Barcelona
Barcelona20/04/2022

Els garants de l'ètica municipal renyen Colau per la falta de recursos

El comitè denuncia una manca de pressupost i de personal que el porta "pràcticament al col·lapse"

BarcelonaEl govern d'Ada Colau va ser pioner, en el seu primer mandat, en la implantació de mecanismes per garantir la transparència i l'ètica en el funcionament municipal: allò de les parets de vidre. Es van impulsar eines com la bústia ètica, que permet a qualsevol denunciar possibles males pràctiques municipals, o el codi de conducta de l'Ajuntament. I per donar seguiment a tota aquesta infraestructura es va impulsar el comitè d'ètica, format per cinc professionals independents i de recorregut prestigi, que es van triar el 2018 i que aquest dimecres han cantat les quaranta al govern de Colau per remarcar-li que, més enllà de la posada en marxa de tots aquests elements, cal dotar-los de recursos perquè puguin fer la feina. Asseguren que, per falta de pressupost i de mans, han arribat "pràcticament al col·lapse". L’àrea està aquest mandat sota el paraigua del PSC.

Inscriu-te a la newsletter De Sant Jaume al mónInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

En nom del comitè, Norbert Bilbeny ha comparegut a la comissió de Presidència per explicar que només la bústia ètica ha rebut, des del 2017, més de 2.000 comunicacions i que totes s'atenen des d'un equip de la direcció de Serveis d'Anàlisi, que ara compta només amb una directora, dues lletrades i una persona de suport administratiu. I que, a més, el comitè no rep cap dotació econòmica més enllà de les dietes dels seus membres, que han renunciat a una part per finançar-se formació: dels 31.025 euros en concepte de dietes del 2021, prop de la meitat es van reservar per a formació.

Cargando
No hay anuncios

Bilbeny ha recordat que el ple va aprovar, a finals del 2020, crear dues places més de tècnics superiors i una de suport administratiu per reforçar la plantilla, però ha lamentat que encara no s'han concretat i que, a més, tampoc no serien prou per "cobrir les necessitats reals". "A fi de poder desenvolupar amb garanties les competències atribuïdes a aquests òrgans que conformen el marc d’integritat de l’Ajuntament de Barcelona, és del tot necessari dotar el comitè amb prou mitjans materials i personals especialitzats per garantir l’eficiència, l'eficàcia i el rigor imprescindible per poder assolir la millora continua de la gestió pública i l’ètica pública", conclou l'informe que han presentat avui.

I qui els ha respost és la tinent d'alcaldia d'Agenda 2030, la socialista Laia Bonet, que s'ha reconegut "perfectament conscient" de la falta de personal a l'equip però ha assegurat haver fet tot el que estava a les seves mans per reforçar-lo. Bonet ha defensat que s'ha aprovat un augment de cinc places respecte a les quatre que conformaven la plantilla el mandat passat, tot i que tres continuen pendents de cobrir. Segons la tinent d’alcaldia, això suposa que de les onze contractacions que podia fer la seva àrea, cinc han anat a reforçar l'ens de transparència. "El pitjor que podem fer és tirar-nos els plats pel cap", ha defensat. I Bilbeny li ha respost que, tot i les xifres de contractacions anunciades, l'equip efectiu està format només per quatre persones i que es refermen en totes les crítiques.

Cargando
No hay anuncios

La feina del comitè

El comitè d'ètica ha emès últimament resolucions com la que criticava que el setembre del 2020 s'hagués contractat Alicia Ramos com a assessora municipal tenint en compte que és parella de la regidora d'Habitatge, Lucía Martín, i que, a més, se la contractava per treballar per a la quarta tinència d'alcaldia, que és, precisament, la d'Habitatge. O la que reprovava l'exregidora de Ciutat Vella Gala Pin per haver acceptat un lloc de treball a la fundació Goteo, una xarxa de micromecenatge que va rebre subvencions del consistori per part d'òrgans dels quals ella formava part quan estava al govern de la ciutat. Avui mateix JxCat ha anunciat que hi portarà el projecte municipal per comprar locals buits perquè han detectat que un dels que s'han d'adquirir és propietat d’un conseller municipal dels comuns a Sarrià-Sant Gervasi.