La Comissió d'Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona ha donat llum verda aquest dimarts a les iniciatives del govern de Jaume Collboni perquè les obres de transformació de la Rambla i de la segona fase de la cobertura de la Ronda de Dalt estiguin acabades en aquest mandat. El canvi a les obres de la Rambla s'ha aprovat amb els vots del PSC, Junts i ERC i l'abstenció dels comuns, el PP i Vox, mentre que en el cas de la Ronda de Dalt només Barcelona en Comú s'ha abstingut.
Barcelona analitzarà la viabilitat de convertir en habitatge part de les oficines buides del 22@
La comissió d'Urbanisme aprova una proposta d'ERC per calcular el cost de fer més habitatge a la zona
BarcelonaL'últim informe de l'Observatori dels Barris del Poblenou ha sacsejat el debat sobre el districte tecnològic del 22@. L'estudi alerta que prop de la meitat dels espais destinats a oficines i despatxos (42%) continuen buits i que fins i tot hi ha edificis sencers desocupats o pràcticament en desús, una realitat preocupant que ara l'Ajuntament s'ha compromès a contrastar. La comissió d'Urbanisme ha aprovat aquest dimarts a la tarda una proposta d'Esquerra que insta el govern municipal a elaborar en tres mesos un informe que inclogui un cens de les oficines del 22@ que xifri quantes han quedat obsoletes i que analitzi la viabilitat de convertir-les en part en habitatges. Ho ha fet amb els vots favorables de Junts, PSC, Comuns i ERC, l'abstenció del PP i el vot en contra dels regidors de Vox.
L'informe haurà de calcular el nombre d'oficines que han quedat obsoletes dins l'àmbit del 22@, així com estudiar els canvis de planejament necessaris per convertir-les en habitatges, xifrar el cost per metre quadrat d'aquesta transformació de les oficines en habitatges, fer un estudi de viabilitat econòmica que determini quin percentatge d'habitatge de protecció seria possible amb aquest canvi i elaborar també un estudi de la nova mobilitat generada arran de l'eventual transformació.
En el seu informe, l'Observatori dels Barris del Poblenou assegura que en bona part de la superfície construïda en els últims cinc anys encara no s'hi ha establert cap empresa emergent, pime o autònom –el 55% de les àrees buides corresponen als 186.000 m² edificats des del 2018– i defensa que aquesta tendència hauria de forçar un replantejament del model que s'està implantant al districte.
En concret, el mapa elaborat per l'associació estableix que hi ha 336.203 m² dins l'àmbit delimitat pel pla del 22@ sense llogaters, si bé el total de superfície útil per fer-ne oficines és superior (s'enfila fins als 793.758 m²). "Aquesta realitat contrasta amb l'optimisme del sector immobiliari, el lobi empresarial i l'Ajuntament de Barcelona, que encara asseguren que el 22@ és un model d'èxit que cal celebrar i impulsar", afirmen. Des de l'Ajuntament de Barcelona neguen categòricament que el 22@ sigui un fracàs i, de fet, insisteixen que és "un model d'èxit que ha atret el gruix de la inversió econòmica" que ha arribat a la ciutat.