Barcelona

Fre a la barra lliure de menjar per als coloms: Barcelona busca reduir-ne la població

La ciutat pràcticament quadruplica la xifra d'aquest tipus d'aus que es considera sostenible

Un nen dona de menjar als coloms a la plaça Catalunya
11/12/2024
3 min

BarcelonaDes de Gràcia, el barri de la Colometa, l'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres un nou intent per combatre la superpoblació de coloms que pateix la ciutat. Un pla que manté les principals mesures que ja s'han anat aplicant fins ara a la capital catalana, però que aquest cop vol posar l'accent sobre les persones que alimenten aquestes aus. Sobretot sobre els que l'Ajuntament considera "grans alimentadors" i que poden donar més de 2 quilos d'aliment diari als ocells.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L'impacte d'aquestes persones que donen menjar als coloms no és menor. Segons el consistori, l'abundància d'aliment fa que aquestes aus es reprodueixin molt més i que la seva població creixi també molt més del que es considera aconsellable. Els càlculs del consistori apunten que l'existència de persones que alimenten els coloms pot arribar a triplicar o quadruplicar el nombre d'aquests ocells en determinats espais. Una superpoblació que estressa les aus, en modifica els hàbits i facilita la transmissió de malalties.

Punts crítics per la presència de coloms a Barcelona

L'Ajuntament alerta d'una altra conseqüència del fet d'alimentar els coloms al carrer, que és que molts cops acaben quedant restes de menjar escampats. Una brutícia que, denuncia, afavoreix la presència d'insectes i rates. Per això el consistori avisa també del risc de ser multat per donar menjar a les aus. Tot i que alimentar animals a la via pública està permès, l'ordenança sí que recull sancions de fins a 600 euros si això implica embrutar espais públics.

Ara l'Ajuntament impulsarà en el marc del Pla Endreça una campanya informativa a dos nivells. D'una banda, s'intentarà parlar directament amb la gent que alimenta els coloms i convèncer-los que no ho facin, una feina per a la qual es faran servir quatre parelles d'informadors –que es desplaçaran de dilluns a diumenge per alguns dels punts més crítics–, agents cívics, educadors socials i agents de policia de barri. De l'altra, es farà una campanya general alertant que la superpoblació de coloms pot arribar a ser un problema de salut pública i que, per tant, convé no alimentar-los. També es planteja fer extensiva la campanya al sector de la restauració per evitar que les terrasses siguin punts d’alimentació dels coloms.

Aquesta campanya informativa arriba després que durant els mesos de maig i octubre els Serveis de Drets dels Animals i de Gestió de Conflictes ja duguessin a terme una estratègia de sensibilització en 251 espais de la ciutat on es va detectar que la presència de 236 grans alimentadors de coloms havia multiplicat la presència d'aquestes aus. D'aquella anàlisi també se'n desprèn que el districte de Ciutat Vella és el que concentra els principals punts de conflicte, amb espais com la plaça Catalunya i la plaça Folch i Torres.

Falcons, pinso anticonceptiu i obstacles per als nius

Fins ara Barcelona no ha sabut trobar l'antídot per reduir la població de coloms a la ciutat. La xifra fa anys que està estable al voltant dels 103.000 exemplars. Això situa Barcelona entre els 1.300 i els 1.700 coloms per km², una densitat entre tres i quatre vegades superior al llindar del que es considera superpoblació, i que està fixat en entre 300 i 400 coloms per km².

I això que, més enllà de perseguir els alimentadors de coloms, l'Ajuntament treballa amb altres vies de contenció d'aquestes aus. Una d'elles són els 40 dispensadors automàtics amb pinso anticonceptiu que estan repartits en 32 punts de la ciutat i on, segons dades del consistori, s'ha aconseguit reduir la població de coloms en un 60%. Es tracta de blat de moro recobert de nicarbazina, un fàrmac veterinari que impedeix la formació d'ous viables i produeix una infertilitat reversible en les femelles si se'n deixa de subministrar.

També es treballa per limitar, reduir i eliminar aquelles estructures que faciliten el repòs dels coloms o la nidificació, sobretot en locals i edificis abandonats o pendents de rehabilitació, on es poden arribar a concentrar un gran nombre de nius. I per acabar es treballa també amb l'ús de falcons per dissuadir els coloms, un experiment que ja es va dur a terme en una prova pilot als voltants del Camp Nou i que, segons el consistori, ha demostrat ser eficaç per espantar coloms i que no s'instal·lin en zones concretes.

stats