Barcelona

ERC demana apujar fins als 8 euros el recàrrec turístic a Barcelona

Per fer-ho, cal canviar la llei que regula la taxa turística a través del Parlament

Un grup de turistes amb maletes a Barcelona.
08/10/2024
3 min

BarcelonaERC ha posat sobre la taula aquest dimarts les seves principals peticions per aprovar les ordenances fiscals de l'Ajuntament de Barcelona de cara al 2025. En la seva croada per aconseguir que el turisme contribueixi més a les finances de la ciutat, els republicans han reclamat al govern de Jaume Collboni que pressioni la Generalitat per augmentar immediatament el topall del recàrrec turístic que cobra Barcelona. En concret, Esquerra vol que el pròxim estiu la ciutat ja pugui cobrar 8 euros per persona i nit de recàrrec, en comptes dels 4 que pot obtenir actualment com a màxim.

Els republicans fa temps que defensen que l'actual recaptació que obté la ciutat a compte del turisme no compensa el cost que la mateixa activitat turística té per a Barcelona. Ho fan aferrant-se a un estudi de l’Institut d’Economia de Barcelona i de la Universitat de Barcelona que xifra en entre 140 i 150 milions d'euros l'impacte del turisme que ha de sufragar la ciutat. Segons aquest estudi, Barcelona hauria de cobrar un recàrrec de sis euros per fer front a tota la despesa que li suposa el turisme. Però els republicans volen anar més enllà i apujar-lo fins als vuit euros per poder finançar més actuacions gràcies als visitants.

Ara bé, tot i que ERC vincula aquesta petició a l'aprovació de les ordenances fiscals a Barcelona, és el Parlament qui té l'última paraula sobre el recàrrec municipal a la taxa turística. En roda de premsa, el portaveu d'ERC a l'Ajuntament, Jordi Castellana, i el portaveu adjunt, Jordi Coronas, han apuntat que la via més ràpida per fer-ho és incloure una esmena a la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat per al 2025 que ampliï el topall actual del recàrrec i permeti a Barcelona fer-lo arribar fins als 8 euros per persona i nit. Si això s'aprovés, han dit, es podria obrir el tràmit a l'Ajuntament per reformular l'ordenança fiscal i que l'increment es pugui aplicar de cara a la pròxima temporada turística. 

Fins a 11,5 euros per persona i nit

D'aquesta manera, i sempre que es complís el calendari previst pels republicans, Barcelona podria començar a cobrar als turistes a partir d'aquest estiu fins a 11,5 euros per persona i nit, tenint en compte la suma de la taxa turística -3,5 euros per persona i nit en la seva franja més alta- i el nou recàrrec municipal de vuit euros. A la taula inferior podeu veure -en blau- el cost que té per persona passar la nit a Barcelona des del passat 1 d'octubre, quan va entrar en vigor l'última pujada de preus.

Cost actual de la taxa turística a Barcelona
En blau, els casos que mostren el valor després de l'últim augment del recàrrec municipal

El recàrrec municipal a la taxa turística és una figura vigent des del 2021 que es va crear per intentar compensar els efectes que el turisme té sobre la ciutat. A diferència de la taxa –la recaptació de la qual es reparteix al 50% entre la Generalitat i l'Ajuntament i només es pot destinar a la promoció turística, a la millora dels serveis relacionats amb el turisme i al control i inspecció de les activitats del sector–, el recàrrec és gestionat al 100% pels ajuntaments i no té un ús finalista. En el cas de Barcelona, per exemple, a més de finançar part de la neteja o la seguretat de la ciutat, el recàrrec ha de servir per sufragar polítiques com ara la climatització d'escoles.

En el marc de la negociació de les ordenances fiscals, ERC també ha plantejat la possibilitat d'estudiar una via perquè els barcelonins deixin de pagar el sobrecost que els suposa gestionar els residus generats pel turisme. La mesura, de la qual els republicans donaran detalls pròximament, hauria d'implicar una rebaixa de les taxes de residus que paguen els barcelonins.

Pel que fa als pressupostos, Castellana ha explicat que per ara les converses amb el govern municipal només estan centrades en les ordenances fiscals, que s'han de debatre inicialment en la comissió d'economia de la setmana que ve.

stats