Barcelona

Gràcia cerca l'antídot contra la massificació de la festa major

Els festers promouen una nit tranquil·la i un canvi en els premis per minimitzar les molèsties

Ambient i decoració al carrer Puigmari del barri de Gracia durant la festa major
21/05/2024
3 min

BarcelonaQuan falten tres mesos per a la festa major de Gràcia, els festers ja treballen a contrarellotge amb un doble objectiu: encarrilar els guarniments amb què intentaran convertir el seu carrer o plaça en el guanyador del concurs d'enguany i trobar la recepta per fer front a la massificació. Fa anys que aquesta cita clau de l'estiu barceloní pateix els efectes d'una allau de visitants que fa que molts veïns optin per marxar del barri aquestes dates i que amenaça amb fer que la festa major acabi morint d'èxit.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Lina López és la presidenta de la Fundació de la Festa Major de Gràcia. En conversa amb l'ARA explica que fa temps que es va obrir una "reflexió interna" i que les comissions debaten propostes per combatre una massificació que, admet, en els últims anys ha fet que fins i tot els festers i festeres no puguin gaudir de la festa major com cal. És conscient, tanmateix, que l'excés de visitants no és un problema que es pugui "resoldre d'un dia per l'altre".

Si res canvia, de moment aquest any es posaran a prova dues mesures per intentar descomprimir els carrers de Gràcia. La primera té a veure amb l'entrega de premis als carrers guarnits. A diferència de com s'havia fet fins ara, la idea dels organitzadors és que els guardons no es facin públics fins a l'últim dia de la festa. D'aquesta manera, apunten, es vol evitar les aglomeracions que es produïen els últims dies de la festa als carrers premiats i facilitar que els visitants es reparteixin més equilibradament entre totes les vies guarnides.

L'altra iniciativa que es vol dur a terme és la de celebrar una "nit tranquil·la". És a dir, una nit sense concerts ni actes amb amplificadors de volum. "No vol dir una nit en silenci. Es podrà fer un cinema a la fresca, un teatre, un sopar de germanor...", apunta López. La idea, explica, és minimitzar les molèsties que el soroll pot provocar als veïns i promoure activitats que contribueixin a fer comunitat i ajudin els veïns a sentir-se seva la festa.

També es mantindran mesures que ja s'havien aplicat els últims anys, com ara que els carrers guarnits siguin unidireccionals per evitar el col·lapse que es produïa sovint al mig entre els que hi havien entrat per un cantó i els que hi havien accedit per l'altre. La Fundació ja està parlant amb altres entitats que participen en la festa major en un intent d'anar tots a l'una.

Sobre la taula hi ha hagut més propostes que encara no estan prou madures o que necessiten la col·laboració de l'Ajuntament. Una d'elles, per exemple, era moure la data del pregó d'inici de la festa. Els veïns plantegen que es pugui fer un dia més tard, ja que ara es fa la tarda abans que els carrers estiguin guarnits, i això fa que molts visitants ja hi vagin i dificultin la feina dels festers que encara fan els últims retocs als decorats.

També s'ha plantejat la possibilitat d'incentivar la celebració d'algun altre esdeveniment aquells dies a Barcelona per impedir que l'única oferta d'oci sigui la festa major de Gràcia i afavorir així que els visitants es reparteixin. "Quan coincidim algun dia amb la festa major de Sants notem molt que l'afluència de gent es reparteix", apunta López.

Carrers que aniran més enllà

Tot plegat busca evitar episodis com els de l'estiu passat, quan les llargues cues i les aglomeracions van fer impracticables els actes en alguns carrers. Ramon Ortiz forma part de la comissió del carrer Progrés, un dels més actius. Admet que, tot i que ja fa temps que els visitants desborden la festa major, l'any passat la massificació es va fer molt més evident.

Ho corrobora Sergi Font, president de l'Associació de Veïns del Carrer Verdi del Mig, que explica que aquest any han decidit anar més enllà de les dues mesures que s'han pactat a la Fundació perquè l'any passat van estar a punt de plegar pel gran desgast que suposa gestionar la festa. En el seu cas, no programaran cap concert de nit. L'any passat ja en van fer alguns a la tarda i van veure que l'ambient era "molt més sa" i que no se saturava el carrer.

Des del districte, que treballa amb la Fundació per reduir la massificació, subratllen que "fa anys que es prenen mesures per gestionar les aglomeracions, amb l'establiment d'itineraris per visitar els guarnits i circuits per garantir el desallotjament quan s'acaba la programació", i apunten que es manté "un diàleg obert i constructiu" per trobar noves solucions que "permetin a veïns i visitants continuar gaudint de la festa major".

stats