L'espai on un nen es va fer mal amb una xeringa es mantindrà com a plaça-pati
El govern de Colau defensa que s'hi han intensificat els controls i estudia com reformar-lo
BarcelonaLa situació de degradació que viu la plaça Carme Simó, al Barri Gòtic de Barcelona, va traspassar una línia vermella el primer dia de curs escolar, quan, com va avançar l'ARA, un nen de sis anys es va fer una rascada amb l'agulla d'una xeringa abandonada mentre jugava a l'espai que fa les funcions de zona d'esbarjo del centre. Des del 2018 que els alumnes de l'Escola Baixeras fan ús de la plaça, que es tanca durant les hores de classe, a l'estona del pati, però les famílies del centre denuncien que des del principi no ha quedat ben resolt el doble ús com a pati i com un espai públic més del Gòtic, perquè massa sovint s'hi troben els rastres de l'activitat que hi ha als vespres, des de xeringues fins a excrements humans o d'animals. El que va passar el primer dia de curs, quan va ser necessari fer anàlisis al petit després que es rasqués amb l'agulla, els va fer aixecar el to de la reivindicació: veien urgent protegir millor la zona per a l'ús infantil. I la problemàtica ha entrat avui en el debat polític de l'Ajuntament després que ERC hagi demanat en comissió que es faci una remodelació de l'espai amb vista al curs que ve i que, mentre això no passa, es prenguin mesures com apujar l'alçada de la tanca que ara envolta l'espai i que fa només un metre o incrementar-hi la neteja i la vigilància. Unes peticions que han rebut el suport unànime dels grups de l'oposició i el suport del mateix govern municipal, que, això sí, no ha concretat si les mesures que hi aplicarà inclouran canvis com l'augment d'alçada de la tanca, que era una proposta que la comunitat educativa ja va fer en el procés participatiu sobre com havia de ser aquest espai i que ha repetit aquests dies.
El regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que ha titllat de "molt greu" l'incident amb l'agulla de la xeringa, ha defensat que l'espai es remodelarà però que es farà a partir dels acords que es prenguin amb totes les parts implicades, i que el que ja s'hi ha aplicat és el reforç de la neteja i la vigilància. Segons el regidor, ara la plaça es neteja quatre vegades al dia (a les 7.40 h, a les 12.10 h, a les 13 h i a les 17.30 h) i l'anomenat equip de veïnatge, que fa el control de l'espai (també amb agents cívics i educadors de salut), hi està present cada dia des de les 8 h fins a les 18 h. L'equip de recollida de xeringues hi passa cada dia abans de l'inici de classes.
"El nostre compromís és que la plaça ha de seguir sent pati escolar i espai públic", ha dit Rabassa, que ha recordat que els plans que hi havia per a aquest espai –que queda al carrer Sotstinent Navarro, a tocar de la muralla romana– quan els comuns van arribar al govern era convertir-lo en una rèplica del que ja es va fer a Ramon Berenguer el Gran, on no hi ha cap ús infantil, i que l'aposta va ser intentar resoldre la falta de pati de l'Escola Baixeras, després que durant el franquisme l'espai del pati es vengués i es permetés aixecar-hi habitatges. "Les famílies de l'Escola Baixeras han passat de reivindicar un pati, que era la consigna històrica, a demanar un pati digne", li ha retret Marina Gassol, que és qui ha portat el tema a comissió en nom d'ERC.
Alerta sobre 20 centres escolars
La resta de grups de l'oposició s'han sumat a la denúncia. Neus Munté, de JxCat, ha dit al govern de Colau que, més enllà de protegir entorns escolars del trànsit i de treure pit d'aquestes acusacions, el que s'ha de garantir és que es tracti d'espais "segurs i amables" per als infants, i ha denunciat que hi ha una vintena més de centres escolars al mateix districte de Ciutat Vella on, tot i que no s'han denunciat accidents com el de la xeringa, també tenen situacions a l'entorn que afecten la seguretat dels alumnes: des de conviure amb gent que consumeix droga molt a prop de la porta del centre fins a tenir els entorns amb acumulacions de brutícia.
"Per la dignitat i la seguretat dels nens han de fer les modificacions immediatament", ha demanat Paco Sierra, de Cs, que ha defensat que veu "perillós" fer que un mateix espai sigui pati d'escola i plaça oberta. També el PP ha lamentat que no s'haguessin posat els "recursos necessaris" per evitar ensurts com el del primer dia de curs a la plaça Carme Simó i ha acusat el districte de Ciutat Vella d'haver "fallat" en la gestió de l'espai.
El compromís del govern municipal és mantenir trobades aquests dies amb les famílies i la direcció del centre per acabar de determinar els canvis que es faran a la zona. El regidor de Ciutat Vella admet que en cinc anys ja ha quedat demostrat que l'espai no funciona com estava previst i que s'hi hauran de fer canvis, però encara no concreta quins seran aquests canvis, més enllà dels reforços de vigilància que ja s'hi apliquen. L'Associació de Famílies (AFA) del centre confirma que està treballant amb el districte per trobar solucions i demana mantenir el projecte fora del debat polític.