Salut

L'alberg per a toxicòmans sense llar obrirà davant d'una escola malgrat les queixes

L'Ajuntament diu a les famílies que "no s'han de preocupar"

Quim Riera
i Quim Riera

BarcelonaDes de l'abril del 2020 Barcelona compta amb un alberg per a persones sense sostre amb addiccions ubicat a la Fundació Pere Tarrés, a les Corts. Es tractava d'un equipament "pioner" a Espanya que es va obrir per garantir l'aïllament de tothom que ho necessités durant el primer estat d'alarma. Però el que va començar sent una decisió temporal a causa del confinament acabarà convertint-se en un nou equipament públic a la ciutat perquè l'Ajuntament vol consolidar aquest servei i traslladar-lo a Horta-Guinardó. En concret, el consistori ha adquirit l'Hotel Aristol perquè a partir d'ara sigui la llar per a persones que no tenen casa i són addictes a les drogues o a l'alcohol. Ara bé, la nova ubicació ha aixecat polseguera perquè està situada a 15 metres de l'escola Mas Casanovas, que es considera d'alta complexitat.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Ens preocupa que els nostres fills i filles hagin de conviure cada dia amb un ambient que considerem poc adient. Estem absolutament a favor d'aquest centre i de la seva funció, tanmateix aquesta no és la ubicació idònia", afirma David Latorre, pare d'una nena de l'escola. Tot i la seva preocupació, els veïns gairebé no han rebut explicacions per part de l'administració. "Vam saber que traslladarien aquí l'alberg perquè ens ho van dir de forma no oficial a finals de desembre, i l'Ajuntament només ha fet una petita reunió en línia amb nosaltres per explicar el projecte, res més", afirma Latorre.

Cargando
No hay anuncios

Actualment, el centre també està situat al davant d'un centre educatiu, l'Escola Ítaca, al carrer Numància. El seu director, Toni Otero, afirma que no hi ha hagut mai cap problema. "Des que convivim amb aquest centre sempre hi ha hagut bona comunicació i, davant la inquietud dels pares i mares de l'escola, hem fet reunions per aclarir que no hi ha cap risc ni possible problema per als infants", afirma Otero.

"No existeix cap risc"

En aquest sentit, la regidora de Salut, Envelliment i Cures de l'Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha assegurat que el trasllat a l'Hotel Aristol tirarà endavant perquè "no existeix" cap risc per als nens i nenes de l'escola, malgrat l'oposició de l'Associació de Famílies d'Alumnes del centre, que pensen que no és la millor ubicació per a l'alberg i viuen la situació amb "desconcert". "Això és un centre residencial, només hi entra la gent que hi viu i que té aquí la seva llar, els veïns i pares de l'escola no s'han de preocupar per res. La relació dels residents amb la gent del barri és la mateixa que la de qualsevol altre veí", defensa Tarafa.

Cargando
No hay anuncios

L'equipament està gestionat per l'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) i disposa de 50 places ara a l'alberg que té la Fundació Pere Tarrés al carrer Numància, que es mantenia tancat al públic. Però com que la propietat vol reobrir-lo de nou per a la gent jove, l'Ajuntament ja buscava des de feia temps un espai per mantenir obert l'alberg per a persones sense llar i amb addiccions. "Hem pogut constatar que la gent que ha entrat al centre ha reduït el seu consum d'alcohol i drogues en un 30% en els primers tres mesos i la nostra finalitat és que la gent que acudeix a nosaltres pugui refer la seva vida", explica el director de l'àrea de drogues de l'ABD, Josep Rovira. 

Un exemple del bon funcionament d'aquesta iniciativa és Rosa Maria Martínez, de 51 anys, que va començar a consumir drogues l'any 2016 i gràcies al seu ingrés ara fa un any a l'alberg ha pogut deixar les addiccions i començar a refer la seva vida. "La meva filla i la meva família em van deixar de parlar, ho vaig perdre tot, però des que soc aquí a poc a poc he anat refent la meva vida. M'agradaria anar a viure a prop de la meva filla quan marxi d'aquí. La meva psiquiatra em va trobar un lloc a l’alberg, i si no hagués acceptat venir, ara seria morta", afirma.