Barcelona

Gràcia tanca amb un 'correfoc' simbòlic una festa major enrarida

Els organitzadors celebren que hagi baixat l'assistència respecte a altres edicions

BarcelonaLa Vila de Gràcia ha tancat aquest dimecres una de les edicions de la festa major menys massificades però més enrarides dels últims anys. El punt final l'ha posat un 'correfoc' clandestí en què davant d'un centenar de persones -la majoria curiosos- s'ha volgut protestar contra la prohibició per part del districte. En total, quatre carretilles i algunes bengales infantils a la cruïlla entre Torrent de l'Olla i Travessera de Gràcia. Un acte simbòlic després d'uns dies de tensió entre les colles i el districte.

La crisi del correfoc ha condicionat una festa que després de l'any passat s'havia posat com a objectiu trobar un antídot contra la saturació dels carrers. Tot i que no existeixen dades oficials que ho corroborin, la percepció general dels festers és que enguany hi ha hagut menys gent pels carrers de Gràcia. "No hi ha hagut tanta gent com altres anys, s'ha reduït prop d'un 30%", anota Sergi Font, del carrer Verdi. "Ha baixat moltíssim l'afluència", celebra en conversa amb l'ARA la presidenta de la Fundació de la Festa Major, Lina López.

Cargando
No hay anuncios

No és habitual en els temps que corren celebrar un retrocés. Però la sensació que les aglomeracions als carrers dels últims anys estaven ofegant la festa major va forçar l'obertura fa molts mesos d'un debat sobre com corregir la massificació. Això ha fet que s'estrenessin mesures com ara endarrerir uns dies l'entrega de premis als carrers guarnits per evitar les habituals concentracions de públic en els carrers guardonats o, sobretot, la implementació d'una nit tranquil·la –diumenge– en què tots els carrers van programar activitats sense amplificadors de so.

L'aposta per dedicar una nit als actes de petit format en comptes dels habituals concerts no només va donar una treva pel descans dels veïns, sinó que va fomentar la celebració d'activitats més reposades que van reforçar la comunitat entre els carrers i que van permetre una cosa que la resta de dies és impensable: visitar els guarnits de nit. "Crec que són mesures que han vingut per quedar-se", apunta López, que admet que en els pròxims mesos reobriran el debat per si es poden prendre més mesures que vagin en la línia de preservar el caràcter veïnal de la festa.

Cargando
No hay anuncios

És impossible ponderar, però, si hi ha hagut altres factors més enllà de les mesures adoptades que expliquin el descens d'afluència de visitants. Hi ha veus que apunten que el pont del 15 d'agost –que aquest any ha caigut en dijous– pot haver ajudat. També hi ha qui apunta a l'efecte dissuasiu que pugui haver tingut l'allau de pintades i pancartes contra el turisme. Les pintades amb el lema Tourists, go home han proliferat per tot arreu, com també les brigades d'operaris del servei municipal de neteja, que han pentinat constantment els carrers esborrant cada grafiti que apareixia en contra del turisme o del govern municipal.

Cargando
No hay anuncios

Polèmica amb el carrer Mozart

Però en una festa que lluita perquè la massificació no la despersonalitzi, l'edició d'enguany ha estat marcada per un altre revés important. La suspensió per part del districte d'alguns dels principals actes de cultura popular –correfoc de fi de festa inclòs– per l'enfrontament obert entre la Colla Vella de Gràcia i la Coordinadora de Colles de Cultura de Gràcia ha enrarit l'ambient d'aquests dies. Fins al punt que, ja en el pregó, els gegantons Torradet i Gresca van entonar un lacònic "quin desastre d'any".

Cargando
No hay anuncios

Una mala maror que també va viure el seu propi capítol en el concurs de carrers guarnits, un altre dels moments estrella de la festa. Els guanyadors d'aquesta edició –el carrer Mozart– van denunciar a través de les seves xarxes socials haver patit "actes de xenofòbia i violència" mentre recollien el premi a la plaça de la Vila, on van rebre alguns crits de "Guiris, go home", "Expats no" i "Mozart, parleu en català" per part de festers d'altres carrers.

La festa, però, ha deixat també altres moments de sintonia entre carrers, com ara el casament exprés i festiu que es va celebrar a la capella estil Las Vegas de la plaça Rovira entre dues figures dels guarniments de Progrés i Fraternitat de Dalt, que aquest any van coincidir sense saber-ho en la temàtica dels seus carrers: els videojocs.