El govern de Colau celebra haver reduït a la meitat els turistes al Parc Güell
L’Ajuntament va decidir multiplicar el perímetre de la zona a la qual no es pot accedir sense pagar entrada
BarcelonaDurant el 2022 el Parc Güell va rebre 4,65 milions de visitants i, d’aquests, 4,2 van pagar l’entrada. Abans de la pandèmia s’estimava que cada any passaven pel Parc Güell de Barcelona uns nou milions de persones, la immensa majoria turistes. La pressió turística a l’espai s’ha reduït pràcticament a la meitat, que era l'objectiu que s'havia marcat l'Ajuntament de Barcelona. "Sembla impossible haver abaixat la pressió turística a la meitat i ha sigut possible", ha celebrat el regidor de Gràcia, Eloi Badia, que ha defensat que això demostra que reduir la xifra de creueristes, com vol el seu partit, també seria "possible".
El govern de Colau considerava del tot inassumible la xifra de 9 milions de visitants per a un espai que ja quasi havia perdut el caràcter veïnal i on, a més, més de la meitat dels visitants (5,5 milions) es quedaven fora de la zona on, des del 2013, es controla l’aforament i es paga entrada. La decisió municipal va ser, ja el 2020, en ple desconfinament, ampliar la zona del parc que queda tancada i a la qual només es pot accedir si s'adquireix l'entrada prèviament (màxim de 1.400 persones per hora): es va passar de tenir 1,7 hectàrees restringides a tenir-ne 12. I el resultat, segons ha valorat avui Badia, ha sigut positiu.
Franges per a veïns
Per augmentar la presència de veïns en una zona que havia quedat pràcticament conquerida pel turisme, el govern municipal va posar en marxa, també el 2020, unes franges de matí i de vespre en què l'accés és exclusiu per als veïns i gratuït. I el balanç, en aquest cas, també és positiu segons els de Colau, que celebren que, durant l'any passat, 450.245 veïns van accedir al parc. Ho van fer durant aquestes noves franges o fent servir instruments com el carnet Gaudir Més, que ha arribat a les 155.000 inscripcions, o el que tenen els veïns de les zones pròximes. El que ja no funciona, en canvi, és l'accés gratuït amb el carnet de Biblioteques perquè s'havia detectat que alguns turistes se'l treien per estalviar-se l'entrada i la reserva.
D'altra banda, el compromís municipal d'invertir a la zona per compensar els inconvenients de la pressió turística s'ha de traduir en una inversió de 16 milions d'euros fins al 2026. S'hi faran actuacions com l’adquisició de l’edifici on hi ha la seu de l’associació veïnal i cultural La Miranda o el finançament de part de les obres de millora dels carrers de Miquel dels Sants Oliver i Albert Llanas, entre d'altres.