Barcelona

L'estel ja corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família

El nou element, a 138 metres d'alçada, s'il·luminarà per primera vegada el 8 de desembre

3 min
Estrella de la Sagrada Família

BarcelonaLa Sagrada Família ja ha assolit els 138 metres d'alçada amb la culminació de la torre de la Mare de Déu, que, mentre no s'acabi d'aixecar la de Jesús  (172,5 metres), serà la més alta del temple. Avui una gran grua ja ha col·locat l'estel de 12 puntes a dalt de tot de la torre perquè estigui a punt per a la inauguració, el 8 de desembre, quan s'il·luminarà per primera vegada. L'skyline de Barcelona, però, ja ha viscut un canvi històric avui amb la coronació de la torre.

L’estel, que té un diàmetre de set metres i mig i pesa cinc tones i mitja, s’ha pujat ja muntat, després que les últimes setmanes s'hagin fet els treballs d'acoblament dels braços al pati de material del temple. Està fet de vidre texturat i amb una estructura d'acer inoxidable a les arestes: de dia els vidres estaran il·luminats pel sol i, de nit, la llum sortirà des de l'interior, des dels focus de llum blanca instal·lats a la base de cadascuna de les puntes.

Però això no passarà fins al vespre del dia de la Immaculada. I el temple ja ha preparat una sèrie d'actes per anar avisant del gran moment: a partir de l'1 de desembre es posarà en marxa la web Estel.sagradafamilia.org, on tothom que ho vulgui podrà pitjar un botó per participar –gratuïtament– en l'encesa simbòlica de la columna que sustenta l'estel: el dia 4 s'il·luminarà la base de la torre, i el dia 6, el fust. El moment culminant es viurà el mateix dia 8 al vespre, quan després d'una missa solemne i de la benedicció de la torre, s'encendrà l'estel i, per primer cop, brillaran torre i estrella. L'encesa definitiva es preveu per a les 19.40 h.

La coronació de la torre de la Mare de Déu

La gràcia, com explica l'arquitecte director de les obres, Jordi Faulí, és que, un cop encès, semblarà que l'estel està suspès al cel, com si fos ingràvid. A partir del dia de la Immaculada Concepció, la torre de Maria s'encendrà cada vespre. El president nat de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Joan Josep Omella, és qui oficiarà la missa prèvia.

Un cop completada aquesta torre, que ha de ser la segona més alta del temple, les obres s'hauran de centrar en culminar les dels evangelistes i la de Jesucrist, que tindrà a dalt de tot una creu-mirador a 172,5 metres d'alçada i sobrepassarà, de molt llarg, els 154 metres de l’Hotel Arts i la Torre Mapfre, els edificis més alts de la ciutat, però sense superar Montjuïc, que Gaudí tenia clar que havia de mantenir-se com a principal referència. La primera que s'acabarà és la de Lluc, de la qual ja s'han produït els materials, i també es preveu poder pujar dos nivells en la de Jesucrist.

L'estel a dalt de tot de la torre

El que ningú no gosa aventurar encara és la data de finalització de tota la Sagrada Família, que s'havia situat al 2026 però que el covid –i el fre a la venda d'entrades, que és el que permet mantenir el ritme dels treballs– van fer saltar pels aires. La previsió de la Junta Constructora és actualitzar el calendari a finals del 2022. Tot i que les projeccions per al 2022 són "optimistes" –s'espera arribar al 35% o al 40% dels que hi havia el 2019 i poder destinar fins a 34 milions a les obres–, el temple s'ho mira amb "cautela" i no confia recuperar el trànsit habitual de gent abans del 2024.

stats