Barcelona

La percepció d'inseguretat bat rècords com a principal problema dels barcelonins

L'habitatge ja és la segona preocupació per davant de la neteja, que perd força entre els problemes de la ciutat

Una detenció d’un lladre multireincident per part dels Mossos d’Esquadra.
26/09/2024
3 min

BarcelonaLa sensació d'inseguretat a Barcelona continua disparada. L'enquesta de serveis municipals del 2024 feta pública aquest dijous per l'Ajuntament torna a situar la inseguretat com a principal problema dels barcelonins, però ho fa amb uns registres mai vistos fins ara. Un 27,7% dels enquestats consideren que és el primer problema de la ciutat, cinc punts per sobre de l'enquesta d'ara fa un any i 14,9 punts per sobre del que reflectia l'enquesta ara fa deu anys. És la xifra més alta de tota la sèrie històrica.

Quin és el problema més greu de Barcelona?
En percentatge d'enquestats

Per darrere de la inseguretat, en el rànquing de principals problemes de la ciutat segons els barcelonins apareix l'habitatge, amb un 12,3%, 2,7 punts més que ara fa un any. Un ascens en la classificació que arriba també de la mà de la millora de la percepció sobre la neteja, que passa de ser el principal problema per a un 13,2% dels enquestats a ser-ho només per al 9,3%. Sense sortir d'aquest rànquing, destaca el creixement de la percepció del turisme com a principal problema de la ciutat: dobla resultats i passa del 2,7% de fa un any al 5,4% d'aquest any, i se situa en quarta posició. També els "problemes associats a la immigració" pugen i se situen en sisena posició, amb un 3,8% dels enquestats assenyalant-lo com a primer problema quan fa un any només ho feien un 1,7%.

A l'hora d'analitzar l'enquesta de serveis municipals –la més gran que es fa a la ciutat– cal tenir en compte que les més de 6.000 entrevistes presencials que conformen la mostra es van fer durant els mesos de gener i abril d'aquest any. Es tracta, doncs, d'una foto de fa gairebé mig any, que no recull l'efecte de tot el que ha passat a Barcelona des de l'abril fins ara.

En roda de premsa, la primera tinent d'alcaldia, Laia Bonet, ha subratllat aquest fet per treure ferro a la dada sobre inseguretat. Tot i que ha reconegut que "són percepcions que no poden ser menystingudes i han de ser ateses", ha defensat que les dades dels Mossos mostren una reducció dels delictes a la ciutat. En concret, ha apuntat que durant els mesos de juliol i agost els delictes a la ciutat han disminuït un 7% de mitjana. En el cas dels delictes violents, el descens ha sigut del 5%, i en el dels delictes contra el patrimoni, d'un 10%.

De fet, segons les dades que va publicar Interior just abans de l'estiu, el nombre de furts i robatoris a la capital catalana ha baixat durant el primer semestre del 2024. Concretament, els robatoris amb violència o intimidació al carrer han caigut un 8% en comparació amb el mateix període de l'any passat i les sostraccions s'han reduït un 5,1%.

Bonet ha confiat que en pròximes edicions de l'enquesta aquesta percepció sobre la seguretat millorarà. Hi han d'ajudar, ha pronosticat, mesures com l'increment de la xifra d'agents patrullant per la ciutat, l'abordatge del problema de la multireincidència i "la millora de la coordinació entre els Mossos i la Guàrdia Urbana".

La sensació d'inseguretat als districtes
Percentatge dels enquestats que pensen que la inseguretat és el problema més greu del barri, per districte

Si s'analitzen les dades a escala de districtes, s'observa clarament com el problema de la inseguretat és molt més present en alguns barris de la ciutat. Així, a Ciutat Vella el 42,8% dels enquestats consideren la inseguretat el seu principal maldecap, molt per davant de Nou Barris (29,9%), Sant Martí (27,6%), Sants-Montjuïc (25,4%) o Sant Andreu (24,2%). En l'altre extrem, Gràcia apareix com el districte on aquesta preocupació és inferior (només un 8% dels enquestats la situen en el primer lloc). De fet, Gràcia és l'únic districte on la inseguretat no és la primera preocupació. Té per davant el soroll (11,8%), la neteja (10,5%) i l'habitatge (9,4%).

El govern treu pit del Pla Endreça

Malgrat que les dades del sondeig sobre seguretat encara són dolentes, Bonet ha defensat que l'enquesta demostra que s'estan "començant a collir els primers fruits del Pla Endreça". Ho ha dit sobretot en referència a la valoració de la neteja, que fa un any era el problema més greu per a un 13,9% dels barcelonins i ara només ho és per a un 9,3%.

A més, Bonet ha destacat també la nota que els enquestats posen a la gestió que està fent el govern de Jaume Collboni, un 6,2. Una valoració que suposa un creixement de mig punt respecte a l'enquesta de l'any passat, quan el govern obtenia un 5,7. "És l'augment més intens en un sol any de tota la sèrie històrica", ha dit Bonet.

Des de l'oposició s'han afanyat a rebaixar l'optimisme del govern municipal. En un comunicat, el president de Junts a l'Ajuntament, Jordi Martí, ha considerat que "no hi ha efecte Collboni" i que la ciutadania veu que els principals problemes "es mantenen o s’agreugen".

stats