Oci nocturn

La discoteca Opium resistirà un any més al Front Marítim de Barcelona

L'Estat prorroga el contracte al local d'oci tot i els plans anunciats per fer créixer el CSIC en aquest emplaçament

La platja del Somorrostro de Barcelona amb la discoteca Opium al fons, el punt on s'hauria trobat la dona morta aquest diumenge
15/09/2022
3 min

BarcelonaLa desaparició de la discoteca Opium del passeig Marítim de Barcelona no serà tan ràpida com es va anunciar aquest juliol, quan l'Ajuntament va presentar un acord segellat amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) per fer possible que el local servís per ampliar les instal·lacions del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CMIMA) a la ciutat. Tot i que la previsió era engegar de manera immediata l'ús provisional de l’espai mentre avançava el projecte i la licitació de les obres, no podrà començar abans del setembre de l'any que ve. El govern de l'Estat, que és el titular d'aquests espais del Front Marítim, ha prorrogat un any més el lloguer a Opium, com confirmen des de la propietat del local, que ja va anunciar que tenia previst impugnar l'acord que els deixava fora del passeig Marítim. Consideraven que la decisió presa era "unilateral" i "purament ideològica" per "castigar" els locals d'oci nocturn que es concentren en aquesta zona. I ara els garanteixen que, com a mínim, continuaran un any més a la mateixa ubicació.

Inscriu-te a la newsletter Barcelona Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Quan el ministeri d'Hisenda va treure a subhasta, l'octubre del 2020, un lot amb 26 locals del Front Marítim que havien estat concessionats durant 30 anys a l'Ajuntament per rellançar la ciutat coincidint amb els Jocs del 92 en va deixar fora cinc (Opium, Shoko, Carpe Diem, Aqua i Ice Bar). I el consistori va valorar aquell pas com la part més positiva de l'operació perquè es tractava dels espais que queden més a prop de l'Institut de Ciències del Mar i ja es pensava en una futura ampliació dels centres del CSIC. Però mentre tot no prenia forma, es van acordar pròrrogues del contracte de lloguer per a aquests establiments: de cinc anys per a la majoria i de només dos anys per a Opium, perquè era el local que queda just davant del centre de recerca. I, per tant, el primer on es preveia intervenir. Aquella pròrroga de dos anys vencia aquest mes de setembre, però el 2020 també es va decidir que es podria allargar després per períodes d'un any. I això és el que ja s'està aplicant. El contracte s'ha allargat fins al setembre de l'any vinent.

Sobre aquest canvi de calendari, el govern municipal exposa que a l'acord per al canvi d'ús ja s'especificava que era responsabilitat del CSIC començar els tràmits per fer efectiu el traspàs dels locals i el canvi de la titularitat. El text també recollia, en el mateix punt, que era feina del consistori posar a disposició del CSIC l’avantprojecte d’obres impulsat des de l’Oficina del Pla Litoral. L'Ajuntament entén, però, que el primer pas era lligar el tema del canvi de titularitat, i que la seva part del pacte comença a desplegar-se quan ja s'hagin cedit els espais. Sigui com sigui, el que ha passat és que el projecte no ha avançat prou i que el ministeri d'Hisenda ha acabat concedint la pròrroga als actuals llogaters.

Ampliació en dues fases

El protocol firmat entre el CSIC i l'Ajuntament que es va presentar a finals de juliol fixava que el creixement del centre de recerca es farà, d'entrada, al local on ara hi ha Opium a través d'una cessió de l'espai, que ocupa 2.565 metres quadrats, per part de l'Estat, i que el consistori es comprometia a aportar els recursos econòmics per finançar la transformació. En una segona fase, s'obria la possibilitat de sumar a l'ampliació de les instal·lacions científiques els dos locals contigus al d'Opium, un cop ja hagi vençut la pròrroga del lloguer (i sempre que no es torni a prorrogar).

stats