Barcelona

La gran victòria de les noies del criquet

Barcelona estrenarà la temporada que ve el seu primer camp per a la pràctica d'aquest esport

Samia Basharat, una de les membres de l'equip de criquet, fent una demostració de com s'hi juga dins de l'edifici històric de l'Ajuntament de Barcelona
11/11/2022
3 min

BarcelonaTenen entre 15 i 24 anys, la majoria van néixer al Pakistan i van venir de petites a Catalunya, i comparteixen una passió: el criquet. Per això, no han parat fins a aconseguir que Barcelona solucioni el que és una mancança en el terreny esportiu: la ciutat encara no té cap camp preparat perquè s'hi practiqui aquest esport. I cada cop té més adeptes. Sobretot des que elles, les del criquet, s'hi han engrescat i s'han afartat d'entrenar en terrenys que no compleixen les condicions i que moltes vegades tampoc no tenen horaris disponibles per acollir-les. Van guanyar-se un lloc al focus mediàtic, l'any passat, quan la seva proposta de condicionar un antic camp de futbol de Montjuïc, el Julià de Capmany, per jugar a criquet i altres esports minoritaris va ser la que va rebre més suports entre les més de 800 que es presentaven als pressupostos participatius. I va acabar sent la segona més votada (2.890 vots)  de tot el procés a la ciutat, només per darrere de la que exigia millorar el parc de l'Espanya Industrial.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

"Vam demanar a tothom que ens ajudés: a les nostres escoles, als esplais, als companys d'universitat, als veïns... A tothom que coneixíem", expliquen ara. I ho fan ja amb el gust de la victòria als llavis. No només van aconseguir que el projecte quedés seleccionat, sinó que ara ja tenen fixada la data per poder estrenar el camp i un compromís municipal d'inversió d'1,6 milions d'euros. Les obres, que duraran sis mesos, començaran al març i haurien d'estar acabades a temps perquè el camp sigui una realitat a principis de la pròxima temporada. El curs que ve, doncs, ja no seran nòmades i jugaran i s'entrenaran en un camp amb tots els elements necessaris.

Ubicació del primer camp de criquet de Barcelona

Camp de futbol Julià de Capmany

INEF

MNAC

MONTJUÏC

Palau Sant

Jordi

Fundació

Miró

Estadi

Olímpic

CEM

Pau Negre

Jardí

Botànic

Castell de

Montjuïc

Camp de futbol Julià de Capmany

INEF

MNAC

MONTJUÏC

Palau Sant

Jordi

Fundació

Miró

Estadi

Olímpic

CEM

Pau Negre

Jardí

Botànic

Castell de

Montjuïc

Camp de futbol Julià de Capmany

INEF

MNAC

MONTJUÏC

Palau Sant

Jordi

Estadi

Olímpic

CEM

Pau Negre

Jardí

Botànic

Castell de

Montjuïc

"Estem molt contentes de poder tenir, per fi, un lloc on practicar l'esport que ens agrada", celebrava Rabia Ahmed, aquesta setmana, quan l'Ajuntament va rebre una representació de les membres de l'equip femení de criquet 11 de la ciutat. Ella, que és graduada en odontologia, fa poc més d'un any que juga a criquet. S'hi va interessar quan la seva germana gran li va dir que hi havia un club femení al barri de Ciutat Meridiana. I ara, després de tota la mobilització per guanyar un camp a Barcelona, explica que la seva lluita és, sobretot, una manera de reivindicar els orígens. I de fer-ho en femení. "Hem sigut les noies les que ho hem donat tot per aconseguir el camp", afegeix la Tasbiha Mirza. Ells, esclar, també el podran fer servir, però la reivindicació ha portat el segell de l'equip femení.

Rebuda institucional de l'equip a l'Ajuntament, amb els regidors Marc Serra i David Escudé.

El criquet, que és un esport molt popular al Pakistan, l'Índia o Bangladesh, ha arribat a Barcelona de la mà de veïns provinents d'aquests països, que representen el 2,3% del cens. A la ciutat hi ha ara uns 400 jugadors i jugadores d'aquest esport, organitzats en una trentena d'equips. El boom del femení es va donar, sobretot, a partir del 2017, quan es va posar en marxa una lliga escolar amb equips en quatre barris de la ciutat (Besòs, Poble-sec, Raval i Trinitat Vella). D'aquí neix la idea de l'equip femení de criquet onze, que té l'objectiu de constituir-se com la primera selecció catalana d'aquesta disciplina.

Reciclatge urbà

Convertir un antic camp de futbol en un camp de criquet, però, no ha sigut senzill, com explicava el regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, en la rebuda institucional a l'equip. D'entrada, perquè el terreny on es juga a criquet necessita més metres que el de futbol: els camps són ovalats i han de tenir unes mides d'entre 133 a 152 metres d’ample i d'entre 160 a 168 metres de llarg. I al Julià Capmany, l'espai disponible serà de 150 per 90 metres. Per això s'hi projecta una xarxa de nou metres d'alçada per contenir les pilotes. I, també, elements propis del criquet com el túnel de batuda o les línies del pitch.

Però també han calgut actuacions molt més bàsiques per posar al dia un espai que, als anys 70, va acollir la seu de la Unió Esportiva Sants, que havia vist enderrocar el seu camp de futbol al carrer Galileu. Llavors, el camp de Montjuïc comptava amb vestidors d'obra i grades, però aquests espais es van demolir i la instal·lació va anar quedant degradada. Ara, el nou projecte hi retorna els vestidors i hi posa enllumenat. "S'ha fet reciclatge urbà per reaprofitar un camp de futbol i s'ha fet sense un manual d'instruccions sobre com construir un camp de criquet perquè la ciutat encara no en tenia cap", va remarcar Serra, dimarts, en la rebuda de l'equip. "Ara ja només us queda guanyar", les va animar el regidor d'Esports, David Escudé, abans que fessin una demostració de com es juga a criquet, a molt petita escala, al vestíbul noble de l'Ajuntament. Pròxima cita: camp Julià de Capmany.

stats