Barcelona

La justícia tomba un altre eix verd de l'etapa Colau

La jutge insta a revertir l'obra i l'Ajuntament anuncia que recorrerà

ARA
2 min
Obres a la superilla del carrer de Rocafort cantonado amb Arago i Consell de Cent Barcelona

BarcelonaNou revés judicial per als eixos verds de Barcelona impulsats pels governs d'Ada Colau. Segons ha avançat l'Agència Efe, una jutge ha revocat també l'acord de l'Ajuntament pel qual es va aprovar l'eix verd de Comte Borrell. Com ja va passar en el cas de la superilla de Consell de Cent, la jutge considera que una reforma d'aquesta magnitud no es podia tramitar com una obra ordinària sinó que calia modificar el Pla General Metropolità (PGM). Com a conseqüència de la sentència, el jutjat del Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona reclama revertir el procés de peatonalització i tornar a la planificació prèvia del carrer.

L'Ajuntament de Barcelona ja ha anunciat que recorrerà la sentència. En declaracions a Efe, la primera tinent d'alcalde, Laia Bonet, ha admès que han d'analitzar la sentència "detalladament", però ja ha avançat que presentaran recurs perquè l'Ajuntament "sempre ha defensat la legalitat del que s'ha fet i del que han fet els serveis tècnics i jurídics de la casa". Tanmateix, la tinent d'alcalde d'Urbanisme ha assenyalat que el govern municipal socialista considera que han d'"obrir una reflexió sobre si aquest és el model de pacificació que necessita la ciutat". L'actual govern del PSC ja té en marxa des de fa temps un estudi per detectar les deficiències de les superilles i corregir-les, amb l'objectiu de tenir llest un pla de millora al juny.

El precedent de Consell de Cent

Tot i que la sentència demana desfer l'eix verd del carrer Borrell, el precedent de Consell de Cent ho posa en qüestió. En aquell cas no s'ha aixecat cap llamborda, sinó que s'ha entrat en un procés de mediació per voluntat de totes les parts, també de Barcelona Oberta. Aquesta entitat -que agrupa la Unió d'Eixos Comercials Turístics de Barcelona- ja va dir aleshores que no volia desfer les obres, sinó constatar que s'havien fet mal fetes.

En aquest cas, la sentència afecta al tram del carrer Comte Borrell que queda per sobre de la Gran Via. En concret, afecta a l'acord del govern de Barcelona del 26 de maig de 2022 sobre els projectes executius de reurbanització de la nova plaça situada en l'encreuament dels "Eixos Verds" de Consell de Cent i Comte Borrell. També sobre els trams de Comte Borrell entre Avinguda Roma i Gran Via, d'una banda, i entre Calàbria i Comte d’Urgell per l'altre; i un últim tram, en aquest cas del carrer Consell de Cent entre Comte Urgell i Casanova.

Nou revés judicial per als eixos verds de Barcelona impulsats pels governs d'Ada Colau. Segons ha avançat l'Agència Efe, una jutge ha revocat també l'acord de l'Ajuntament pel qual es va aprovar l'eix verd de Comte Borrell. Com ja va passar en el cas de la superilla de Consell de Cent, la jutge considera que una reforma d'aquesta magnitud no es podia tramitar com una obra ordinària sinó que calia modificar el Pla General Metropolità (PGM). Com a conseqüència de la sentència, el jutjat del Contenciós Administratiu número 15 de Barcelona reclama revertir el procés de peatonalització i tornar a la planificació prèvia del carrer.

stats