Barcelona

L'edifici fantasma més luxós del Raval busca veïns 30 anys després

La propietat ha dividit en tres els pisos de prop de 200 metres quadrats d'una promoció fallida a la ronda Sant Pau

BarcelonaÉs possiblement el bloc de pisos que ha generat més incògnites de tot el barri del Raval de Barcelona: a la cantonada de la ronda Sant Pau i el carrer de les Flors, es tracta d'una promoció de cinc plantes amb un sol habitatge per pis (de prop de 200 metres quadrats) i extres luxosos com jacuzzis. Els pisos, construïts ara fa 30 anys, no han tingut mai cap veí que pugui acreditar aquesta condició amb un contracte oficial, tot i que sí que han estat okupats en diferents períodes, com quan es van convertir en el centre social La Rimaia i van arribar a acollir famílies vulnerables. Ara, la propietat, la immobiliària Camat, ja ha acabat les obres per dividir en tres cadascun d'aquests habitatges, i ultima els treballs per al local de la planta baixa.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La idea és que amb una mida menor –i un preu, per tant, més acotat– puguin tenir pretendents, després del fiasco del primer intent, quan després d'unes obres que es van allargar per problemes amb les llicències es va demanar un preu de venda que no casava amb la zona: a la frontera entre els barris del Raval i Sant Antoni, quan aquest segon encara no era un barri de moda. Eren pisos de cinc habitacions, tres banys i complements de luxe, com informaven els cartells que els promocionaven ja fa molts anys. Tot i que per l'època en què es van construir no disposaven d'elements com la cuina vitroceràmica.

Cargando
No hay anuncios

Després del primer fracàs, la propietat va explorar vies com convertir l'edifici en un hotel o en habitatges turístics, però el pla no va prosperar i ara l'alternativa ha sigut refer els pisos per poder reduir-ne el preu. El que encara no està clar, segons fonts de la immobiliària, és si els habitatges sortiran al mercat en règim de lloguer o de compra, i les mateixes fonts tampoc no detallen quin en serà el preu de sortida. Aquest diari ja va informar a principis del 2019 del nou pla per a l'edifici fantasma, però, tot i que llavors es parlava de la possibilitat de tenir els treballs acabats el 2020, la pandèmia ha fet que tot s'hagi endarrerit.

Sanció fallida

L'edifici va viure el seu últim desallotjament l'estiu del 2017 i, des de llavors, va ser-hi habitual la presència d'un treballador de seguretat assegut en una cadira just al davant per evitar noves entrades. L’equip de l’alcaldessa Ada Colau va intentar, sense èxit, adquirir la finca o que la propietat posés els pisos per llogar. Va ser el 2016, quan s’oposava a l’anunci de desallotjament de La Rimaia. Però la propietat no va acceptar l'oferta i, de fet, l'Ajuntament va arribar a anunciar que multaria la immobiliària per haver mantingut l’edifici buit sense cap justificació durant més de dues dècades, la qual cosa incompleix la llei del dret a l’habitatge.

Cargando
No hay anuncios

La multa, però, no va arribar a produir-se mai. Segons van explicar fonts municipals a l’ARA, quan es van obrir les diligències prèvies ja es va veure que la sanció no podria tirar endavant perquè es va constatar que l’edifici no estava donat d’alta com a habitatge, que és un requisit necessari per poder sancionar els propietaris. A més, els serveis jurídics municipals també van valorar que el fet que l’edifici hagués estat ocupat de manera intermitent durant diferents períodes dificultava poder demostrar que havia passat dos anys seguits buit.

Cargando
No hay anuncios

En el seu anunci públic de sanció, l’Ajuntament havia arribat a precisar que havia obert un expedient pels cinc habitatges en desús que hi ha al bloc i deixava clar que les multes coercitives començaven amb imports de 5.000 euros –25.000 euros pel conjunt de la finca– i es podien elevar fins als 75.000 euros per pis. S’avisava, també, que l’expedient podia derivar en sancionador i traduir-se en una multa de 500.000 euros. Res d’això es va materialitzar. I l'edifici va continuar buit uns quants anys més, per a indignació del moviment veïnal dels barris de l'entorn, que encara recela del nou preu que es voldrà posar als pisos.