Barcelona

El pacte d'ERC amb Collboni inclou un pla per limitar les botigues de souvenirs a Ciutat Vella

Els republicans gestionaran els districtes de les Corts, Gràcia i Horta-Guinardó

BarcelonaAquest dijous la militància d'Esquerra a Barcelona decidirà en un congrés si el partit entra a formar part del govern de Jaume Collboni. Ho farà sobre la base d'un preacord teixit en els últims mesos entre l'alcalde i la líder dels republicans, Elisenda Alamany, del qual, fins ara, s'han donat pocs detalls. El pacte, que donarà a Esquerra dues tinences d'alcaldia i la gestió de tres districtes, inclourà també mesures concretes entre les quals, segons ha pogut saber l'ARA, hi haurà la redacció d'un nou pla d'usos a Ciutat Vella per combatre "el monocultiu turístic", limitar la proliferació de botigues de souvenirs i fomentar l’obertura de comerços de proximitat adreçats al veïnat.

Inscriu-te a la newsletter Els veïns del tramviaInscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

L'objectiu, expliquen fonts coneixedores de l'acord, és actualitzar el pla d'usos actual, ja que no ha sigut efectiu per frenar la turistificació dels comerços del centre de la ciutat. Ara es vol fer un redactat més exhaustiu que, conjuntament amb un augment destacat de les inspeccions, permeti fer front als comerços d'aquest tipus que han continuat aflorant a Barcelona malgrat que ja el 2008, en època de l'alcalde Jordi Hereu, es va apostar perquè no se'n poguessin obrir de nous.

Cargando
No hay anuncios

La regulació, endurida el 2018, també estableix que la resta de comerços, encara que no siguin de souvenirs com a tal, poden tenir com a màxim el 20% del seu espai destinat a aquests productes a condició que aquesta part de l'oferta, que no és la principal de la botiga, estigui agrupada i no visible des del carrer. La norma, però, s'incompleix constantment. D'aquí que l'increment d'inspeccions pugui ajudar a recuperar botigues per a altres usos.

Cargando
No hay anuncios

Amb el nou pla d'usos, que a diferència de l'actual dividirà Ciutat Vella en diferents zones per poder actuar amb més precisió sobre les característiques pròpies de cadascuna, també es vol fer front a l'augment de botigues de cànnabis i vapejadors. A través d'incentius, es vol garantir, a més, que tothom pugui tenir comerços "essencials" –com ara carnisseries, peixateries o, fins i tot, llibreries– a prop de casa, i que molts dels locals que ara estan buits es puguin reaprofitar.

L'acord, que inclou també la creació d'un fons de retorn turístic dotat amb 40 milions d'euros anuals i que haurà de servir per dur a terme inversions compensatòries en aquells barris que més càrrega turística suporten, fixa també el compromís de reduir els pisos turístics aprofitant el decret llei aprovat pel Govern a finals de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

La gestió del turisme i els seus efectes sobre la ciutat serà una de les principals assignatures que haurà d'assumir ERC si finalment entra al govern de Collboni. El preacord preveu que ERC assumeixi dues tinences d'alcaldia –turisme i drets socials–, des d'on gestionaria competències en turisme, promoció econòmica, llengua catalana, joventut, drets socials, projecció de ciutat, gent gran o qualitat urbana. A més, segons ha pogut saber l'ARA, també assumiria la gestió de tres districtes de la ciutat: les Corts, Horta-Guinardó i Gràcia. El PSC, però, es reserva àrees clau com ara urbanisme, habitatge, seguretat i economia. 

Un congrés decisiu aquest dijous

Tot plegat, però, està pendent que les bases d'ERC donin el vistiplau al pacte en el congrés que la federació de Barcelona celebrarà aquest dijous al vespre. Cap de les fonts consultades s'atreveix a vaticinar com acabarà la votació, ja que la possibilitat de pactar amb Collboni divideix els republicans i tensa la relació entre la cúpula de la federació de Barcelona –que ha precipitat el debat– i la direcció nacional del partit, que preferiria ajornar la negociació amb Collboni fins que s'hagi aclarit el panorama de la investidura a la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Conscients de la divisió i abans del debat decisiu de dijous, aquest dimecres el grup municipal a la capital catalana ha defensat l'acord amb el PSC. En roda de premsa, la presidenta de la federació de Barcelona, Eva Baró, i el portaveu adjunt, Jordi Coronas, han dit que s'ha tancat "el millor acord possible" i han reivindicat la necessitat d'"arremangar-se" i entrar a l'executiu de la ciutat després de 17 anys a l'oposició. Tots dos, però, han deslligat el que pugui passar a l'Ajuntament de les negociacions per a la investidura del pròxim president de la Generalitat. "Barcelona és Barcelona i nosaltres l'hem de posar al capdavant", ha subratllat Coronas, que ha reivindicat l'autonomia del partit a la ciutat i del grup al Parlament.

Sobre les tensions que aquest acord pot generar amb la direcció nacional d'Esquerra en un moment en què també s'està negociant la investidura, Baró ha subratllat que tota la negociació s'ha fet en contacte amb la cúpula del partit. "Han estat informats en tot moment del minut i resultat de les converses", ha dit. Malgrat que els estatuts d'ERC preveuen que l'executiva nacional ha de validar la decisió que prengui la militància de Barcelona, des de la capital catalana no consideren la possibilitat que la direcció del partit a Catalunya tiri enrere l'acord que prenguin les seves bases a la Ciutat Comtal. "La militància tindrà la darrera paraula i ningú ho posa en dubte", ha subratllat Baró.

Cargando
No hay anuncios

Dins l'executiva nacional hi ha veus contràries al pacte amb el PSC a Barcelona, però diverses fonts consultades apunten que seria molt estrany que aquest òrgan tombés una decisió que ha pres la militància de Barcelona.

El debat sobre si entrar o no al govern de Collboni fa mesos que s'arrossega dins d'ERC i havia generat alguna tensió interna. Mentre que Oriol Junqueras –que des de dilluns ja no és el president del partit– beneïa un acord que també defensava el grup municipal –amb Elisenda Alamany com a principal promotora–, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i tot el seu entorn al Palau de la Generalitat eren refractaris a un pacte que, entenien, suposava lligar-se massa al PSC.

Cargando
No hay anuncios

Distància amb els comuns

Si es tanca el pacte –que podria solemnitzar-se aquest cap de setmana–, PSC i ERC passarien a comptar amb un govern de 15 regidors, a sis de la majoria absoluta. Això faria que necessitessin arribar a acords amb Barcelona en Comú o Junts per Catalunya per poder tirar endavant la majoria de les propostes. Sobre la possibilitat que els d'Ada Colau puguin incorporar-se més endavant al govern de la ciutat, Coronas s'ha limitat a dir que ara per ara el pacte és entre ERC i el PSC, i ha subratllat que "qualsevol revisió que hi hagi haurà de comptar amb l'aval de les dues formacions". Fins ara el PSC no ha volgut ni sentir a parlar d'un retorn de Colau a l'executiu, però les negociacions per a la investidura al Parlament –on els socialistes podrien necessitar els comuns– poden impactar també en la capital catalana.

Cargando
No hay anuncios

Fonts dels comuns menystenien aquest dimecres l'acord entre socialistes i republicans i opinaven que, sense el concurs també dels d'Ada Colau, els cinc regidors d'ERC no podran "condicionar el rumb" de l'actual govern de Jaume Collboni i es limitaran a "apuntalar un govern servil amb els lobis i els interessos privats".