Contaminació acústica

Neix a Barcelona la Xarxa Veïnal Contra el Soroll: “La violència acústica deshumanitza els veïns”

La plataforma Xavecs demana tolerància zero amb l'oci nocturn i rebaixar els límits dels decibels

Joves de festa aquest estiu al Triangle Golfo.
Natàlia Fenollosa
24/04/2024
2 min

BarcelonaA la ciutat de Barcelona hi ha cada vegada més soroll i els veïns i veïnes ja n’estan farts. Aquest dimecres s'ha presentat oficialment l'associació Xavecs, la Xarxa Veïnal Contra el Soroll, que agrupa plataformes, associacions i ciutadans per lluitar contra la contaminació acústica de la ciutat. Els representants de la plataforma insisteixen que, tal com alerta l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el soroll ambiental té relació directa amb la hipertensió, els atacs de cor, la depressió i la fatiga. “Si no enteneu que el soroll és un problema de salut, no heu entès res”, ha dit Enrique Navarro, portaveu de la plataforma Stop Concerts i un dels fundadors de Xavecs.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

A Barcelona, les zones que més pateixen el soroll de l'oci nocturn es troben als barris de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, al carrer Consell de Cent o a les places de Gràcia. Però són el Paral·lel del Poble-sec, el Raval i el Triangle Golfo del Poblenou algunes de les zones amb la vida nocturna més activa: botellons, terrasses de bar, música i skaters fan soroll a les nits, vulnerant el dret de descans als ciutadans, tal com ha reivindicat la plataforma.

Tot i ser un problema que afecta tota la ciutat, els representants han lamentat l'absència de regidors socialistes a la trobada: “Avui era molt necessari que representants de l'Ajuntament i l’alcalde vinguessin”, han criticat.

Tolerància 0 amb l'oci nocturn

Segons la nova plataforma, Barcelona és “la ciutat de l’oci” i té més terrasses que qualsevol ciutat d’Espanya. Per això han demanat al consistori que els negocis de 24 hores tanquin a les deu de la nit, i els assenyalen com els responsables que els joves consumeixin alcohol al carrer. Pel que fa a les terrasses, es queixen que amb les ampliacions permeses arran de la pandèmia de la covid-19 hi ha una “sobreocupació” de l'espai públic. En aquest sentit, insten el govern municipal a fer-los tancar a les deu de la nit de dilluns a divendres. També es queixen de les molèsties que genera la celebració de concerts a Montjuïc o festivals com el Cruïlla i el Primavera Sound al Fòrum i proposen traslladar-los a ubicacions alternatives, allunyades de la ciutat.

Des de Xavecs també demanen a les administracions que es rebaixin els decibels permesos als barris i que s'ampliï la xarxa de sonòmetres existents per fer ús de la informació que registren. Tot i que l’OMS considera que 53 decibels durant tot el dia i 45 de nit són perjudicials per a la salut, hi ha zones que els superen amb escreix. Els grans damnificats són els veïns de Ciutat Vella en general, però també els dels barris de l’Antiga Esquerra de l’Eixample, Vila de Gràcia i la zona de discoteques de Sant Gervasi-Galvany, on els sonòmetres registren mitjanes per sobre dels 70 decibels les nits del cap de setmana.

La plataforma insisteix que els pisos turístics i les residències d'estudiants que es converteixen en habitatges turístics a l'estiu són altres espais que contribueixen al soroll i l'incivisme. També demanen limitar l'activitat de la música amb altaveus, amb l'excepció de les festes patronals establertes. Més enllà de les mesures restrictives, exigeixen un protocol de pedagogia i comunicació que permeti “difondre, conscienciar i reduir els greus problemes de soroll”.

stats