Habitatge

Dues germanes se suïciden a Barcelona hores abans de ser desnonades

L'Ajuntament assegura que va intentar fer un informe de vulnerabilitat a petició d'un jutjat, però no va poder contactar amb les víctimes

2 min
Dues germanes de 54 i 64 anys s'han suïcidat hores abans de ser desnonades al barri de Sant Andreu de Barcelona.

BarcelonaDues germanes de 54 i 64 anys s'han suïcidat aquest dilluns de matinada hores abans de ser desnonades al barri de Sant Andreu de Barcelona. L'hora del llançament era a les 11 hores. Segons ha avançat el diari El País i ha confirmat l'ARA amb fonts policials, totes dues s'han precipitat a un pati interior de l'edifici des del sobreàtic. Fonts coneixedores del cas expliquen que a l’interior del domicili s'han trobat diverses cartes d’acomiadament en què deixaven per escrit que el motiu pel qual se suïcidaven era el desnonament.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha explicat que el 2023 el propietari del pis, un particular, va presentar una demanda per impagament al Jutjat de Primera Instància número 34 de la capital catalana perquè els dos anys anteriors havien acumulat un deute de 9.000 euros. Només una de les germanes estava empadronada al domicili i figurava al contracte com a tercera subarrendatària.

Les dones no van respondre a la demanda ni es van personar al procediment, que es va declarar en rebel·lia, i l'Ajuntament no va poder valorar el cas amb un informe de vulnerabilitat perquè cap de les tres vegades que va anar a l'habitatge va trobar-hi ningú, segons informa el TSJC.

Fonts de l'Ajuntament de Barcelona també asseguren que aquest cas no està vinculat als serveis municipals d'habitatge. "Tenim coneixement [d'aquest cas] per primera vegada el febrer, quan ens arriba del jutjat una sol·licitud d'anàlisi i informe de vulnerabilitat per un procés de desnonament per impagament de lloguer", expliquen. Tampoc van rebre cap comunicació a les dades de contacte que van deixar al pis.

El mes de gener la demanda va entrar en fase d'execució i es va fixar el primer intent de desnonament per aquest dilluns al matí. "Malgrat no haver pogut fer la vinculació, la intenció del servei era assistir al llançament", continuen les fonts municipals. Finalment, però, la comitiva no ha arribat a anar-hi perquè el jutjat de guàrdia ha rebut la notificació dels dos suïcidis. El jutjat d'Instrucció 29 de Barcelona en funcions de guàrdia ha procedit a l'aixecament dels cadàvers. El Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) s'ha personat al bloc de pisos per fer atenció psicològica als veïns.

stats