Barcelona

La justícia anul·la la declaració del ple de Barcelona que suspenia relacions amb Israel

La jutgessa resol que el text "no s'ajusta a la legalitat" perquè el govern municipal no té competències en matèria internacional”

Ada Colau amb un mocador palestí al ple de l'Ajuntament de Barcelona
ARA
27/11/2024
2 min

BarcelonaEl jutjat contenciós 10 de Barcelona ha anul·lat la declaració institucional que el ple municipal va aprovar ara fa un any en què instava l'Ajuntament de Barcelona a interrompre les relacions amb el govern d'Israel mentre no hi hagi un alto el foc definitiu a la Franja de Gaza. El govern municipal ja ha anunciat la intenció de recórrer contra la decisió per revocar la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Aquesta declaració es va aprovar el 24 de novembre del 2023 amb el vot favorable del govern, BComú i ERC, mentre que TriasxBCN, el PP i Vox van votar-hi en contra. La resolució va acabar als tribunals per un recurs de l'organització Acció i Comunicació sobre Orient Mitjà (ACOM), que va al·legar que no es tractava d'una "mera decisió innòcua o simbòlica", sinó que enviava un "missatge negatiu, d'allunyament i hostilitat respecte a Israel". A la sentència publicada aquest dimecres, la jutgessa valora que la declaració "no s'ajusta a la legalitat vigent" i estima el recurs d'ACOM.

El text expressava el rebuig i condemna dels atacs contra la població civil, així com el desplaçament forçós de població, la destrucció sistemàtica d’habitatges i d’infraestructures civils i el bloqueig dels subministraments a la Franja de Gaza. També establia que "fins que hi hagi un alto el foc definitiu i no es garanteixi el respecte als drets bàsics del poble palestí i el compliment de les resolucions de Nacions Unides (ONU) respecte al conflicte entre Israel i Palestina", l'Ajuntament de Barcelona "interromp relacions institucionals amb l'actual govern d’Israel".

L'entitat que va portar la declaració als tribunals també denunciava la “manca de competència de l’Ajuntament per adoptar acords en matèria internacional” i per modificar el règim de contractació pública, infringint el principi de no discriminació. Alhora, va assenyalar una vulneració del principi de neutralitat ideològica.

Una declaració que va encendre el debat

Aquesta declaració va suposar un debat encès al ple municipal, si bé des del mateix dia hi havia dubtes sobre l'abast definitiu que tindria. Fonts del govern municipal van subratllar en aquell moment que la interrupció de les relacions al·ludia exclusivament al govern de Netanyahu i no afectava, per exemple, a l'agermanament de Barcelona amb la ciutat israeliana de Tel-Aviv. De fet, la declaració s'aprovava poc després que el govern de Jaume Collboni fes marxa enrere en la decisió de l'exalcaldessa Ada Colau i reprengués l'acord d'agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv deixant sense efecte la interrupció de relacions amb l'Estat d'Israel.

stats