L'habitatge atrapa la inseguretat com a principal problema per als barcelonins
El 94% dels enquestats al baròmetre municipal consideren que la ciutat té complicacions amb l'accés a una llar
BarcelonaLa preocupació per l'habitatge a Barcelona ha escalat fins a atrapar la que fins ara liderava el rànquing de matèries que amoïnen més als barcelonins, la inseguretat. En només sis mesos, el neguit per l'accés a l'habitatge ha sumat més de dotze punts al baròmetre municipal: al juliol era el primer problema de la ciutat per al 16,6% d'enquestats, i ara ho és per al 28,8%. Amb aquest augment, la preocupació per l'habitatge se situa al mateix nivell que la que genera la inseguretat, que ha estat la més destacada amb diferència en les últimes edicions del baròmetre. Ara, la inseguretat continua liderant el rànquing negatiu, però per la mínima, amb un 28,9% de barcelonins que la consideren el primer problema de la capital catalana.
La latent preocupació per l'habitatge a Barcelona ha portat el consistori a afegir preguntes específiques sobre aquest àmbit en l'última edició del baròmetre municipal, que s'ha publicat aquest dilluns i correspon a la segona onada del 2024. La primera es va publicar al juliol, i no incloïa preguntes com la que demana directament als enquestats si consideren que Barcelona té un problema amb l'habitatge. El 94,3% han respost que sí a aquesta qüestió i, d'aquests, el 68,8% ha considerat que l'accés a l'habitatge és un problema molt greu. Pel que fa a l'afectació a la seva vida personal, el cost de l’habitatge és un problema gran per al 35,3% dels barcelonins entrevistats i un "problema assumible" per al 18,8%, mentre que per al 45,8% no suposa un problema.
El baròmetre també exposa que el 34,1% dels enquestats viuen de lloguer, als quals cal sumar l’1,3% que paguen per l’ús d’una habitació o espai compartit. També hi ha un 56% de barcelonins que viuen en un habitatge de propietat, entre ells un 22,4% que estan pagant hipoteca i un 33,5% que ja l’han pagat. També hi ha un 7,5% que viuen en un pis cedit o heretat.
Pel que fa a la inseguretat, el 28,9% de respostes que l'assenyalen com el primer problema de Barcelona suposa un lleu augment respecte fa sis mesos. El resultat al baròmetre del juliol va ser del 27,2%: en aquell moment, havia caigut mig punt respecte a l'anterior enquesta, i això va suposar la primera baixada en quatre anys.
L'habitatge públic, la mesura més desitjada
El quart tinent d'alcaldia de Barcelona, Jordi Valls, ha valorat que la problemàtica de l'habitatge "és aquí per quedar-se", i ha recordat que ja havia aparegut en anteriors baròmetres. "El govern estem fent el que toca fer", ha defensat quan se li ha preguntat què més es pot fer en aquesta matèria, i ha reivindicat que hi ha mesures a llarg termini que requeriran grans acords entre diferents formacions polítiques.
Una altra pregunta específica sobre l'habitatge que recull el baròmetre fa referència precisament a les mesures que es poden prendre al respecte. La més ben valorada, amb un 8, és construir més habitatge protegit públic. La segueix limitar els habitatges d'ús turístic (7,6), regular el preu dels lloguers (7,4), crear ajudes per facilitar l'emancipació dels joves (6,5) o per a grups econòmicament vulnerables (6,5) i afavorir la construcció i rehabilitació d'habitatges per part del sector privat (6,1).
Pel que fa a l'actuació de les administracions respecte a la problemàtica de l'habitatge, la millor valoració se l'emporta, per poc, el consistori amb una nota de 3,5. En una escala on 0 és "no està fent res" i 10 és "està fent molt", la Generalitat ha rebut un 3,3 i els enquestats han valorat l'actuació del govern espanyol amb un 2,9.
Millor percepció i confiança en el futur
La resta de problemàtiques queden molt allunyades de l'habitatge i la inseguretat pel que fa al volum de respostes. En tercer lloc, se situa la neteja (5,4%), i en el quart el turisme (5%), que a l'edició del baròmetre del juliol va escalar fins al 13%. L'enquesta municipal es publica cada sis mesos a partir d'entrevistes telefòniques a 800 barcelonins amb dret a vot a les eleccions municipals, i les respostes de l'edició publicada aquest dilluns es van donar entre el 25 de novembre i el 4 de desembre d'enguany.
De fet, el baròmetre recull en general una millora de la percepció de la ciutat. Un 26% dels enquestats creuen que Barcelona ha millorat el darrer any, dos punts més dels que ho consideraven fa sis mesos. Ara bé, un 49,5% creuen que ha empitjorat. També han millorat lleugerament la confiança en el futur de la ciutat: un 51,3% que creuen que millorarà, un 4,2% que continuarà igual i un 35,5% que empitjorarà.
En l'àmbit econòmic, aquesta edició de l'enquesta registra una de les millors dades de percepció que mai ha recollit el baròmetre, segons ha explicat el director de l'Oficina Municipal de Dades, Màrius Boada. El 46,4% opinen que l'estat actual de l'economia a Barcelona és bo o molt bo, si bé el 36,1% opina el contrari. Això suposa, ha indicat Boada, mantenir la tendència a la millora de la percepció, també en l'àmbit català i espanyol.
L'alcalde, Jaume Collboni, és el polític de l'ajuntament que coneixen més enquestats, si bé un 17% no saben qui és. En canvi, la líder municipal més ben valorada és Elisenda Alamany (4,9), seguida de Collboni i Jordi Martí (4,8), Janet Sanz (4,3), Daniel Sirera (3,3) i Gonzalo de Oro-Pulido (2,4). Per administracions, el 41,7% aproven la gestió de l'Ajuntament, el 37,2% la de la Generalitat i el 27,2% la del govern espanyol.