Barcelona

Gràcia premia l'homenatge del carrer Mozart a Miyazaki

La plaça Rovira i el carrer Jesús completen el podi d'aquesta edició del concurs

3 min
El veïns del carrer Mozart celebrant el primer premi del concurs de guarniments de la Festa Major de Gràcia

BarcelonaAquest any sí. El carrer Mozart ha aconseguit alçar-se com a guanyador del concurs de carrers guarnits de la festa major de Gràcia després d'haver-se quedat l'any passat a les portes del premi. El jurat ha escollit l'homenatge a l'univers del director de cine d'animació Hayao Miyazaki com el millor carrer d'aquest any per davant de la capella nupcial de plaça Rovira –que repeteix al podi després de ser tercera l'any passat–i de la discoteca psicodèlica i un punt lisèrgica del carrer Jesús.

Amb els seus guarniments inspirats en pel·lícules del japonès Miyazaki com El meu veí Totoro, El viatge de Chihiro o Kiki, l'aprenent de bruixa, Mozart es treu l'espineta de l'edició de l'any passat. Aleshores, el seu homenatge a un altre univers fantàstic –el de Lewis Carroll a Alícia al país de les meravelles– va quedar per darrere de les formigues del carrer Progrés.

Nens fotografiant-se amb el Totoro del carrer Mozart, que homenatja a Miyazaki

Un carrer Progrés que s'ha hagut de conformar aquest cop amb la quarta posició i l'honor de ser un dels carrers que més expectació ha generat amb el seu ambiciós homenatge als videojocs. En cinquè lloc ha quedat Tordera, malgrat que el seu banc de meduses i les dues espectaculars tortugues que el presidien són de llarg una de les imatges icòniques de la festa major de Gràcia de 2024. Per darrere, en sisena posició, ha quedat la travessia de Sant Antoni, que amb el seu viatge astral apareixia també entre les favorites.

Dues grans tortugues presideixen el banc de meduses del carrer Tordera
Festers de Progrés fent broma al seu carrer, decorat en homenatge als vídeojocs
Una orquestra dona la benvinguda al carrer Verdi, que homenatja els antics envelats

En una festa que lluita per trobar el seu espai propi enmig de la pressió turística, l'entrega de premis s'ha convertit en un petit reducte per als locals. És difícil que algú que no visqui de prop la festa pugui entendre la llarguíssima gala –una hora i mitja– que condueix al carrer premiat. Hi ha guardons per a tothom: al carrer més dolç –aquest any triple per a Joan Blanques de Baix, Perill i Fraternitat de Baix–, als millors programes de mà –Jesús, Mozart i travessia de Sant Antoni–, al millor detall artístic –per a l'orquestra de l'envelat antic de Verdi– o a les comissions que més festa han fet per les xarxes –Progrés i Fraternitat de Dalt.

També hi ha hagut temps per a les mencions especials. Se les han endut la plaça de la Vila (implicació comunitària), Ciudad Real (premi a la memòria històrica pel seu homenatge a l'escola de la República), travessia de Sant Antoni (premi a la perspectiva de gènere pel seu zodíac feminitzat) i el carrer de la Perla, que ha recollit la menció al carrer més reivindicatiu al crit de Tourists go home. De fet, la massificació turística ha sigut, un any més, una de les principals queixes durant la festa major de Gràcia, amb els carrers plens de pintades en aquest sentit.

Plaça col·lapsada

Durant una hora i mitja, doncs, els veïns han resistit la calor i la incomoditat d'una plaça de la Vila plena de gom a gom i que, aquest cop, s'ha quedat una mica més petita de l'habitual per la decisió de protegir amb tanques la façana de la seu del districte. Un cordó policial que ha comprimit encara més l'espai disponible en una plaça ja de per si molt atapeïda.

Com sempre, però, ha predominat el bon humor, els crits de tongo amb algunes decisions del jurat –molt protestat el novè lloc del carrer Llibertat tot i el seu celler amb verema inclosa– i les comparses que han amenitzat l'espera. Aquest cop, però, també hi ha hagut espai per a la reivindicació després d'una festa major marcada per la negativa del districte d'autoritzar els principals actes de cultura popular com ara el correfoc.

El desacord i la forta tensió existent entre la Colla Vella i la Coordinadora de Colles de Cultura –enfrontades des de la festa major de l'any passat– ha fet que el districte decidís per unanimitat de tots els partits no autoritzar els actes amb pirotècnia. Aquest dilluns, durant l'entrega de premis, també hi ha hagut temps per reivindicar la cultura popular i per xiular la regidora del districte, Laia Bonet, i la presidenta del districte, Victòria Alsina.

Classificació completa dels carrers guarnits

1: Mozart (340)

2: plaça Rovira (336)

3: Jesús (330)

4: Progrés (321)

5: Tordera (313)

6: travessia de Sant Antoni (311)

7: Verdi (290)

8: Fraternitat de Baix (287)

9: Llibertat (285)

10: Perla (281)

11: plaça de la Vila (275)

12: Ciudad Real (271)

13: Puigmartí (269)

14: Joan Blanques de Baix (268)

15: Joan Blanques de Baix de Tot (267)

16: Lluís Vives (264)

17: Perill (263)

18: plaça del Nord (256)

19: Berga (255)

20: Fraternitat de Dalt (254)

21: plaça del Poble Gitano (250)

22: Providència (249)

23: placeta de Sant Miquel (247)

stats