Barcelona
Barcelona21/06/2023

El govern de Collboni vol acorralar el 'top manta'

La revetlla de Sant Joan serà el primer examen per a l'alcalde a les portes d'un estiu "complex" per la gran afluència de turisme

Barcelona"Endreçar" l'espai públic és la idea que més ha repetit Jaume Collboni des que dissabte va aixecar la vara d'alcalde de Barcelona. I ho ha fet per parlar de neteja, seguretat i manteniment. I ara, a les portes de la que serà la primera prova de foc del nou govern, la revetlla de Sant Joan –una de les nits més complicades de l'any–, el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, afegeix que treballaran per combatre l'incivisme, la brutícia i, en general, tots aquells "elements que desllueixen la ciutat".

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Batlle ha aprofitat la roda de premsa per presentar el dispositiu previst per a la revetlla per incrementar la croada contra el top manta i la venda ambulant en general, que ha situat com una de les activitats que també cal perseguir durant la nit de Sant Joan i tot l'estiu. S'ha referit tant a la venda de pareos i falsificacions (és a dir, als manters) com a la de begudes, que és la que més preocupa la nit de divendres.

Cargando
No hay anuncios

Tant ell com l'intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, han insistit que era una "prioritat" perseguir els venedors de falsificacions perquè generen molt de "perjudici a l'espai públic" i han remarcat que, tot i que la xifra de manters s'ha reduït notablement i ara la presència és "quasi residual", continuen existint. I que se'ls perseguirà. L'ofensiva contra el top manta ja va ser una de les primeres accions de Batlle en el govern que encara dirigia l'alcaldessa Ada Colau.

Abans de la pandèmia, l’estiu del 2019, es calculava que hi havia prop de 800 manters a Barcelona i l'estiu passat la Guàrdia Urbana els xifrava en poc més d'una vintena. Una activitat "quasi residual", segons el tinent de Seguretat que, tot i això, la manté en el rànquing de prioritats.

Cargando
No hay anuncios

Aquest serà un dels punts d'atenció del nou govern durant la revetlla. Els membres de l'executiu municipal donen per fet que serà la porta d'entrada a un estiu "complex", sobretot per la gran afluència de turistes. El gran focus serà el de sempre per Sant Joan: les grans concentracions de gent i el consum d'alcohol. S'espera que s'apleguin fins a 60.000 persones entre les platges (que és l'espai més massiu de la festa) i les places de la ciutat.

Com és habitual en el dispositiu de la revetlla, les platges es desallotjaran a dos quarts de set del matí, que és quan començaran a treballar els equips de neteja, perquè tot estigui a punt a les nou. "Els herois de la nit", segons Batlle. I també es controlaran els accessos al barri de la Barceloneta per evitar molèsties als veïns. De revetlles anteriors, els agents ja saben que hi ha unes 8.500 persones que no marxen de la platja fins que la policia els hi obliga i que en alguns casos també cal treure persones de l'aigua.

Cargando
No hay anuncios

Saben, també, que durant aquesta nit reben unes 1.900 trucades requerint serveis (l'any passat hi va haver 224 fets delictius, sobretot furts) i que hi haurà uns 400 agents desplegats, una xifra semblant a la del 2022. Hi haurà controls d'alcohol i de drogues repartits per diferents punts. I es tornaran a habilitar vuit rutes segures contra la violència sexual entre els punts d'oci i el transport públic.

Sis grans fogueres

La Guàrdia Urbana demana “prudència” tant al volant de les fogueres com amb tot el material pirotècnic, sobretot tenint en compte l'alt risc d'incendi. De fet, els bombers remarquen que el foc d'ahir a Montjuïc, que va cremar dues hectàrees sota el castell, és un avís del perill que hi ha. Les pluges d'aquestes últimes setmanes, adverteixen, no han contribuït a reduir el risc d'incendi. La Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona tornaran a fer servir drons per detectar focus d'incendis o problemes de seguretat.

Cargando
No hay anuncios

A la ciutat s'encendran divendres sis grans fogueres autoritzades i unes quantes de més petites que es recomana que es facin en peveters. "No podem abaixar la guàrdia, estem en situació de risc incendi forestal", remarca el director del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, que ha demanat evitar la pirotècnia en parcs.