Homes i menors de 25 anys: la radiografia dels botellons a Barcelona

Collboni veu "una ocurrència" la proposta del síndic d'habilitar espais per a aquesta pràctica a la ciutat

ARA
i ARA

Després de la polèmica generada pels macrobotellons que es van organitzar a Barcelona a l'estiu i les destrosses i ferits que van provocar, l'Ajuntament va anunciar la posada en marxa d'una taula ciutadana per tenir un pla d'actuació llest per a l'estiu següent. Un anunci que es va fer ja abans que la cosa sortís de mare per les Festes de la Mercè, quan hi va haver grans aglomeracions a la plaça Espanya i a la platja del Bogatell. I la taula, que és qui ha de fer propostes per al nou full de ruta, s'ha reunit aquest dijous per segona vegada i amb una diagnosi sobre l'oci nocturn a la ciutat al davant. Aquest document radiografia els assistents a botellons i macrobotellons: ells són majoria (61%) i el grup d'edat més nombrós és el d'entre 18 i 25 anys, que representen aproximadament la meitat dels assistents, segons les entrevistes realitzades (435) pel Servei de Gestió de Conflictes i el Servei de Mediació Nocturna de la ciutat.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

La pràctica del botelló decau bruscament passada la barrera dels 25 (16%), mentre que el 38% dels participants eren menors d'edat. L'Enquesta de Joventut de Barcelona del 2020 també associa les trobades per consumir alcohol a places i carrers amb els menors de 25 i més als homes que a les dones. La diagnosi també apunta que una quarta part dels joves no va mai de festa a bars i discoteques i que el 71% no fa botellons de forma habitual.

Cargando
No hay anuncios

Tres de cada quatre enquestats ja participaven en aquestes trobades nocturnes a l'espai públic abans del confinament i el 10% va començar a fer-ho en la postpandèmia. La majoria coincideix en criticar que la crisi sanitària els ha "robat" temps, els ha imposat la solitud i ha fracturat les relacions socials. Fins al punt que el 51% diu haver patit sensació "d'aïllament social" i que això els ha provocat tristesa o ansietat.

Els resultats que s'han exposat avui a la taula –on hi ha des de representants del consistori a membres de la conselleria d'Interior, veïns i representants de la restauració i l'oci nocturn– reflecteixen un nivell alt de consciència entre els més joves dels problemes de soroll i brutícia que provoquen els botellons, però els entrevistats coincideixen que en cap cas hi ha una voluntat de vandalitzar. I estableixen d'entrada els criteris per distingir botellons, que no apleguen més de 50 persones i són trobades que es repeteixen de manera recurrent, de macrobotellons, que en sumen més de 50 i són esdeveniments puntuals.

Cargando
No hay anuncios

Durant tot el 2021, la Guàrdia Urbana va desallotjar 573.129 persones que participaven en botellons i, en el que portem de 2022, unes 21.200. La policia va interposar l'any passat 58.892 denúncies per consumir alcohol a la via pública.

Espais habilitats

La taula es reunia avui amb el rerefons de la proposta llançada ahir pel síndic de la ciutat, David Bondia, que demana habilitar espais a la ciutat on regularitzar la pràctica dels botellons: espais on poder fer aquestes festes sense causar grans molèsties al veïnat. El primer a referir-s'hi de forma pública ha sigut el primer tinent d'alcaldia de la ciutat, el socialista Jaume Collboni, que ho ha titllat d'"ocurrència" i ha defensat que la idea no se sustenta en cap prova que hagi funcionat amb èxit en altres llocs: "Ja ha tingut lloc en altres ciutats de l'Estat i no ha funcionat perquè ha acabat causant molèsties al veïnat, a més de costos per a l'ajuntament des del punt de vista de la neteja i de la seguretat”.

Cargando
No hay anuncios

També s'hi ha referit la cap de files de JxCat a Barcelona, Elsa Artadi, que ha recordat que a la ciutat hi ha vigent una ordenança de civisme que prohibeix el consum de begudes alcohòliques a la via pública i ha remarcat que els acords s'haurien de prendre en el marc de la taula de treball creada. "La proposta del síndic ens sembla desencertada i extemporània, perquè genera una polèmica i un debat innecessaris en un moment en el qual ja s’està treballant sobre l’oci nocturn i les mesures que cal prendre per fer-lo més segur i compatible amb el descans de la ciutadania", ha defensat.