Barcelona
Barcelona30/12/2021

L'espectacle nadalenc als Jardins de Pedralbes, entre l'èxit i la polèmica

Crítiques veïnals a la "privatització" d'un espai públic amb un muntatge que encara no compta amb el vistiplau de Patrimoni

BarcelonaEl muntatge lumínic nadalenc Natura Encesa, que es pot visitar –previ pagament d'entrada– des del 7 de desembre als Jardins de Pedralbes, és un èxit de públic: de seguida va esgotar les primeres 50.000 entrades i l'organització i l'Ajuntament van acordar, llavors, una pròrroga perquè el xou s'estigués a Barcelona fins al 22 de gener. Ofereix una "aventura de projeccions i jocs de llums que representen la vida al planeta", i és una versió del xou d'aquest estil que ja es feia al Botànic de Madrid. Però no és una proposta lliure de polèmica. De fet, l'espectacle s'havia d'haver estrenat ja l'any passat al Parc del Turó de la Peira, a Nou Barris, però els veïns es van regirar contra el tancament d'un espai públic per a ús privat i les restriccions pandèmiques van acabar de sentenciar la iniciativa, que va accelerar el seu aterratge a Santa Cruz de Tenerife sense trepitjar abans Barcelona. I aquest Nadal s'ha recuperat en un altre escenari: els Jardins de Pedralbes, a les Corts, un altre districte de la ciutat on, com a Nou Barris, governa el PSC i on també s'aplica l'objectiu municipal de portar propostes nadalenques més enllà del centre de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

A Pedralbes el rebuig veïnal potser no ha sigut tan sonor, però també hi ha sigut, especialment per part de l'Associació de Veïns de la Zona Universitària, que ja és molt crítica amb l'ocupació que fa a l'estiu el Festival de Pedralbes d'aquests jardins catalogats com a històrics i entén la programació nadalenca com una nova ofensiva per a l'espai. I també per part de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que ja ha posat el crit al cel contra el que consideren una "nova privatització de l'espai públic". "No hi ha hagut gens de respecte per un espai històric i que acull espècies protegides i molt vulnerables”, denuncien en un comunicat firmat per vuit entitats, entre les quals SOS Monuments.

Cargando
No hay anuncios

La crítica és doble: que s'hagi de pagar una entrada –la d'adult costa 14 euros– per accedir a un parc i que la col·locació de figures i llums pugui danyar d'alguna manera el poc verd que té la ciutat. Però hi ha encara una altra derivada polèmica: quan la FAVB va voler consultar al departament de Patrimoni de la Generalitat si havia autoritzat aquest espectacle en uns jardins catalogats, va rebre una resposta sorprenent, tal com va avançar el Tot Barcelona i confirmen les dues parts a aquest diari. I és que l'espectacle es fa sense el vistiplau necessari per part de Cultura. Des del departament asseguren que han adreçat una carta al director de serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni de l’Ajuntament, datada el 20 de desembre, on es demana que es remeti el projecte d’instal·lació per valorar-lo, encara que sigui ja a misses dites.

Cargando
No hay anuncios

Qui ha validat el projecte?

Però, per què no s'ha seguit el procediment reglat? Fonts del consistori defensen que van comunicar la voluntat d'autoritzar el muntatge nadalenc a Presidència, que és qui gestiona el Palau de Pedralbes, i que els van assegurar que Patrimoni no havia de firmar el conveni entre el consistori i els promotors de l'espectacle, que són la productora d'espectacles LETSGO i el Grup Balañá, i que no calia tampoc cap nou document perquè ja estava tot en mans dels serveis jurídics de la direcció general de Patrimoni. Però afegeixen que, tot i això, se'ls va enviar el conveni que va aprovar la comissió de govern abans de donar llum verda a l'espectacle.

Cargando
No hay anuncios

El resultat és que Patrimoni diu que no ha vist cap document –tot i que hauria d'haver validat la proposta–, que Presidència, que és qui gestiona els jardins, defensa que no ha firmat res i que l'Ajuntament diu que ha fet tots els passos necessaris. I entre tot, els veïns de l'Associació de la Zona Universitària –la de Pedralbes prefereix guardar silenci– esclaten perquè diuen que no van poder veure el projecte amb temps, tot i que van demanar la informació a través de Transparència i també en audiències públiques i consells de barri. Se'ls en va fer una presentació el dia 18 de novembre, que és quan el projecte va sortir publicat al BOPB. "Ja estava tot dat i beneït", lamenten.

Segons el consistori, aquest espectacle és una prova pilot que busca descentralitzar les activitats nadalenques i donar un ús als jardins com el que ja tenen a l'estiu amb el festival musical. Apunten que l'espai només es tanca a partir dels vespres, que és quan comencen els itineraris, tot i que els veïns critiquen que durant el dia el parc queda "desfigurat des del punt de vista paisatgístic", pels quilòmetres de cables, els leds, les estructures metàl·liques i els artefactes de plàstic penjats dels arbres.