Espanya deportarà totes les famílies bolivianes que seguien al port menys una
Les quatre persones que es podran quedar són tres germans i la filla d'un d'ells
BarcelonaEspanya deportarà en avió 65 dels 69 ciutadans bolivians que no van poder desembarcar al port de Barcelona des d'un creuer d'MSC el 2 d'abril per no tenir un visat vàlid, segons han confirmat a l'ARA fonts de la delegació del govern espanyol. Només una família, tres germans –dos menors d'edat i una major– i la filla d'aquesta última, podran quedar-se, ja que els pares resideixen a Girona i un d'ells té nacionalitat espanyola. Està previst que la resta de passatgers del creuer que van ser retinguts per no tenir la documentació en regla siguin deportats aquest dijous en un vol pagat per la companya MSC Cruceros a Bolívia.
D'aquesta manera s'acaba el periple d'aquestes persones que fa 10 dies van arribar a Barcelona en un creuer que havia salpat dues setmanes abans des del Brasil amb destinació final a Itàlia, i amb escales a l'estat espanyol, a Tenerife, Màlaga i Barcelona. A la capital catalana van ser retinguts quan es va detectar que viatjaven amb un visat fals. Això va provocar una situació inicial d'incertesa i va fer que tot el creuer quedés aturat al port durant tres dies mentre no es trobava una solució, que finalment va arribar de la mà d'un acord entre el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, i el president executiu de MSC Cruceros, Pier Francesco Vago.
A canvi de facilitar que els 69 ciutadans bolivians sense visat legal poguessin baixar del vaixell perquè pogués continuar el seu viatge cap a Itàlia, el govern espanyol es va assegurar que la companyia enviés un altre vaixell des de la ciutat italiana de Livorno cap a Barcelona perquè els afectats s'hi poguessin estar mentre duressin els tràmits per resoldre la seva situació. A partir de llavors van començar els tràmits d'estrangeria, amb entrevistes personalitzades als ciutadans bolivians retinguts per analitzar els seus casos un a un. El procediment, que es va fer per la via d'urgència per accelerar els tempos i durant el qual fins a sis persones van demanar asil a Espanya, ha acabat amb la deportació de tots els afectats amb l'excepció de les quatre persones ja esmentades.
Crítiques a MSC Cruceros
Quan el primer creuer va arribar a Barcelona i aquest grup no va poder desembarcar, Bolívia va exigir a MSC Cruceros una “solució immediata”, perquè “la seva obligació era corroborar els documents d'ingrés i sortida a qualsevol destí” per “evitar aquest tipus d'imprevistos”. L'empresa va assegurar aleshores que “semblava que els passatgers tinguessin documentació apropiada” quan van embarcar al Brasil.
En conversa telefònica amb l'ARA, alguns dels afectats lamentaven aleshores que se'ls estigués tractant "com si fossin delinqüents", quan, denunciaven, havien estat "estafats". Segons el seu relat, els 69 viatgers van contractar els serveis d'una agència en línia per obtenir el visat i el passaport, conscients que a través de l'ambaixada és "complicadíssim" perquè "senzillament no en donen". En el cas de la jove que va parlar amb l'ARA, diu que va pagar 8.000 dòlars pels tràmits i el bitllet del vaixell, però en altres casos se n'han arribat a pagar 10.000 per una persona adulta i 6.000 per una criatura.