Barcelona
Barcelona25/07/2023

La Mercè 2023 arribarà a la superilla i no farà concerts a Maria Cristina

L'escriptora Najat El Hachmi serà l'encarregada de fer el pregó i el cartell de la festa convida a buscar cares conegudes

BarcelonaLes festes de la Mercè 2023 arriben carregades de canvis. El més notori és que l'escenari de l'avinguda Maria Cristina, que és el que més problemes ha portat els últims anys perquè després dels concerts s'hi organitzen grans botellons i solen acabar en disturbis, cau de la llista dels que acullen concerts i només estarà actiu per al Piromusical. L'argument oficial és que es fa per evitar la coincidència de la programació amb els partits del Barça a Montjuïc. I a la pràctica això també acaba amb un focus de problemes: l'any passat hi va haver un apunyalament mortal i els comerços del carrer Creu Coberta estan farts de patir destrosses. Els concerts que s'hi feien es traslladen a la Zona Universitària, al costat del camp del Barça, ara en obres. Concretament, al carrer Menéndez Pelayo.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

I, insistint en l'estratègia de la descentralització de les propostes que la ciutat fa anys que desplega per la seva festa major, aquest any hi haurà propostes al carrer Consell de Cent, a la flamant superilla de l'Eixample. El Mercè Arts de Carrer (MAC) programarà espectacles en aquest punt i deixarà la Ciutadella per situar-se també al parc de l'Estació del Nord. A la Ciutadella, al passatge dels Til·lers, hi haurà, en canvi, la fira Terra i Gust i l'espai de trobada del teixit associatiu. La Mercè 2023 recuperarà la plaça Reial com a punt de programació i mantindrà escenaris acabats d'estrenar com el parc Joan Miró de l'Esquerra de l'Eixample o el parc de l'Aqüeducte a Ciutat Meridiana. El correfoc tornarà al passeig de Gràcia i, com a novetat, el de diables infantils baixarà per la Rambla El pressupost serà semblant al de l'any passat, 4,1 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

Dos dels secrets que sempre acompanyen els mesos previs a la festa és qui farà el pregó i com serà el cartell. I aquest any, el primer de Jaume Collboni com a alcalde, hi havia molta expectativa per saber el nom del pregoner, que és una decisió directa de l'alcalde. Collboni ha mantingut la línia dels últims anys d'Ada Colau i ha escollit una dona: l'escriptora Najat El Hachmi (Beni Sidel, 1979). Filla d'una família musulmana marroquina, quan tenia vuit anys es va instal·lar a Vic i va estudiar filologia àrab a la Universitat de Barcelona. Actualment viu a Barcelona, una ciutat escollida, com ha destacat en la seva intervenció i després que Collboni assenyalés que haver-la triat era un pas a favor de la "Barcelona literària" i una manera de "celebrar la diversitat" i de recollir la "lluita feminista". "Barcelona és la ciutat que he triat, no un lloc on hagi aterrat perquè m'hi obligués la vida. Un lloc que vaig descobrir abans per la lectura que per la realitat", ha explicat El Hachmi.

La diversitat també és protagonista del cartell de la festa, que es viurà entre el 22 i el 25 de setembre. És obra de Chamo San, il·lustrador i dibuixant barceloní, que s'ha inspirat en l'estètica dels anys 70. Aquesta ja no és una tria del nou govern, sinó una herència de l’equip anterior. La proposta és molt diferent de la d'edicions anteriors. D'entrada, perquè és en blanc i negre. Presenta tot de personatges apilats com si formessin un gran castell amb molta més gent de l'establerta a cada pis, però coronat per l'aleta d'un enxaneta. I ofereix una mena de joc: buscar-hi cares conegudes. Amaga des d'elements de cartells anteriors de la Mercè fins a personatges especialment estimats de la ciutat, com el recentment traspassat Juanito, del Bar Pinotxo de la Boqueria, i Bernardo Cortés, més conegut com a Palomino, el poeta de la Barceloneta. També hi ha personalitats, com l’escriptora Maria Mercè Marçal, l’actiu Margarida Xirgu, l’escriptora Teresa Pàmies o Peret. I figures de la cultura popular com gegants i capgrossos.

Cargando
No hay anuncios

"Tots els barcelonins de bé hi identificaran personatges", ha avançat Collboni. I el seu autor, Chamo San, ha explicat que quan va rebre l'encàrrec de fer el cartell va sentir una barreja de sensacions semblant a quan li van dir que seria pare: "Moltíssima emoció i moltíssima por". I ha avançat que el cartell també té homenatges a personatges com Ocaña, aquest any que se celebren els 40 anys de la seva mort. En total, 120 personatges, si es compten tres coloms, dos dracs, un pardal i un gos. I una invitació a tothom a trobar-hi personatges.

La ciutat convidada d'aquesta edició de la festa serà Kíiv. La capital ucraïnesa regalarà dos gegants a Barcelona, l'Olga i el Volodímir, que ara s'estan construint. Representen dos personatges històrics (els seus prínceps) i passaran a formar part del patrimoni de gegants de la ciutat. L'alcalde de Kíiv ha enregistrat un missatge en vídeo per agrair l'ajuda i el suport de Barcelona a Kíiv.

Cargando
No hay anuncios
Entitats LGTBI critiquen l'elecció de la pregonera

-L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) i l'entitat LGTBI Acathi, entre d'altres entitats, han criticat l'elecció per part de l'Ajuntament de Barcelona de l'escriptora Najat el Hachmi com a pregonera per les seves opinions en contra de la llei trans. "És absolutament inadmissible que una figura pública obertament contrària als drets i les llibertats de les persones trans sigui la pregonera de la festa major de Barcelona", ha qüestionat l'OCH en un apunt a Twitter. L'entitat exigeix una "reconsideració" a Collboni.