La Fiscalia arxiva la investigació per les superilles de l'Eixample
Després de gairebé un any, el ministeri públic descarta les denúncies per prevaricació i malversació
BarcelonaLes transformacions urbanístiques d'Ada Colau a Barcelona queden fora de la via judicial a tres mesos de les eleccions municipals. Colau afrontarà la campanya com a investigada i amb dos procediments judicials oberts, el que analitza les subvencions a diverses entitats i el que investiga les presumptes coaccions denunciades pel fons voltor del Bloc Llavors. Però la Fiscalia no li obrirà un nou front per la planificació de les superilles de l'Eixample.
El ministeri públic ha descartat la denúncia que va presentar contra aquest projecte el col·lectiu Salvem Barcelona, que acusava el govern municipal de prevaricar i tirar pel dret en la tramitació de les obres sense pensar com afectarien la mobilitat de la resta de Barcelona. A aquesta primera denúncia s'hi va sumar una segona per malversació, que també ha quedat descartada. "Una molt bona notícia", segons ha remarcat la tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, que ha englobat aquest cas dins de les diferents denúncies que ha dit que estan interposant uns determinats "lobis" contra el seu model de ciutat: "Queda avalat jurídicament que les obres són necessàries i bones per a la gent de Barcelona".
El fiscal delegat de medi ambient, Antoni Pelegrín, arran de la informació obtinguda de l'Ajuntament i de la Generalitat, considera que "no hi ha prou elements" per considerar que s'ha produït "un delicte sobre l'ordenació del territori" o que s'hagin malversat diners públics. Ho diu en un escrit que ha avançat El Periódico i al qual també ha tingut accés aquesta redacció.
La primera denúncia de Salvem Barcelona –un col·lectiu impulsat entre d'altres pel catedràtic d'economia Francesc Granell– argumentava que els comuns haurien d'haver modificat el Pla General Metropolità del 1976 abans de tirar endavant el projecte de les superilles perquè, segons el seu criteri, el projecte no només impactava en el districte de l'Eixample, sinó en la circulació de vehicles a la resta de la ciutat. Però la Fiscalia rebutja que aquesta modificació "fos necessària". I com que no troba indicis que els comuns prevariquessin a l'hora de tramitar el projecte, també descarta que s'hi malversessin diners públics, com argumentava la segona denúncia, impulsada per l'exarquitecte en cap de Barcelona Josep Antoni Acebillo. Segons el govern municipal, els mateixos impulsors de la denúncia, alguns dels quals, com Acebillo, havien tingut responsabilitats a l'Ajuntament, ja sabien que tot quedaria en res.
No cal modificar el planejament general
Una de les claus de la decisió de la Fiscalia és l'informe que es va encarregar a la direcció general de Territori i Urbanisme de la Generalitat. El fiscal delegat de Medi Ambient de Barcelona volia saber si els tècnics especialitzats en urbanisme també consideraven que s'hauria d'haver modificat el Pla General Metropolità. La resposta va arribar el 15 de desembre: els tècnics creuen que el projecte de les superilles de l'Eixample no altera el planejament del barri ni suprimeix per complet la circulació al conjunt dels carrers afectats. Per això conclouen que no calia modificar el planejament urbanístic general.
"Amb la informació obtinguda no es pot concloure, amb la rotunditat i el rigor necessaris en l'àmbit penal, que els projectes d'obres per implementar els eixos verds o les superilles en aquells carrers de l'Eixample precisaven necessàriament abans de la seva aprovació una modificació prèvia del PGM", conclou el fiscal. I recorda que per parlar del delicte de prevaricació i del de malversació, "la infracció a la normativa ha de ser indiscutible".