Tribunals

L’Audiència ordena que no s'arxivi el cas de la jove morta per la caiguda d'una palmera al Raval

Els veïns van alertar que l'arbre estava en mal estat uns mesos abans del fatal accident

BarcelonaL'Audiència Provincial de Barcelona ha demanat seguir investigant la caiguda de la palmera del barri del Raval que va posar fi a la vida de la Shamira, una noia de 20 anys que en aquell moment passejava per la plaça Emili Vendrell. Tal com ha informat Vosseler Advocats, que representa la família de la víctima com a acusació particular, l'Audiència ha estimat parcialment el seu recurs d'apel·lació en què demana que no s'arxivi la causa, tal com havia conclòs el jutge d'instrucció, i se segueixi investigant.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Després d'aquesta decisió inicial del jutge d'instrucció, Vosseler Advocats va acudir a una instància superior, en aquest cas l'Audiència, i l'alt tribunal ha revocat l'arxivament de la causa, un moviment al qual s'ha adherit la Fiscalia. Un element clau per prendre aquesta decisió és que, tal com va avançar l'ARA, els veïns havien obert una queixa a l'Ajuntament el març del 2023 (cinc mesos abans del fatal accident) en què advertien que l'arbre estava en mal estat.

Cargando
No hay anuncios

Una setmana després de la queixa dels veïns, la brigada de manteniment va fer una inspecció ocular de l'arbre i "no hi va veure anomalies". Per precaució va posar el cas en coneixement dels tècnics d'arbrats, que van fer una nova revisió dos dies més tard, el 24 de març. Tant en un cas com en l'altre les inspeccions van ser només oculars, no es van fer proves de resistència del tronc. En la segona inspecció els tècnics tampoc van veure "cap anomalia", per la qual cosa es va tancar la incidència. Cinc mesos després, l'arbre va caure.

"Que s'identifiqui el responsable"

"Aquestes són dades suficients per haver fet una anàlisi més detallada a la vista del fatal desenllaç. Per tant, pot existir una responsabilitat greu per part del consistori", conclou l'advocat de l'acusació particular, Javier Benito. Per aquest motiu, Vosseler Advocats demana que declari el responsable de Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona que va lliurar l'informe dels detonants de la caiguda de la palmera i també que "s'identifiqui el responsable territorial" que després de les queixes dels veïns i les posteriors revisions va decidir que no calia fer cap actuació a la palmera, com podar-la o, en cas extrem, tallar-la.

Cargando
No hay anuncios

Per què va caure la palmera? L'informe extern que va encarregar l'Ajuntament de Barcelona no va arribar a cap conclusió definitiva. Al mateix temps, va apuntar que l'única explicació possible de la caiguda és la sequera sostinguda. L'informe sospita que un element ho podria haver aguditzat tot: a la mateixa plaça hi ha una font ornamental que va deixar de funcionar pel decret de sequera a finals de l'any passat. Després d'aquest accident, el consistori barceloní va iniciar una tala massiva de palmeres, fins al punt que, tal com va explicar l'ARA, no sabia on deixar-les. Per això, va habilitar un dipòsit de palmeres en un camp de Montjuïc. El pronòstic de l'Ajuntament era que talaria més de mig miler de palmeres de les mateixes característiques, encara que estiguessin en bon estat.

Precisament, aquest dimecres els treballadors de Parcs i Jardins del consistori estaven podant els arbres de la plaça Emili Vendrell del Raval, on encara hi ha un tros de soca de la palmera que va posar fi a la vida de la Shamira. Era, però, una poda programada de tipuanes. Es fa un cop cada cinc anys i aquesta setmana toca podar les tipuanes del Raval.

Cargando
No hay anuncios