En paral·lel al procés per decidir si es mantenen o no les terrasses extres, avança, també, la retirada dels elements provisionals que es van posar per permetre que taules i cadires ocupessin la calçada. Però com que un procés va lent, l'altre també. Fins ara, l'Ajuntament concreta que ha retirat uns 2.500 elements provisionals entre blocs de formigó i pilots grocs, i que l'objectiu és que ja no en quedi cap abans d'acabar l'any. En els punts on ja s'han retirat elements provisionals i que abans ocupaven places d'aparcament (de cotxe, moto i càrrega i descàrrega), s'hi han generat ara 1.823 places de motos, d'acord amb l'objectiu municipal d'expulsar-les de les voreres, i 250 places de càrrega i descàrrega.
Horaris i taules extres: la nova batalla de la guerra de les terrasses
El Gremi acusa l'Ajuntament d'incomplir el compromís de mantenir la majoria d'espais guanyats en pandèmia
Barcelona"No, que nooo! Que no m'ha sentit?" És un fragment del vídeo paròdia que ha llançat el Gremi de Restauradors de Barcelona per denunciar el que considera una denegació massiva de les peticions per mantenir les taules i cadires extres que les terrasses van poder sumar durant la pandèmia. L'actriu Anna Maria Barbany, caracteritzada com a cap del suposat departament municipal de terrasses, respon sistemàticament que no a totes les peticions i va deixant anar perles com ara "No som aquí per pensar en els ciutadans" o "Dir que sí és molt fàcil, ¿però qui ens respectarà si diem a tot que sí?" Fins que... oh, màgia, es posa ella en el paper de ciutadana i lamenta que els bars que freqüenta han rebut denegacions. "Encara som a temps de rectificar", celebra, abans de començar a respondre a tot que sí.
És l'última campanya firmada pel Gremi de Restauradors, que assegura que s'estan denegant el 70% de les sol·licituds de manteniment de les terrasses covid, per pressionar el govern municipal. Un vídeo que han fet córrer per les xarxes i que, com va passar fa només uns dies amb el que van fer per oposar-se a la decisió de fer tancar abans les terrasses de zones amb molt de soroll, ha generat la indignació dels veïns organitzats per demanar més control per posar fi a l'excés de decibels. Els ànims ja estaven caldejats des del primer vídeo, amb gent defensant arguments com que "és de ximples" tancar les terrasses a les 23 h o que Barcelona "no és el camp" i, per tant, és normal que hi hagi soroll.
"El vídeo tenia cert deix classista, amb discursos feridors", diu Miquel Prats, de la Xarxa Veïnal contra el Soroll, que aglutina una vintena d'associacions de diferents zones. Lamenta que tot i que, fins ara, el discurs de l'Ajuntament per atacar el problema del soroll nocturn està sent "correcte", a la pràctica s'està fent molt poca cosa. "És una decepció; hem passat un estiu molt dur i encara no veiem millores", denuncia. La realitat és que, fins ara, la mesura de fer tancar una hora abans les terrasses només s'ha d'aplicar a dues places de Gràcia, la de la Vila i la de Diamant, que és on el canvi ja ha quedat aprovat de manera definitiva. I aquí, s'ha permès als locals afectats afegir dues taules com a compensació del fet d'haver de retirar abans les terrasses.
Al carrer Enric Granados, a l'Eixample, que és on hi haurà més locals afectats (82) encara s'està en el tràmit de les notificacions, i tampoc no s'ha dictat encara l'avançament a cap dels punts previstos de Ciutat Vella: Joaquim Costa, la plaça dels Àngels i la plaça Emili Vendrell, al Raval, i la plaça George Orwell i el carrer Escudellers, al Gòtic. La decisió que en aquestes zones les terrasses deixin d'atendre clients a les 23 h de diumenge a dijous, i a les 24 h divendres i dissabte va indignar el Gremi, que hi veu un trencament de la pau segellada el 2018: llavors, l'acord per a la nova ordenança de terrasses fixava l'horari que s'aplica a tota la ciutat (amb les úniques excepcions del carrer Blai, al Poble-sec, i la plaça Osca, a Sants). I molts afectats ja han deixat clar que la recorreran als tribunals.
Mantenir "el màxim possible"
L'anunci de la reducció horària, a l'estiu, va fer tornar la mala maror amb els restauradors. "No acceptarem cap reducció", avisava el director del Gremi, Roger Pallarols, en una entrevista a l'ARA. I al setembre s'hi va sumar el que consideren un altre incompliment dels compromisos assolits: la denegació "massiva" de sol·licituds per mantenir les taules i cadires extres. El dia que va començar el procés per presentar les peticions, el primer tinent d'alcaldia, Jaume Collboni, defensava que es treballaria per mantenir "el màxim possible" de terrasses per donar oxigen a un sector molt afectat per les restriccions i salvar llocs de treball. Tot i que el govern encara no dona xifres oficials, sí que admet que s'estan denegant més sol·licituds de les que es preveia i que els dos requisits bàsics a l'hora de prendre una decisió són no alterar més el descans dels veïns i garantir que no es posa en risc l'accessibilitat. Fonts municipals apunten que la majoria de denegacions afecten locals que ja tenien terrassa abans del covid i volen mantenir les taules extres, i no locals que van guanyar la terrassa durant la pandèmia.
Segons el balanç de setembre del Gremi, dels 1.534 expedients ja resolts (sobre un total de 2.786), 1.075 han quedat denegats (el 70%). "Perdre la terrassa capgira per complet la viabilitat de qualsevol bar o restaurant: no és el mateix tenir taules a l’exterior que no tenir-ne", defensa el seu director, que sí que valora positivament els avenços que s'estan fent en alguns districtes (els cinc que estan governats pel PSC) per valorar tècnicament les sol·licituds.
PSC i restauradors s'imposen en la taxa
Entre batalla i batalla, pels horaris i per les taules extres, els restauradors sí que s'han apuntat una victòria: el PSC es va imposar en la negociació de pressupostos per mantenir un any més la rebaixa d'un 75% de la taxa per ocupar l'espai públic amb taules i cadires. Una mesura que els comuns entenen que pal·lia en certa manera que s'estiguin produint més denegacions de les previstes.
"Nosaltres no estem en contra de les terrasses, som contraris a les que fan trampes i posen més taules de les que toquen o no compleixen horaris. Trobem pervers que aquestes que no ho fan bé també tinguin el premi de la bonificació", denuncien de les de la Xarxa Veïnal contra el Soroll. I la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) insisteix en la necessitat de multar qui no compleixi l'ordenança.