Barcelona

Amb horts urbans i amb caganera: el pessebre de Barcelona no s'escapa de la polèmica

L'estructura, de 7,5 metres d'alçada i 15 de llarg, permetrà no haver de fer cues

BarcelonaBarcelona ha descobert aquest dilluns un dels secrets més ben guardats de la ciutat cada cop que s'acosta Nadal: el pessebre. En el primer any de Jaume Collboni com a alcalde, l'Ajuntament havia apuntat a un model més "tradicional" que el dels últims anys, però després de la presentació feta pública aquest matí ja es pot dir que, com a mínim, hi ha una tradició que segur que es mantindrà: la de la polèmica. El pessebre, dissenyat per l'escenògraf Ignasi Cristià i que es podrà veure a partir de divendres a la plaça Sant Jaume, serà com un gran escenari teatral on, amb Barcelona de fons, s'hi podran veure una setantena de fotogrames que –situats a diferents nivells i profunditats– seran les figures d'un pessebre que tindrà en la imatge d'una noia llegint en un lavabo la seva pròpia caganera.

Conscient ja quan va guanyar el concurs municipal que difícilment podria escapar-se de l'habitual polèmica pessebrista, en roda de premsa Cristià ha anticipat que segur que la seva proposta tindrà partidaris i detractors i els ha donat a tots la benvinguda: "Considero que la polèmica és bona perquè crea debat. Això ens fa vius i ens fa vibrar", ha opinat. Malgrat que a primer cop d'ull pugui no semblar-ho, Cristià ha defensat el seu projecte com un "pessebre tradicional", perquè inclou les tres escenes clàssiques –anunciació, naixement i Reis d'Orient–. Això sí, qui s'acosti a la plaça Sant Jaume a partir de divendres no ha d'esperar trobar-hi els clàssics Nen Jesús amb el seu àngel, el bou i la mula.

Cargando
No hay anuncios

Què s'hi trobaran, doncs, els visitants? Situat en un extrem de la plaça, el pessebre serà com un escenari teatral en semicircumferència que tindrà 15 metres de llarg, 7,5 d'alçada i 10 de profunditat. Un format de grans dimensions que permetrà a tothom que accedeixi a Sant Jaume veure'l sense necessitat de fer cues com altres anys. El fons estarà format per un skyline de set grans imatges de Barcelona on Montjuïc serà l'Occident i l'escenari de l'anunciació; el Tibidabo, la Pedrera i el Parc de la Ciutadella acolliran l'escena del naixement, i les tres xemeneies de Sant Adrià simbolitzaran l'Orient i els tres Reis Mags.

Cargando
No hay anuncios

Davant d'aquest fons, s'hi desplegarà un retaule de personatges que en plafons de dues dimensions situats a diferents nivells intentaran traslladar les escenes típiques del pessebre a la ciutat d'avui. Així, una parella jove amb un nen en braços representaran el naixement, els àngels seran operaris treballant en el telefèric o uns veïns en un hort urbà faran de pastors.

Ignasi Cristià, que s'ha inspirat en els pessebres napolitans on les figures representaven la burgesia de la ciutat del segle XVIII, ha explicat que l'objectiu és que, amb Barcelona de fons, el pessebre d'enguany pugui ser "un mirall on la ciutadania es vegi reflectida" i que tothom pugui "identificar-se amb els personatges que hi surten". En total, el cost del pessebre és d'uns 100.000 euros, 20.000 dels quals responen a despeses artístiques i 80.000 a costos derivats de la producció i el manteniment.

Cargando
No hay anuncios

Altres pessebres clàssics a la ciutat

Com que no sempre plou a gust de tothom, per a tranquil·litat dels amants dels pessebres clàssics la ciutat sí que disposarà de dos pessebres més convencionals que es podran visitar al pati del Museu Frederic Marès –ben a prop de la plaça Sant Jaume– i al Monestir de Pedralbes. En aquest últim cas, el pessebre estarà centrat en les escenes del naixement i l'anunciació.

Cargando
No hay anuncios