Barcelona

L'ajornament del congrés d'ERC dona ales als contraris a pactar ja amb Collboni

Els republicans buscaran una nova data després de la ronda de contactes per la investidura al Parlament

4 min
Ernest Maragall i Núria Cuenca parlant amb militants d'ERC davant l'Orfeó Martinenc

BarcelonaL'ajornament del congrés d'ERC a Barcelona pot provocar un terratrèmol de conseqüències incertes a l'Ajuntament de Barcelona. A l'espera que es fixi una nova data per al debat intern dels republicans, els contraris a pactar ja amb Jaume Collboni estan aprofitant el parèntesi obert per reforçar el seu posicionament. Aquest divendres un dels primers a fer-ho ha sigut un dels pesos pesants del partit a la capital catalana: el fins fa mig any líder del grup municipal, Ernest Maragall.

En una entrevista a Ràdio 4 - RTVE, Maragall ha rebutjat que Esquerra entri per ara al govern de Collboni: "Així i ara, no", ha subratllat l'exalcaldable, que ha qüestionat les presses per tancar un pacte ja i ha demanat un "debat obert" per poder analitzar "el conjunt del paisatge". Maragall, que sempre ha considerat Collboni l'artífex del pacte entre els comuns, el PSC i Manuel Valls que li va arrabassar l'alcaldia el 2019, ha subratllat que el partit ha de preguntar-se "quin és el preu" que s'ha de fixar per "compensar" el fet de donar governabilitat i estabilitat a un PSC que els anys 2019 i 2023 va "confiscar" la governació de la ciutat a les forces independentistes.

Entre una part de la militància i també entre alguns quadres directius del partit hi ha malestar per com la direcció de Barcelona ha pilotat tot aquest procés. Ja no només pel fet que es convoqués un congrés amb tan sols dos dies d'antelació i en un recinte amb menys aforament del cens total dels militants amb dret a vot, sinó perquè no s'hagi obert un debat previ als casals del partit. Algunes veus, de fet, acusen la direcció de no haver plantejat aquesta qüestió de forma "respectuosa" amb la militància. En canvi, entre els defensors del pacte hi ha veus que acusen els contraris a l'acord d'haver mobilitzat persones que no eren militants d'Esquerra per desbordar les previsions d'aforament i, així, boicotejar el congrés.

L'impacte en la investidura

Una de les claus del debat entre les files republicanes és com pot afectar un pacte amb el PSC a Barcelona en les negociacions per a la investidura a la Generalitat. Tot i que en les últimes hores tant la federació de Barcelona com algunes veus de la cúpula del partit han intentat desvincular una cosa de l'altra, Maragall ha defensat que la decisió d'ERC sobre Barcelona té un impacte en les negociacions per a la investidura de la presidència de la Generalitat.

També la secretària general del partit, Marta Rovira, en una entrevista a la SER Catalunya, ha admès que el debat a Barcelona ja ha "impactat" en les negociacions per a la presidència de la Generalitat: "L'impacte del preacord [a Barcelona] en les negociacions ja està fet des del moment que s'anuncia". Una manera de dir que el moviment de la direcció dels republicans a Barcelona no ha agradat a la cúpula de Calàbria. De fet, aquí s'hi barreja també la crisi interna del partit pel rumb i el lideratge de la formació. Mentre que Oriol Junqueras –ara ja expresident del partit– havia avalat el pacte, Pere Aragonès i el seu entorn al Palau de la Generalitat hi eren reticents.

Rovira ha defensat que el congrés es fixi per als "pròxims dies" perquè "l'afluència de militants" d'aquest dijous demostra que les bases "hi volen dir la seva, que aquest congrés s'ha de fer". De fet, la dirigent republicana ha posat a disposició de la federació de Barcelona els "recursos tècnics" de la formació per tirar-lo endavant. Ara bé, Rovira no s'ha volgut mullar sobre quan hauria de ser, si abans o després del primer ple d'investidura al Parlament, previst per al 25 de juny.

La federació de Barcelona no posa data al congrés

La direcció de Barcelona ha trencat el seu silenci aquest migdia amb un comunicat signat per la presidenta, Eva Baró, i el secretari general, Antoni Vidal, en què demanen disculpes per no haver calibrat bé l'afluència de militants al congrés i justifiquen haver-lo convocat amb poca antelació. La intenció, expliquen, era poder presentar el preacord a la militància i debatre'l en el parèntesi entre les eleccions europees i la ronda de consultes al Parlament que comença la setmana que ve per "no interferir en el debat d'investidura". Admeten, però, que el moment era "complex" i que podia "generar discrepàncies sobre la seva idoneïtat en el temps".

El comunicat també ratifica el que ja apuntaven algunes fonts ahir quan admetien que la carpeta municipal "es complica". "La setmana era aquesta", deien les mateixes fonts, ja que consideren que a partir de la setmana que ve, amb l'inici de la ronda de contactes per a la investidura, el focus d'atenció passarà definitivament al Parlament. En el comunicat fet públic aquest divendres, Baró i Vidal apunten que es buscarà "la data més adient" per tornar a celebrar el congrés "tenint en compte la ronda de consultes al Parlament".

Fins ara, des del PSC a l'Ajuntament s'ha mantingut la prudència sobre el possible pacte amb ERC. "Respectem els processos interns dels altres partits", és la resposta protocol·lària que es dona quan se'ls pregunta. El seu calendari, però, preveia tancar diumenge públicament el pacte i que dilluns Collboni pogués celebrar el seu primer aniversari a l'alcaldia ja amb un govern ampliat. Aquest divendres, fonts de l'Ajuntament consultades per Efe ja apuntaven a la possibilitat d'haver de governar en solitari fins després de les vacances d'estiu.

stats