments a desenvolupar transformacions físiques i polítiques socials", ha explicat Collboni.

Els 423,15 milions d'euros –una xifra que suposa un increment del 25% respecte al pla d'inversions del mandat 2019-2024– es divideixen en dos paquets: un pla d'inversions (378 milions d'euros) i un pla social (45 milions d'euros). El pla d'inversions agrupa quatre programes: un d'actuació de cohesió social (150 milions d'euros), un de millora urbana i social (181,15 milions), un de projectes i assistència tècnica (20 milions) i un de millora del paisatge natural i urbà (27 milions). El pla social estarà destinat a finançar directament polítiques per millorar les condicions de vida dels veïns dels municipis de l'AMB mitjançant un pla de suport a les polítiques socials municipals (30 milions) i un programa integral de barris per a la millora de les rendes (15 milions).

Pel que fa a l'aportació econòmica destinada a cada localitat, es fa de manera equitativa depenent de diferents factors, entre els quals destaquen la renda del municipi, el nombre d'habitants o els índexs de vulnerabilitat. En aquest sentit, l'Hospitalet de Llobregat i Badalona són els més beneficiats, amb 42,7 i 31,8 milions d'euros respectivament pel que fa al pla d'inversions i 4,3 i 4,1 pel que fa al pla social, respectivament. En l'altre extrem, els municipis que rebran menys ingressos són Sant Climent de Llobregat (990.875 euros) i la Palma de Cervelló (787.364).

Actuacions amb recursos propis

L'objectiu del pla és destinar el màxim de recursos als 35 municipis que configuren l'entorn de la capital catalana, en un moment en què no hi ha una estabilitat manifesta en l'àmbit polític. "Les actuals circumstàncies polítiques a Catalunya i Espanya per a nosaltres són un núvol, el que fem és una aposta amb recursos propis i amb la nostra musculatura per poder afrontar els projectes", ha detallat el vicepresident de l'AMB, Antonio Balmón. En aquest sentit, ha destacat la necessitat d'impulsar i reforçar els plans previstos, amb la finalitat de generar programes relacionats amb la pobresa, la vulnerabilitat i les necessitats quotidianes.

stats