Barcelona

L'informe jurídic sobre els expedients del 30% sosté que no calia retardar les sancions

El govern de Collboni defensa que aquell document no resolia tots els dubtes i va demanar "més informació"

Edifici rehabilitat expedientat per l'Ajuntament, Borrell 147
18/02/2025
3 min
3
Regala aquest article

BarcelonaEn tot l'embolic al voltant de les sancions als promotors que havien incomplert la reserva del 30% d'habitatge social a Barcelona, faltava una peça: l'informe jurídic que havia d'esvair els dubtes sobre com aplicar-les. Un document que havia sol·licitat l'anterior executiu municipal amb l'objectiu de donar totes les garanties als processos sancionadors, i que l'actual govern de Jaume Collboni havia situat com una de les claus que explicaven l'arxiu temporal de les multes.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

En la seva compareixença d'aquest dilluns, la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, va explicar que davant els dubtes legals que els generava la via sancionadora oberta pel govern anterior, van decidir canviar-la. En comptes de fer simultàniament els processos de restauració –adequació de l'obra a la legalitat– i els de sanció, l'executiu de Jaume Collboni va optar per dividir aquests dos camins i esperar a completar l'expedient restauratiu abans de tornar a obrir la via de les multes, com es vol fer ara en el cas de l'edifici del carrer Castillejos 242.

Bonet va apuntar que l'informe jurídic sol·licitat per l'anterior govern s'havia fet per determinar si era correcte fer en paral·lel els processos sancionadors i restauratius "en comptes de com realment pertocaria per donar seguretat jurídica, que és primer restitució i després sancionador". L'informe –que el consistori no havia aportat malgrat les peticions de l'ARA, però al qual finalment ha tingut accés aquest diari– avala, però, la possibilitat d'intentar cobrar les sancions des del principi sense esgotar l'expedient restauratiu.

En les seves conclusions, l'informe remarca que "no es considera necessari" que calgui esperar al reconeixement de la infracció per no haver demanat la llicència adequada abans d'iniciar l'expedient sancionador perquè la finalitat última d'aquest ja és "garantir el compliment de la legalitat". "Una interpretació que postuli que la determinació de la infracció es produeix en el moment que se sol·licita una llicència desvirtuaria la finalitat de la potestat sancionadora", afegeix.

En definitiva, el document sosté que la sanció és prioritària i que abans d'iniciar el procés de multa no cal esperar al reconeixement de la infracció perquè d'alguna manera aquesta és necessària per esquivar la reserva del 30% d'habitatge protegit. És a dir, que sempre haurà fet falta que hi hagués alguna irregularitat com ara no haver demanat la qualificació provisional que estableix que cal construir habitatge protegit i no haver sol·licitat la corresponent llicència d'obres majors.

L'informe també avala que s'utilitzi la forquilla de sancions més alta prevista a la llei pel Dret a l'Habitatge en comptes de la Llei d'Urbanisme, ja que considera que atenent el "principi d'especialitat" cal optar per l'aplicació de la norma que prevegi el fet de forma més específica, i que en aquest cas és la llei pel Dret a l'Habitatge. Un fet que permet que, com en el cas dels expedients arxivats, les multes per incomplir el 30% puguin arribar a ser de centenars de milers d'euros.

Els dubtes del govern de Collboni

Fonts de l'actual govern municipal, però, expliquen a l'ARA que aquell informe no els va resoldre tots els dubtes. Apunten, per exemple, que abordava la viabilitat d'incoar l'expedient sancionador, però "no la viabilitat d'imposar efectivament la sanció si aquesta arribava a ser impugnada en seu judicial sense que abans s'hagués restituït la legalitat urbanística".

Per això, aprofitant que els expedients oberts fins aleshores havien caducat, van voler demanar més informació "per dotar-se de la màxima seguretat jurídica i del màxim d'arguments per tal que els sancionadors per haver incomplert el 30% d'HPO tinguin totes les opcions de ser validats judicialment davant de futuribles recursos contenciosos administratius". D'aquí que, apunten, es va encarregar un altre informe l'octubre del 2023 en què, entre d'altres, es demana als serveis jurídics precisió per definir el concepte de "gran rehabilitació" que s'ha de tenir en compte en la infracció de reserva del 30%.

A banda, les mateixes fonts qüestionen que el govern anterior encarregués l'informe quan ja havia iniciat els expedients sancionadors. Remarquen també que l'informe va arribar quan aquests expedients ja havien caducat. De fet, aquest dimarts Bonet ha retret als comuns que tres dels expedients sancionadors van caducar a principis de juny del 2023, quan Jaume Collboni encara no havia estat elegit alcalde i eren ells els que tenien la batuta del govern municipal, tot i que en funcions.

A partir d'aquí, el govern de Collboni va decidir mantenir arxivats aquells cinc expedients sancionadors que acumulaven multes que fregaven els tres milions d'euros, i va decidir activar només d'entrada els expedients restauratius. Ara, un any i mig després i amb una sentència judicial avalant un d'aquells expedients restauratius, el consistori es prepara per obrir el primer expedient sancionador.

stats