L’acumulació d’escombraries al carrer indigna els veïns del Raval
L’Ajuntament atribueix la brutícia a l’incivisme i defensa el model de neteja


BarcelonaEn un portal del carrer Sant Climent, al barri del Raval, s’hi llegeix una nota que demana lacònica que no s’hi deixin escombraries al davant. No es pot dir que tingui èxit. És dimecres poc abans de les vuit del vespre, i davant d’aquest domicili ja s’hi acumulen un capçal de llit trencat, sis bosses d’escombraries i dues garrafes de plàstic buides. En el temps de fer el recompte, un home hi ha deixat una altra bossa. No és una escena aïllada. En tot el carrer, cada cinc o sis metres hi ha piles de deixalla. També en els carrers del voltant.
Al carrer de la Cera, sota un dels murals que homenatgen la rumba catalana, la imatge és similar. Una desena de bosses d’escombraries blaves, grogues i blanques i algunes caixes de cartró llençades de qualsevol manera formen una muntanya de deixalles. Bodegons similars s’observen pel tot el carrer, on hi ha diversos restaurants ja oberts. També als carrers de la Reina Amàlia, dels Salvador, de Botella...
Com que l’escena no és puntual sinó una tònica, alguns veïns d’aquesta zona del Raval ja n’estan farts. D’aquí que en les últimes setmanes hagin alçat la veu contra la brutícia i l’incivisme. Aquest divendres, el carrer Riera Alta es va despertar amb una filera de bosses d’escombraries penjades d’un fil entre un fanal i un arbre. Al costat, una gran pancarta queixant-se que "el Pla Endreça no funciona" i demanant als veïns que llencin les deixalles al contenidor i no al carrer. Uns dies abans, les mateixes bosses i pancarta es podien veure al carrer Sant Antoni Abad.
"Volem fer entendre que abocar recursos econòmics per anar sempre recollint la brossa no és la millor estratègia, ja que el missatge que reben els veïns és que poden embrutar sense límits perquè ja ho recolliran", explica Àngel Cordero, de la Xarxa Veïnal del Raval. Avisa que durant unes setmanes continuaran penjant bosses d’escombraries en els carrers "més conflictius" per denunciar que "la gestió de l’Ajuntament no funciona" i que calen campanyes per conscienciar que la brossa ha d’anar al contenidor.
L’Emma Miró viu al carrer Sant Climent i opina que tot va empitjorar quan van treure els contenidors que hi havia a la plaça del Pedró. Des d’aleshores, explica, la brossa s’acumula al carrer fins que passa una furgoneta petita del servei de neteja a endur-se-la. "Tota la merda s’acumula allà", lamenta, i alerta que això fa que proliferin les paneroles i les rates. Protesta perquè al barri hi ha "molt pocs contenidors" i cal caminar molt per arribar-hi. "Només volem uns contenidors normals com tothom. No pots ni reciclar", conclou.
El president de l’Associació de Veïns Illa Raval Sud, Iván Rivera, opina que sí que es nota que els equips de neteja passen més sovint, però també creu que cal fer més campanyes per evitar que la gent llenci les escombraries de qualsevol manera. "Molta gent ho llença tot on ho vol", lamenta, i sosté que en molts casos és perquè no acaben de saber com funciona. Posa com a exemple els contenidors de recollida pneumàtica.
El de l’acumulació de deixalles al carrer no és un debat nou al Raval. Ja fa anys les famílies de l’escola bressol municipal l’Aurora -en el carrer que du aquest mateix nom- ja van denunciar que el fet que s’haguessin instal·lat contenidors pneumàtics a la façana del seu edifici l’havia convertit en una mena d’abocador on sempre hi havia deixalles a la porta.
L’Ajuntament es defensa
Des de l’Ajuntament, diuen ser conscients de les queixes dels veïns d’aquesta zona del Raval. Apunten, però, que la situació actual es deu a un factor conjuntural: les obres al carrer de Sant Antoni Abad i a la ronda Sant Antoni. En una zona de carrers estrets, el tall d’una de les vies per on sí que podien passar els camions de la neteja es fa notar. A més, ha calgut enretirar alguns dels contenidors més usats del barri, i les tanques fan que per travessar d’una banda a l’altra del carrer calgui fer una gran volta. Tot plegat, expliquen fonts municipals, ha fet que es "detectin abandonaments de residus" que els equips de neteja han de passar a recollir durant el dia.
Tot i que admeten que el districte treballa amb els serveis de neteja per millorar la gestió d’aquest àmbit durant les obres i també un cop s’acabin, des del districte reivindiquen que "fa mesos que s’han intensificat els serveis de neteja" a la zona. Atribueixen la brutícia a les "conductes incíviques" que s’han detectat per part d’alguns veïns. Per això, expliquen, s’estan fent campanyes informatives a peu de carrer perquè la gent no abandoni les deixalles a qualsevol lloc.
El regidor del districte, Albert Batlle, es defensava en aquesta línia fa uns dies en el Consell de Barri del Raval. "No és veritat que la neteja estigui pitjor ara que fa un any i mig. El barri està net com una patena", va reivindicar davant les queixes dels veïns, i va subratllar que el problema no era de falta de neteja sinó d’incivisme.