Festes de la Mercè 2024
Barcelona19/09/2022

Desconvocada la vaga de la neteja per la Mercè

Treballadors i empreses arriben a un acord sobre el pagament dels endarreriments

BarcelonaBarcelona ha salvat una nova amenaça de vaga al servei de neteja que hauria afectat de ple la celebració de la Mercè. Empreses i representants sindicals, però, han arribat finalment a un acord sobre com s'abonaran els endarreriments pendents, i això ha frenat la convocatòria. L'alerta va saltar al juliol, que és quan els treballadors havien d'haver cobrat les pujades d'IPC dels exercicis 2021 (6%) i 2022 (una previsió del 2,5%), que és que es va pactar a l'abril, per evitar una vaga que hauria sigut la primera en 40 anys a la ciutat, però no va ser així.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Les quatre empreses que oferien el servei abans de l'últim canvi de contracte (Urbaser, Cespa, FCC i Sorigué) es van comprometre amb els treballadors, que han quedat subrogats amb la nova contracta, a pagar un augment retroactiu dels salaris del 0,6% el 2019 i el 0% el 2020, que sí que es van abonar al maig. Però la segona part de l'acord fixava que a l'estiu s'abonarien les pujades pendents del 2021 i el 2022, i aquests diners no van arribar a les nòmines dels empleats. Això va provocar la segona amenaça de vaga d'aquest any, convocada per la UGT i que també ha quedat finalment desactivada després d'una llarga reunió aquesta tarda.

Cargando
No hay anuncios

Les posicions ja s'havien acostat dijous passat, quan les empreses es van avenir a pagar els endarreriments. El punt de desacord era llavors el calendari. Les empreses s'oferien a pagar a l'octubre i els sindicats demanaven que fos ja aquest mes i tenir garanties que l'acord no tornava a quedar en paper mullar. Segons el document que han firmat en la trobada d'avui, els endarreriments del 2021, que són els més importants, s'abonaran ja aquest mes i els del 2022 es pagaran a l'octubre. Això serveix perquè el sindicat UGT, que és el majoritari, desconvoqui la protesta de cinc dies, que havia de començar dimecres a les nou de la nit i que hauria afectat de ple la celebració de les Festes de la Mercè.

Fins ara, el govern municipal s'havia limitat a dir que les converses avançaven i que confiaven que s'arribés a bon port ("No news, good news", en paraules del primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni), però la convocatòria s'ha mantingut vigent fins a aquest dilluns al vespre. "L'altra vegada ja ens vam creure que ens pagarien i ens vam trobar que arribava el juliol i no s'havia fet cap moviment. És la primera vegada que es dona un incompliment així amb un acord firmat. Hem perdut la confiança i necessitarem garanties que cobrarem i que no és una promesa més per evitar la vaga", deia, aquest matí, recelós, Ramon Cebrián, portaveu d'UGT, en declaracions a l'ARA, quan encara es mantenia la crida a la vaga per als més de 4.000 treballadors del servei de neteja de la ciutat de Barcelona. Aquest vespre, però, confirmava que l'acord amb les empreses havia quedat segellat i que hi ha el compromís que l'Ajuntament garanteixi que el pagament es farà efectiu.

Cargando
No hay anuncios

L'optimisme de Colau

Sobre l'amenaça de vaga que podria haver portat la ciutat al límit just quan es recupera la normalitat en unes Festes de la Mercè, l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha defensat al matí que creia que totes les parts tenien la "voluntat de complir l'acord". En declaracions a RTVE, ha assegurat que l'Ajuntament estava acompanyant "amb discreció" les converses entre empreses i treballadors. L'alcaldessa també ha defensat, per fer front a les crítiques sobre la situació de places i carrers de Barcelona, que des que van arribar al govern la inversió en neteja ha crescut un 10%, però ha admès, això sí, que queden punts negres a resoldre.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'oposició, ERC demana que comparegui demà en comissió el responsable municipal en matèria de neteja per donar explicacions sobre com s'està desplegant l'esperada nova contracta, que ara ja arriba al conjunt de la ciutat, i els resultats que està donant. "Demanarem explicacions de com hem pogut arribar fins aquí i sobre què ha passat amb els increments acordats amb els treballadors", ha anunciat en roda de premsa el portaveu republicà, Jordi Coronas. Serà en la mateixa comissió d'Urbanisme en la qual el govern municipal portarà a votació un canvi en el plec de clàusules del contracte de neteja per fer possible la revisió de preus per un increment salarial dels treballadors (tenint en compte la inflació actual) amb el límit de no encarir més d'un 2% el preu anual del contracte. La revisió, però, es faria ja en el mandat que ve: dos anys després del desplegament de la nova contracta. Per la seva banda, ERC ha acusat el govern municipal d’“improvisar” amb aquesta mesura per intentar aturar la vaga.

La reforma de la Rambla començarà el 3 d'octubre

L'esperada reforma de la Rambla de Barcelona ja té una data concreta: les obres començaran el dilluns 3 d'octubre i ho faran, com estava previst, per la part de baix. Els primers 117 metres, entre el monument a Colom i Santa Madrona, haurien d'estar acabats en 18 mesos, és a dir, el 2024. La reforma es farà en cinc fases (44,56 milions d’euros en total), i la primera compta amb un pressupost de deu milions. Els grans canvis anunciats des de fa temps són la substitució de l'asfalt de la Rambla per materials més sostenibles, com la pedra natural, el granit i el pòrfir, en un dibuix unificat de façana a façana, i la limitació de la circulació a un únic carril per sentit. El pas de vehicles, com ja passava en el sentit ascendent, quedarà restringit al trànsit veïnal, les bicicletes, els autobusos, la distribució urbana de mercaderies, els vehicles de serveis i l'accés als aparcaments. Tenint en compte el retard que acumula el projecte, el grup de Junts demanarà demà en comissió que es prevegi escurçar-ne els terminis i fer-lo en tres fases (menys de 4 anys) i no en cinc, una previsió que segons han denunciat pot fer que les obres durin vuit anys.

Cargando
No hay anuncios
Reclamen millores a la plaça-pati on un nen es va fer mal amb una xeringa

La polèmica sobre l'espai que l'Escola Baixeras del Gòtic fa servir com a pati escolar des del 2018 (la plaça Carme Simó), on, com va denunciar l'ARA, un nen de sis anys es va fer una rascada amb l'agulla d'una xeringa el primer dia de curs, arribarà demà a l'Ajuntament. El grup municipal d'ERC, en contacte amb l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) del centre, exigirà demà en comissió que es faci una remodelació de la plaça de cara al curs que ve i que, mentre això no arriba, s'augmenti l'alçada de la tanca de la plaça, que ara fa només un metre, i s'incrementi la seguretat i la neteja a la zona. Consultat per aquest diari, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, ja va admetre que s'havien detectat mancances en aquest espai, que es tanca durant l'horari escolar però que els vespres sol acollir persones que hi van a dormir, beure o drogar-se, i que s'hi farien millores.