La Diputació de Barcelona aprova un altre pressupost rècord
L'ens aportarà d'entrada 25 milions als ajuntaments per fer front a la sequera
BarcelonaMentre els pressupostos de l'Estat, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona estan en fase molt inicial (sent optimistes), la Diputació de Barcelona aprovarà ja aquest dijous els seus comptes per a l'exercici 2024. Uns pressupostos de rècord –1.243 milions d'euros– que aquest cop tiraran endavant amb una amplíssima majoria. 50 dels 51 diputats provincials hi votaran a favor i només Vox ha deixat en l'aire el sentit del seu vot. D'aquesta manera, el ple donarà llum verda al que és el tercer pressupost més alt de les administracions catalanes, per darrere del de la Generalitat i del de l'Ajuntament de Barcelona.
En declaracions als mitjans, la diputada de Serveis Generals i Transició Digital, Pilar Díaz, ha celebrat l'acord i ha reivindicat el caràcter "molt municipalista" d'uns comptes que, ha dit, destinaran gairebé 8 de cada 10 euros als ajuntaments. "No deixarem cap municipi enrere", ha apuntat, i ha explicat que a la xifra de 1.234 milions d'euros encara s'hi pot sumar el romanent que pugui sobrar del pressupost del 2023 quan acabi l'any. I d'on sorgeixen aquests 1.234 milions? Principalment de la cessió i participació en els tributs de l'Estat –amb un percentatge de la recaptació per IVA, IRPF i impostos especials a la demarcació– i, en grau més baix, dels ingressos no tributaris –com ara ingressos patrimonials, multes i sancions– i dels ingressos tributaris –com ara el recàrrec de l'impost sobre activitats econòmiques.
Pel que fa a les despeses, una de les partides que creix aquest any és la de personal, que s'enfila per sobre dels 280 milions d'euros, un 5% més que l'any anterior, i que Díaz ha defensat com un element necessari per poder "prestar millors serveis". D'aquests diners, 9,2 milions seran per a personal eventual. En el camp de les despeses corrents en béns i serveis, destaquen els 10 milions destinats al manteniment de la xarxa local de carreteres, els 18,4 per al servei local de teleassistència i els 12,3 per fer front als subministraments, una partida que creix un 7,63% respecte al 2023.
La sequera, una prioritat
Una de les prioritats del pressupost, ha explicat Díaz, és la lluita contra els efectes de la crisi climàtica i en particular la sequera. Per això els comptes d'aquest exercici inclouen una partida específica per ajudar els 311 municipis de la demarcació en la lluita contra la sequera. En concret, els pressupostos preveuen destinar 25 milions d'euros perquè els ajuntaments puguin dur a terme les inversions que considerin necessàries. Una xifra que es podria ampliar si fes falta amb els recursos provinents del romanent de pressupost que quedi del 2023. "El primer que cal és tenir la foto de quines actuacions concretes s’han de dur a terme per part dels ajuntaments", ha subratllat Díaz, que ha apuntat que el compromís de la Diputació és més endavant "poder posar a disposició més diners si cal". En els últims mesos, de fet, la Diputació ja ha facilitat 50 milions d'euros als ajuntaments amb aquest objectiu.
En el camp social, la Diputació preveu invertir 127,2 milions d'euros a cultura –amb un pes especial de la Xarxa de Biblioteques Municipals–, 41,7 en l'àmbit educatiu, 17,2 a esports i 13,85 a sanitat. Pel que fa a urbanisme i habitatge, l'ens provincial hi dedicarà una inversió de 15,3 milions.